Het indoorseizoen staat bijna voor de deur, dus het is tijd om je voor te bereiden op de zaalcompetitie. HockeyDirect geeft jou de belangrijkste tips om goed voorbereid het seizoen in te gaan.
Hout vs kunststof: Welke stick past bij jouw spel?
In tegenstelling tot veldhockey is het in de zaal alleen toegestaan om de bal te pushen over de grond, behalve bij een doelpoging. Aangezien er minder geslagen wordt, hoeft de stick niet zo dik en zwaar te zijn. Om die reden zijn zaalhockeysticks een stuk lichter en platter dan veldhockeysticks. Zaalsticks komen voor in zowel hout als kunststof. Een houten stick geeft meer balgevoel en controle vanwege de flexibele eigenschap van het materiaal. Ook zorgt het hout ervoor dat de bal minder hard van de stick afketst. Ben jij de meest technische van je team? Dan is een kunststof zaalstick misschien een goede optie. Het versterkende materiaal geeft minder balcontrole, maar staat bekend om meer stevigheid en slagkracht.
Bekijk hier alle junior en senior zaalhockeysticks!
Stap naar succes met de juiste schoenen
Zaalhockey kent uiteraard andere regels dan veldhockey. Je speelt met maximaal zes spelers in plaats van elf en het veld is een stuk kleiner. Verder zijn er geen zijlijnen en mogen balken gebruikt worden om de bal tegen te spelen. Hierdoor ben je constant in beweging en moet je je afzetten op korte afstanden. Om die reden moeten zaalschoenen naast een goede ondersteuning ook een gripvaste buitenzool hebben. Verder beschikken zaalhockeyschoenen over een passende demping die ondersteunen tijdens al je sprongen en snelle voetenwerk. Demping zorgt er namelijk voor dat de belasting bij elke stap wordt opgevangen door de zool.
Naast de functionaliteit van de schoenen is voor een enkele het ook niet geheel onbelangrijk om er kleurrijk bij te lopen. Tegenwoordig komen de zaalschoenen in funky kleuren en printjes. Voor de junioren spelers zijn de populaire Brabo-schoenen een perfect voorbeeld.
Klik hier om alle zaalhockeyschoenen te bekijken!
De ‘handige’ must-haves voor de optimale bescherming
Het dragen van een bitje en scheenbeschermers is voor zowel zaal- als veldhockey even belangrijk en verplicht. De vereiste strafcornerbescherming blijft ook in de zaal gelijk aan die op het veld. Bij zaalhockey bestaat het fenomeen ‘in een blok spelen’ waarbij er op korte afstand een bal in de stick van de verdediger wordt gespeeld, die laag zit met een hand op de grond. Sowieso in tegenstelling tot veldhockey zit je bij zaalhockey over het algemeen lager. Ondanks dat het dragen van een hockeyhandschoen niet verplicht is, is het om die reden alsnog erg belangrijk. Het zou toch vervelend zijn als de bal tegen je blote hand wordt gespeeld.
In Duitsland is indoorhockey een groter begrip dan in Nederland. Terwijl wij vooral bekend zijn met hockeyhandschoenen met hele en halve vingers, zijn foam blockers in Duitsland erg populair. Deze handschoen, gemaakt van één stuk schuim, bevestigt slechts drie vingers via riemen. In tegenstelling tot de ‘standaard’ hockeyhandschoen, waar stof tussen je hand en de stick zit, biedt deze handschoen direct contact voor een betere grip. Benieuwd naar deze foam blocker? Klik dan hier.
Oriënteren door alle hockeyhandschoenen? Klik dan hier!
Slidend naar de overwinning
Last but not least de keeper. Allereerst moeten keepers de riempjes van hun legguards en klompen vervangen, aangezien de metalen gespjes anders de zaalvloer beschadigen. Verder zijn er speciale hoezen voor zowel de legguards als de handschoenen. Hierdoor kan je als keeper betere slidings maken. Tegelijkertijd bescherm je hiermee enige slijtage aan het foam en voorkom je een pols blessure.
Bekijk alle keepers accessoires voor het indoor seizoen!
Heb je advies nodig? Schroom niet om onze deskundige klantenservice in te schakelen!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële afdeling van de KNHB. De redactie van hockey.nl draagt voor de inhoud van dit artikel geen verantwoordelijkheid.