Round-up EHL dag 1: Dragons, Polo, RCF en Rot Weiss naar laatste 8

Dragons, Polo, Racing Club de France en Rot Weiss Köln hebben zich op de eerste dag van de EHL in Eindhoven geplaatst voor de kwartfinales. Titelverdediger Kampong kwam als enige Nederlandse ploeg in actie, maar verloor van Rot Weiss Köln. Dragons won in een spannend duel het Belgische duel tegen Racing Club de Bruxelles, Real Club de Polo had weinig moeite met Poznan en in het eerste duel van de dag plaatste Racing Club de France zich, niet geheel terecht, ten koste van Banbridge.

Kampong – Rot Weiss Köln 0-0 (1-2)

Lees hier het wedstrijdverslag.

Dragons – Racing Club de Bruxelles 2-1 (1-0)

In het Belgisch onderonsje tussen de twee finalisten van het afgelopen jaar in de strijd om de Belgische landstitel was het Dragons, de regerend kampioen van België, dat zich plaatste voor de kwartfinale tegen Racing Club de France. Dragons maakte in het eerste kwart de openingstreffer, bouwde de voorsprong na rust uit naar 2-0 via oud-OZ’er Thomas Briels en zag Racing Club de Bruxelles in de slotfase de 2-1 en zelfs bijna de 2-2 maken via oud-Bloemendaler Tom Boon.

De openingstreffer van Dragons in de 13de minuut was dikverdiend. De tip-in van Thomas Verheijen bij de tweede paal op een voorzet vanaf links was al de derde grote kans van de club die in juni de finaleronde van de EHL organiseert. Daarna nam het spektakel ietwat af, totdat Thomas Briels zeven minuten voor tijd de bal helemaal vrij kon binnentippen. Na de 2-1 van Jérome Truyens vijf minuten voor tijd was het vooral Tom Boon die de ene na de andere kans op de gelijkmaker kreeg. Hij schoot op keeper Loic van Doren na een dribbel door de verdediging, hij miste twee strafcorners en schoot in de rebound van een strafcorner op de masker van de keeper.

Grunwald Poznan – Real Club de Polo 0-6 (0-1)

Real Club de Polo liet er geen gras over groeien: de eerste de beste aanval was direct raak. Een mooie uitgespeelde goal, met David Alegre als eindstation: 0-1. De Spanjaarden zetten vervolgens echter niet echt door en Poznan kon ook geen vuist maken, wat een verder nogal saaie eerste helft opleverde waarin het zoeken was naar hoogtepunten. De 360 draai van Mateusz Hulboj was er eentje, alleen leverde zijn actie tot in de cirkel van Polo geen rendement op. De Spaanse ploeg was vooral op papier stukken beter, met Argentijnse goudhaantjes Lucas Vila en Matias Rey, Oranje-speler Sander Baart en een aantal Spaanse internationals, waaronder captain David Alegre. Weinig bekende namen bij Poznan daarentegen, dat een aantal veteranen waaronder Tomasz Dutkiewicz (36) nog achterin had mee hobbelen. Op het veld ging het echter in de eerste helft gelijk op.

In de rust zullen de spelers van Polo elkaar even wakker geschud hebben, want het duurde slechts 3 minuten of Poznan stond met 0-3 achter. Alex Casasayas zal het niet vaak meer meemaken: hij scoorde in een halve minuut tijd twee keer. De eerste een intikker na een strakke voorzet, de tweede uit een schot nog geen 30 seconden later. De stadionspeaker had er even tijd voor nodig om het zo snel allemaal te verwerken. Casasayas zat er lekker in het derde kwart en maakte ook zijn derde. Wederom een intikker, na een schitterende solo van Lucas Villa: 0-4. Alegre maakt er vervolgens 0-5 van: de Poolse keeper verkeek zich op zijn als voorzet bedoelde pass. Tegen die tijd was Poznan het geloof in een overwinning al lang kwijt. Polo had het doelsaldo nog veel verder kunnen uitbreiden, maar nam teveel tijd voor de afronding. Het werd nog wel 0-6 via Alex Reyne.

Banbridge – Racing Club de France  1-1 (0-1) SO: 0-3

Beide ploegen kwamen in de EHL tot nu toe nooit verder dan de KO16-ronde: wie er ook zou winnen, die ploeg zou dus sowieso een clubrecord breken. Banbridge kon nog een grotere mijlpaal bereiken: als de ploeg had gewonnen was het het eerste Ierse team ooit geweest dat de kwartfinales haalde. En Banbridge had zeker kansen. In de eerste helft kwamen ze het dichtstbij via een strafcorner. Daar kreeg Franse keeper Corentin Saunier nog het puntje van zijn klomp tegen, en ook in de rebound had Banbridge geen gelukt: die vloog snoeihard tegen de paal. Racing Club de France kwam daarentegen wel op voorsprong door een corner. Christophe Peter-Deutz, één van de Franse internationals uit het team, schreef het doelpunt op zijn naam.

Captain van Banbridge Eugene Magee had de bal kort na rust voor het intikken, maar dook er net overheen. Een strafcorner even later werd schitterend gekeerd door de kleine Franse keeper Saunier. Racing Club de France moest het in de tweede helft hebben van de counters, maar werd nooit écht gevaarlijk. Banbridge bleef aandringen en wist zich gesteund door een goed gevuld vak supporters dat zich flink liet horen. Het was Mathew Allister die de Ieren op gelijke hoogte bracht met een intikker, met nog 11 minuten op de klok. In de slotfase was Banbridge de enige ploeg die recht had op de overwinning, maar een reeks strafcorners en kansen trof geen doel.

In de shootout-serie die volgde bleek Racing Club de France beter bestand tegen de druk. Banbridge-keeper Luke Roleston maakte geen goede indruk en ook de Ierse aanvallers waren weinig creatief. Racing Club de France maakte het rustig en professioneel af en bereikt voor het eerst in de clubgeschiedenis de laatste acht van de EHL.