NK Meisjes A: Den Bosch met ruime marge langs SCHC

De landstitel bij de Meisjes A is gewonnen door Den Bosch. In de finale in het Wagener Stadion werd zaterdag met 4-1 gewonnen van SCHC. Daarmee spoelde de Bossche ploeg de nare smaak van vorig seizoen weg toen in de finale werd verloren van hdm.

Na een beginfase waarin de ploegen elkaar in evenwicht hielden, nam Den Bosch het initiatief. De ploeg voerde de druk op en dat leidde na een klein kwartier tot de openingstreffer. Faye Muijderman haalde vanaf kopcirkel met de forehand uit: 1-0. En ook de 2-0, slechts een paar minuten later, was een afstandsschot vanaf de kop van de cirkel. Dit keer was Teuntje de Wit met de backhand doeltreffend.

Den Bosch terecht op 2-0

Er viel weinig af te dingen op deze stand. Op een strafcorner en schotje van Florien Homma na liet SCHC zich in de eerste helft aanvallend niet zien. De ploeg kwam ook niet echt aan een opbouw tot een aanval toe, want Den Bosch zette hoog druk. Als SCHC zich al begaf op vijandelijke helft dan volgde er een slordige pass of greep de Bossche verdediging adequaat in.

Den Bosch pakt de landstitel bij de Meisjes A door in de finale met 4-1 te winnen van SCHC. Foto: Koen Suyk

Gezien de verhoudingen was het verrassend dat SCHC acht minuten na rust de achterstand verkleinde. Merle Boelens kroop voor haar tegenstandster en tikte de voorzet vanaf rechts hoog in het Bossche doel. Even later ontsnapte Den Bosch zelfs aan de gelijkmaker. De strafcorner van Mariëtte Boot belandde via keepster Tinker Prins op de paal.

Spanning terug in de wedstrijd

Den Bosch raakte na de treffer de greep op de wedstrijd kwijt. SCHC drong aan en werd gevaarlijker. Een strafcornervariant via Boot werd door Marijn Verheul over het Bossche doel getipt. Het zorgde dat er spanning in de wedstrijd kwam. Beide supporterskampen lieten dan ook van zich horen.

Merle Boelens (SCHC) brengt met haar doelpunt de spanning terug in de finale tussen Den Bosch en SCHC (4-1). Foto: Koen Suyk

Een goed lopende aanval verschafte Den Bosch weer lucht. Naomi Hopman gaf na een rappe demarrage een voorzet. De bal belandde via de stick van Boot bij Emmely Becker, die bij de tweede paal de 3-1 maakte.

Oonk maakt aan alle spanning een einde

Het doelpunt werkte bevrijdend voor Den Bosch. Het was tegelijkertijd een mokerslag voor SCHC, dat nog de keepster wisselde voor een extra veldspeler. Het mocht niet meer baten. In de laatste minuut maakte Den Bosch er nog 4-1 van. Emmeliene Oonk liep de bal het lege doel in.

Emmeliene Oonk bepaalde met haar doelpunt de eindstand op 4-1 in de finale van de Meisjes A tussen Den Bosch en SCHC. Foto: Koen Suyk

Doelpuntenmaakster Danique van der Veerdonk was door het dolle heen: ‘Vorig jaar verloren we de finale en nu in het laatste jaar A pakken we hem. Het is onwijs gaaf. Niet normaal. In de zaal draaiden we een niet zo lekker seizoen en zeiden we tegen elkaar: deze gaan we pakken. Na rust startten we niet lekker, maar na de 2-1 pakten we de boel weer bij elkaar gepakt. Het is fantastisch.’

Florien Homma van SCHC vond dat de finale al in de eerste helft werd beslist: ‘We hebben het in de eerste helft al weggegeven. De eerste helft speelden we niet goed en liepen we achter de feiten aan. De tweede helft waren we feller en gingen we gewoon hockeyen. Bij de 3-1 keek ik op de klok en zag dat er nog zes minuten gespeeld moesten worden. Ja, dan moet het heel gek lopen om alsnog te winnen. Het is zuur, maar na goud in de zaal en zilver hier kunnen we toch met opgeheven hoofd van het veld lopen.’