Eva de Goede na comeback: ‘We zijn een vechtmachine geworden’

Zelfs een 2-0 achterstand tegen angstgegner UHC Hamburg – dat Amsterdam de afgelopen twee jaar de baas was geweest – was niet genoeg om de vechtersploeg van coach Rick Mathijssen zich over te laten geven. ‘We hadden die Duitsers in de tweede helft te pakken. Ze waren nergens meer’, zei aanvoerder Eva de Goede vrijdagavond na de knappe en heroïsche comeback (3-2).

In de rust keken de speelsters van Amsterdam elkaar in de kleedkamer eens diep in de ogen. ‘We stonden met 2-0 achter. Maar we vóélden dat de wedstrijd nog lang niet was gespeeld. Het was een gevoel dat echt vanuit iedereen kwam’, zei De Goede. ‘We hebben dit seizoen eerder op achterstand gestaan. Toen hebben we het ook geflikt. Dat gaf ons nu zoveel kracht en energie.’

Iedere keer als Amsterdam achter komt, verandert het spel van de ploeg drastisch. Dan is het alsof het heilige vuur opeens is aangewakkerd. Alsof het team de zesde versnelling heeft gevonden en met het gaspedaal diep ingedrukt op jacht naar de gelijkmaker gaat. Vanaf de kant voel je steeds dat een sensatie in de lucht hangt. De Goede: ‘Het is net alsof we een achterstand nodig hebben om in ons spel te komen. Ik wil niet zeggen dat dat echt zo is, maar het lijkt er wel op.’

Amsterdam viert feest nadat UHC Hamburg verslagen is. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Ik vond ons de tweede helft fantastisch spelen. Eva de Goede

Twee keer eerder na de winterstop kwam Amsterdam achter tegen een topploeg. Tegen regerend landskampioen Den Bosch bogen de hoofdstedelingen een 1-0 achterstand knap om in een 2-1 overwinning. Tegen SCHC kwam Amsterdam zelfs terug van 2-0, naar 2-2. Het vormde uiteindelijk de basis voor de overwinning op Hamburg. De brandstof die nodig was om in een comeback te geloven, tegen de sterke Duitse ploeg die de afgelopen twee jaar Amsterdams telkens had uitgeschakeld op het EK voor clubteams.

De Goede: ‘Ik vond ons de tweede helft fantastisch spelen. We hadden die Duitsers te pakken. Ze waren nergens meer. We zijn er vol overheen gegaan. Het waren een beetje lelijke goals die we maakten, maar dat geeft niets. Dan maar lelijk. Heerlijk dat we die Duitsers nu een keer gepakt hebben.’

De aanvoerder van Oranje vond dat Amsterdam in de eerste helft moeite had met de press en het veld te groot maakte. In de rust spraken de speelsters af dat ze volle druk zouden gaan zetten. Of ze nou met 2-0 zouden verliezen of met 4-0, dat maakte toch niet meer niet. Het plan pakte geweldig uit. Amsterdam veroverde veel meer ballen en werd veel gevaarlijker in de cirkel dan in de eerste helft. Halverwege het derde kwart hing de 2-1 in de lucht. Toen Charlotte Vega die eenmaal uit de strafcorner bij de tweede paal had binnen getipt, was het wachten op de volgende goals van Amsterdam. De 18-jarige aanvaller Sosha Benninga schoot de thuisploeg met twee goals naar de heerlijke overwinning.

Assistent-coach Robert Tigges feliciteert aanvaller Sosha Benninga met haar twee goals. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

‘We hoefden elkaar maar aan te kijken en de knop ging om’

‘We hebben het dit seizoen nu al drie keer gedaan. Ook al staan we achter, we zijn nog niet verslagen’, zei De Goede. ‘We zijn dit seizoen een vechtmachine geworden. We hadden zó veel zin in deze wedstrijd. We wilden echt een goeie pot neerzetten. In de eerste helft lukte het niet, maar we voelden aan alles dat het er wel in zat. We hoefden elkaar maar aan te kijken en de knop ging om. Vanuit een periode van rust hoefden er maar twee of drie speelsters volle bak druk te gaan zetten en we begonnen allemaal mee te doen. Dat was zo heerlijk om te zien.’

De twee goals van Benninga voorkwamen een pijnlijke afgang van Amsterdam op de EHCC in het Wagener Stadion. De thuisploeg is nu nog volop in de race voor de hoofdprijs. Het speelt niet zaterdag in de verliezersronde tegen Loreto uit Ierland, maar zondag in de halve finale tegen topploeg Den Bosch. Het speelschema is omgedraaid, waardoor de wedstrijd nu om 12.00 uur wordt gespeeld in plaats van 14.15 uur. De Goede: ‘Het wordt weer een mooie pot. Ik kijk er nu al naar uit.’