Mannen Nieuw-Zeeland boeken eerste FIH Pro League-zege ooit

De mannen van Nieuw-Zeeland hebben dit weekend hun eerste overwinning in de reguliere speeltijd ooit in de FIH Pro League geboekt. Vorig seizoen eindigden de Black Sticks zonder een driepunter, nu werden in de tweede wedstrijd de Spanjaarden met 3-2 verslagen. Nieuw-Zeeland verloor dit weekend het eerste duel met 1-4 van Spanje.

De grote man bij de Nieuw-Zeelanders zondag in het Ngā Puna Wai stadion in Christchurch was Rotterdam-speler Kane Russell, die twee van de drie treffers voor zijn rekening nam. Steve Edwards, ook oud-Rotterdam, scoorde het tweede Nieuw-Zeelandse doelpunt dat de thuisploeg na 38 minuten op 2-0 zette. Alvaro Iglesias maakte er in het derde kwart 2-1 van, maar Russell besliste vier minuten voor tijd de wedstrijd. Pro League-topschutter Pau Quemada scoorde in de zoemer nog wel de 3-2, maar verder kwamen de Spanjaarden in het tweede duel niet.

Dat was opmerkelijk, want de eerste wedstrijd werd zaterdag nog overtuigend gewonnen door de Zuid-Europeanen. In dat treffen nam Albert Beltran, oud-speler van Rotterdam, twee van de vier Spaanse doelpunten voor zijn rekening. Quemada en Roc Oliva troffen ook doel namens de gasten, die alleen een doelpunt van Russell moesten incasseren.

Pau Quemada (rechts) wordt gefeliciteerd met zijn treffer tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Simon Watts/FIH

Ondanks de zege blijft Nieuw-Zeeland, dat vorig jaar als laatste eindigde in de eerste editie van de Pro League, ook nu onderaan staan met vijf punten uit zes wedstrijden. Ook Groot-Brittannië, Argentinië en Duitsland verzamelden pas vijf punten, maar zij speelden minder wedstrijden.

Vrouwen Nieuw-Zeeland

De rol die Nieuw-Zeeland heeft bij de mannen, hebben de Verenigde Staten bij de vrouwen in de Pro League. Zij waren vorig jaar laatste en dragen nu ook weer de rode lantaarn. In de dubbel tegen Nieuw-Zeeland werden de Amerikanen afgelopen weekend twee keer met 3-1 verslagen.

Stacey Michelsen (rechts) viert een treffer met Rose Keddel. Foto: FIH

Nieuw-Zeeland klom door de dubbele zege op naar de tweede plek in de tussenstand van de Pro League, met tien punten uit zes wedstrijden. Nederland voert, ondanks de nederlaag van zaterdag tegen Argentinië, de ranglijst aan met vijftien punten uit vijf duels.