Grand Final (D): Australië in finale na winst na shoot-outs op Argentinië

Australië heeft de finale bereikt van de Grand Final. De Hockeyroos versloegen donderdag in de halve finales van de finaleronde van de FIH Pro League Argentinië na het nemen van shoot-outs. Het duel in het Wagener Stadion was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd.

Aanvoerster Jodie Kenny van Australië was vanzelfsprekend blij met de winst. ‘Het is een overwinning die zoet smaakt, omdat het vandaag de verjaardag van mijn zoontje is. Hij is twee jaar geworden. En ik heb ook nog voor hem gescoord. De bal werd nog even aangeraakt, maar dat is een voordeel als je de corner laag en hard schiet.’

We creëerden kansen, kregen veel corners maar soms wil de bal er niet in. Carla Rebecchi van Argentinië

Voor Argentinië waren de druiven zuur. ‘We maken de kansen die we krijgen niet af’, zei Carla Rebecchi na afloop. ‘We speelden goed. We creëerden kansen, kregen veel corners maar soms wil de bal er niet in. Het is een grote teleurstelling juist omdat je goed speelt.’

Julieta Jankunas zet Argentinië op voorsprong in de halve finale van e Grand Final tegen Australië (1-1). Foto: Willem Vernes

En daar was geen woord aan gelogen. Vooral voor rust was de Argentijnse ploeg heer een meester. Las Leonas kregen liefst tien strafcorners en nog een aantal goede kansen. Maar bij het eindsignaal prijkte de eindstand van 1-1 op het bord. Gezien de eerdere ontmoetingen in de FIH Pro League was dit nog geeneens een verrassende uitslag. Argentinië won in eigen na shoot-outs, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. En in Australië werd het 0-1.

Argentinië snel op voorsprong

Dit keer leek er zich een andere wedstrijd te ontvouwen. Argentinië nam na vier minuten al een voorsprong. Na een goede interceptie op de helft van Argentinië werd Carla Rebecchi weggestuurd. Zij vond aan de linkerkant Victoria Granatto die met een breedtepass de vrijstaande Julieta Jankunas vond. Jankunas leek even te schrikken van de vrijheid. Ze draaide vervolgens naar haar backhand en liet de uitkomende keepster Rachael Lynch kansloos.

Vervolgens liet Argentinië na om de marge te vergroten. Carla Rebecchi en Eugenia Trinchinetti schoten beiden vanaf links voorlangs. Het was redelijk druk voor de neus van de Australische keepster Rachael Lynch. Een aantal keer redde ze goed op een strafcorner. Op andere momenten kon Lynch opgelucht ademhalen toen het vizier bij Florencia Habif en Agustina Albertarrio niet op scherp stond. Beiden schoten in kansrijke positie naast.

Carla Rebecchi (L) probeert de bal te onderscheppen in de halve finale van de Grand Final tussen Argentinië en Australië. Foto: Willem Vernes

Kenny maakt gelijk

Vlak voor rust kwamen de Hockeyroos op gelijke hoogte. Dat was gezien het spelbeeld verrassend. Een push van Jodie Kenny uit een strafcorner belandde via een Argentijnse stick in het doel. Het was een van de weinige kansen die Australië kreeg in de eerste dertig minuten.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. Australië drong in het derde kwart meer aan zonder gevaarlijk te worden. In de zeldzame tegenaanvallen forceerde de Argentijnse nog twee strafcorners, maar de stand bleef ongewijzigd: 1-1.
In het vierde kwart werd het spel er niet beter op. Australië creëerde geen enkele kans en Argentinië wist ook niet de negende en tiende strafcorner om te zetten in een doelpunt. Hierdoor moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Brooke Peris probeert haar Argentijnse tegenstander af te schudden in de halve finale van de Grand Final tussen Argentinië en Australië. Foto: Willem Vernes

Australië beter in shoot-outs

Argentinië begon slecht aan de serie. Carla Rebecchi miste haar poging. Bij de stand 2-2 zag Jodie Kenny haar flats gestopt door Belen Succi. Nadat Silvina d’Elia een strafbal benutte na een overtreding van Lynch op Jankunas belandde de inzet van Brooke Peris op de paal. Maar omdat de Argentijnse Celina di Santo de tijd overschreed en Mariah Williams scoorde ging de serie de sudden- death in. Daarin schoot Ambrosia Malone raak en overschreed D’Elia de tijd waardoor Australië won en dus de finale bereikte.

Opstelling Argentinië: Belen Succi (K), Sofia Toccalino, Rosario Luchetti, Carla Rebecchi, Maria Granatto, Florencia Habif, Victoria Sauze, Agustina Albertarrio, Lucina von der Heyde, Silvina d’Elia, Valentina Costa.
Wissels: Agostina Alonso, Cristina Cosentino (K), Victoria Granatto, Eugenia Trinchinetti, Micaela Retegui, Celina di Santo, Julieta Jankunas.

Opstelling Australië: Ambrosia Malone, Brooke Peris, Jodie Kenny, Maddy Fitzpatrick, Kaitlin Nobbs, Georgina Morgan, Jane Claxton, Renee Taylor, Mariah Williams, Emily Chalker, Rachael Lynch (K).
Wissels: Sophie Taylor, Lily Brazel, Edwina Bone, Jocelyn Bartram (K), Kalindi Commerford, Grace Stewart, Savannah Fitzpatrick.