Getergd Kampong snijdt zichzelf op ‘t Kopje onnodig in eigen vingers

De beelden net na de nederlaag tegen koploper Bloemendaal (2-1) leken op een slagveld na een verloren finale. Pepijn Luijkx en coach Alex Verga keken zwijgend voor zich uit in de dug-out. Jip Janssen zat gebogen door zijn knieën, in gedachten verzonken. De rest van het team fulmineerde hardop over de beslissingen van de scheidsrechter. Kampong had zich toch gek laten maken op ’t Kopje.

‘Het hart in de oven. De kop in de ijskast’, zo noemde international Jip Janssen (22) hoe Kampong moest hockeyen. Met het hart strijden, maar het hoofd koel houden. Met het hart strijden deed Kampong, dat met zoveel internationals op een teleurstellende vijfde plaats staat.

De eerste helft was de Utrechtse ploeg heer en meester op het veld van de landskampioen, die nog moest ontwaken uit de winterslaap. De eerste helft was volledig korenblauw gekleurd . Het had eigenlijk 0-2 of 0-3 moeten staan voor de ploeg, die hun coach Alexander Cox een wedstrijd achter het hek zagen staan, door een schorsing.

De uitbarsting van Jip Janssen na zijn 0-1 in de eerste minuut. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal nam de touwtjes in handen in de tweede helft

Toen Kampong weigerde om de trekker echt over te halen en Bloemendaal liet ontsnappen, sloegen de stoppen onnodig door in het Utrechtse kamp. Verdediger Floris de Ridder duwde Bloemendaal-aanvaller Roel Bovendeert in de tweede helft zo zichtbaar in de rug, dat de scheidsrechter niets anders kon doen dan met twee handen richting de goal wijzen. Toen Arthur van Doren daarna met zijn backhand de 1-1 had gescoord, via de stick van Janssen, begon Kampong te klagen bij de scheidsrechter.

Verdediger Martijn Havenga kreeg daarna een logische strafcorner tegen na een overtreding op Bovendeert. Aanvoerder De Wijn was het daar niet mee eens, klaagde daarvoor weer bij de scheidsrechter en kreeg daarna de gele kaart. Die ‘kop in de ijskast’ was een leuke vondst van Kampong. De realiteit bleek weerbarstig. De temperatuur van de Utrechtse hoofden ging als vanzelf toch weer naar het kookpunt, zoals vaker dit seizoen.

De teleurstelling van Sander de Wijn over de scheidsrechter. Foto: Koen Suyk

Kampong vond dat het beter moest, na een teleurstellende eerste seizoenshelft

Het karakteristieke hoofd van Janssen wist ondanks de teleurstelling toch de juiste woorden te vinden. ‘We krijgen op zo’n domme manier een gele kaart. Ik schijt daar wel van’, was Janssen recht voor z’n raap. ‘Toch hebben we laten zien dat we terug zijn. Op de weg naar boven. Het is alleen onwijs zuur dat we geen resultaat halen. Er zijn een aantal echt grote kansen . We hadden genoeg corners. Ik kan drie keer pushen. Als ik in vorm ben maak ik er twee uit drie. Nu één uit drie.’

Kampong werd de eerste helft van het seizoen geplaagd door veel blessures, van onder andere keeper David Harte en aanvoerder Sander de Wijn. Toch werd er vanaf het begin veel verwacht van het team vol internationals, dat dit seizoen de felbegeerde jonge internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters in de armen mocht sluiten. Op de teamtrip in Marrakech vorige week werden de koppen veelvuldig bij elkaar gestoken. ‘We hebben tegen elkaar gezegd dat het beter moest. Dan zie je dat we het Bloemendaal gewoon lastig kan maken. Maar we zijn niet meedogenloos met de kansen.’

Na een hele goede eerste helft overheerste bij een getergd Kampong toch de teleurstelling na de 2-1 nederlaag op ’t Kopje. Foto: Koen Suyk

Omdat Kampong de landskampioen liet leven, kwamen de Mussen langszij. De Utrechtse hockeyers moeten nog vol aan de bak om de play-offs te halen. Het was knap dat Kampong zelfs met tien man, vlak voor tijd, nog een strafcorner wist te versieren. Die werd alleen niet goed gestopt. De laatste kans, net voor het eindsignaal van Derck de Vilder, ging maar net naast. Zo ver was Kampong ook niet van Bloemendaal verwijderd.

Het was alleen opmerkelijk dat de landskampioen Kampong op een gegeven moment in de tang hield, terwijl dat in de eerste helft andersom was. Janssen: ‘We verloren het momentum en kregen best wel wat kansen tegen. Dan moeten we een modus vinden om het weer terug te pakken, maar dat duurde te lang. Toen lieten we niet meer zien wat we kunnen. Dan spelen we niet met bluf en bravoure en hebben we momenten dat we toch de kop verliezen. Het moet dan zakelijker.’