Is de keeper weer de baas in de play-offs of zegeviert de aanval?

De afgelopen vijf seizoenen werden de keepers David Harte van Kampong (2017, 2018) en Vincent Vanasch van Oranje Zwart (2014-2016) landskampioen van Nederland, in teams die konden bouwen op een zeer solide defensie. De keeper is de baas in het hockey, zeker met zoveel shoot-outs. Is er nog ruimte voor aanvallende teams met uitblinkende spitsen die hun club naar de landstitel schieten?

Het geheim van het succes in het moderne mannenhockey ligt tegenwoordig vooral in de handschoen van de keeper. Twintig man die massaal op de keeper duiken na een gestopte shoot-out is na het halen van een grote titel de laatste jaren eerder regel dan uitzondering.

De finale om de wereldtitel in India tussen het Nederlands elftal en België eindigde doelpuntloos en werd na shoot-outs een prooi voor de Belgische keeper Vincent Vanasch, in een team waarin verdediger Arthur van Doren tot beste speler van het toernooi werd gekozen.

De finale van de EHL in Eindhoven werd een zegetocht van de muur van verdedigers van Waterloo Ducks. Het team speelde in de knockout-fase drie keer gelijk met 1-1 en won drie keer de shoot-outs met als held Vincent Vanasch. Alleen de finale tegen Rot-Weiss Köln werd in reguliere tijd beslist.

Kampong won de afgelopen twee seizoenen de landstitel, mede dankzij vijf gewonnen shootout-series, met David Harte meestal als onbetwiste uitblinker.

Kortom: Vanasch en Harte verdelen ongeveer alle belangrijke hockeyprijzen. De Ier David Harte werd ook verkozen tot beste keeper van de wereld van 2015 en 2016. De Belg Vincent Vanasch in 2017 en 2018.

Waterloo Ducks met keeper Vincent Vanasch. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Het EK in 2017 was de uitzondering op de regel

Uitmuntende keepers met gedisciplineerde defensies leveren prijzen op. Dat wordt al jaren bewezen in het hockey, vooral sinds de introductie van de shoot-outs, het inkorten van de speeltijd en het afschaffen van de verlenging.

Defense wins tournaments’, concludeerde Belgisch international Gauthier Boccard van de Waterloo Ducks al na de EHL in Eindhoven. Dat teams in vijf of zes dagen vier wedstrijden speelden, zou eventueel een voordeel zijn voor de ploegen die verdedigend stonden opgesteld, waren de geluiden in Eindhoven.

Ook de play-offs in Nederland worden – in een een bijzonder kalenderjaar – in rap tempo afgewerkt. Zou het de defensief ingestelde ploegen, leunend op hun keeper bevoordelen? Dan is Kampong in het voordeel, dat met Harte over de beste keeper beschikt van de vier ploegen. HGC met international Sam van der Ven, Bloemendaal met Maurits Visser en Amsterdam met Jan de Wijkerslooth en Phililp van Leeuwen beschikken over goede doelmannen, maar kunnen niet tippen aan het niveau van Harte.

Het EK van 2017 is een van de weinige voorbeelden van een toernooi dat beslist werd in reguliere tijd en waarbij de aanvallers beslissend waren. Mirco Pruyser was topscorer van dat EK met zes doelpunten. De topspits scoorde twee keer in de halve finale tegen Engeland en twee keer in de finale tegen België.

David Harte wordt bedolven onder zijn teamgenoten, na de winst in de finale van het NK op Rotterdam in 2017. Foto: Koen Suyk

Alexander Cox heeft alle boeken over voetbalcoach José Mourinho in de kast

De clash tussen HGC en Kampong in de halve finale woensdag is een clash van verschillende spelopvattingen. Kampong-coach Alexander Cox heeft thuis in zijn boekenkast twaalf boeken over de Portugese voetbalcoach José Mourinho staan, bekend om zijn filosofie waarin alleen winst telt en niet de manier waarop.

Cox vertelde eerder over zijn held: ‘Winnen is de essentie van het voetbal. Je hebt de Jan Mulders van deze wereld, die voor de schoonheid van het spel zijn. Maar dat is niet de kern van topsport. De kern van topsport is winnen. Ook met Kampong hebben we het ‘parkeren van de bus’ de laatste jaren wel vaker gebruikt.  Als je de nadruk op de defensie legt word je kans op winnen groter. Heel goed verdedigen wint het vaak van heel goed aanvallen.’

Cox stipt overigens terecht aan, dat de vele shootout-series komen door de kleine niveauverschillen. Omdat het hockey fysieker is geworden, lijkt het ook dat het verdedigend is, denkt de oefenmeester. Teams worden volgens hem echt naar achteren gedrukt door de tegenpartij.

Mirco Pruyser na zijn doelpunt tegen Engeland op het EK in 2017. Foto: Koen Suyk

Paul van Ass staat voor aanvallend hockey met spektakelploeg HGC

Tegenover Cox staat woensdagavond juist voormalig bondscoach Paul van Ass, de apostel van het aanvallende hockey. Van begrippen als vrijheid en plezier in het spel. Vandaar dat zijn HGC liefst 78 doelpunten maakte in de competitie, waarmee de Wassenaarse ploeg boven alle andere ploegen uittorent.

Wat zal het dit jaar worden, in de strijd om de landstitel? Veel shoot-outs en een beslissende rol voor de keeper, die zich kan onderscheiden? Of een speler als Mirco Pruyser, Thierry Brinkman, Bjorn Kellerman of Seve van Ass, die het patroon van de afgelopen jaren doorbreekt en een hoofdrol gaat opeisen?


5 Reacties

  1. JohnL

    Hopelijk volgt hockey de trend van het voetbal, waarbij Ajax, Liverpool en City aantonen dat aanvallend voetbal loont

    1. Freekie

      Mooi dat je daar bij juist de ploegen noemt met gênant veel meer budget of uitgaven dan de concurrentie/rest van de competitie

  2. Mark Bouwman

    Als het maar spektakel wordt. Geen zin in een saai slaapverwekkend "hangend" potje. Topsport is immers ook "vermaak" voor de kijker.

  3. JohnL

    Denk dat bij de top van de Hoofdklasse de verschillen niet zo groot zijn en ten tweede kun je Ajax qua budget niet vergelijken met Liverpool en City. Het heeft meer te maken met de visie van de club en jeugdopleiding.

  4. lize

    Waarom is hockey a la Morino een verdedigende sport geworden i.p.v. de spectaculaire sport die het had kunnen zijn,aanvallend zoals het was met 90 goals voor per seizoen : toen er 2 x 35 min gespeeld werd ,zijn het er nu nauwelijks 60 geworden ... 4 Kwarten zijn bedoeld voor sporten waar het snel gaat(zoals bijshockey) ,dat is bij hockey al lang niet meer het geval :alles wordt afgefloten dus allemaal pauze-momenten ....waarom 4 kwarten dan ? shoot-outs vind iedereen geweldig dat moet blijven het zijn DE REGELS het EINDELOOS GEFLUIT die het spel vertragen. elke stickslag,elke hoge bal,elke schouderduw ,elke bescherming van de bal door een aanvaller ,elke vrije-slag om de cirkel =Stofzuigen ; saai ,Spelers gaan dan Spieren kweken in de fitnesszaal om het spel enigszinds snel te laten lijken door hard te pushen en te flatsen dus ,maar dat is kracht en geen snelheid m.a.w verdediging wint Alweer dat is ook Kracht ,en kracht tegen kracht wint de verdediging altijd .....daarom wint tegenwoordig heel goed verdedigen tegen heel goed aanvallen omdat het een groot mijnenveld geworden is voor de aanvallers.... nee twee meter terugleggen ja daar moet je de bal ......pfffffff


Wat vind jij? Praat mee...