Jongens A ziet EK-titel in slotminuut uit handen glippen

Nederlands Jongens A moet op het EK in Santander genoegen nemen met zilver. In de finale waren Spanje en Nederland gelijkwaardig, maar twee minuten voor tijd dompelde een doelpunt van de Spanjaarden Nederland in rouw.

Nederlands Jongens A – Spanje

De zenuwen van de spelers werden vlak voor de wedstrijd meteen goed getest: tijdens de gewonnen finale van Nederlands Meisjes A begon het te regenen en eigenlijk stopte het voor lange tijd niet. Erger nog, het ging zo hard regenen dat het hoofdveld onder water stond, waardoor de wedstrijd even uitgesteld moest werden. Ongeveer een uur later begon de wedstrijd op veld 2, een wedstrijd die Nederland sterk begon.

Geïnspireerd door de schitterende comeback in de halve finale tegen Duitsland (3-3, gewonnen na shoot-outs) zette Nederland meteen druk op de Spaanse verdediging, om ze tot fouten te forceren. Het leverde een aantal goede kansen op. In eerste instantie kwam het nog niet tot doelpunten, totdat Jim van de Venne alsnog scoorde. De Nijmegen-aanvaller schoot zijn ploeg op dat moment verdiend op voorsprong.

In het tweede kwart werd de wedstrijd toch een beetje gelijkwaardiger, waarbij ook Spanje kansen kreeg. Uiteindelijk zorgde een defensieve fout bij Nederland ervoor dat de thuisploeg langzij kon komen via Borja Lacalle. Na de goal waren de mannen van Bas Bruin toch even van slag, waardoor Spanje nog een aantal grote kansen kreeg. Tot een doelpunt leidde het niet voor de rust.

Na de rust nam Nederland het heft in eigen handen en creëerde veel gevaar in de Spaanse cirkel. Een aantal keer kwamen de aanvaller van Nederlands Jongens A net tekort. Op een gegeven moment viel het iets meer stil, waardoor ook in het derde kwart niet gescoord werd. Tien minuten voor het einde kreeg Nederland eindelijk zijn eerste strafcorner, maar tot twee maal toe stond de Spaanse keeper op zijn post. Aan de andere kant kreeg Spanje nog in de slotminuut twee strafcorners op een rij, waarvan de laatste uiteindelijk werd gescoord door de Spanjaarden.