21 keer Nederland vs. Engeland

Vanavond spelen de Oranje Dames de finale van het EK tegen Engeland. En dat doen ze bepaald niet voor de eerste keer: de Nederlandse en Engelse vrouwen stonden al maar liefst 20 keer eerder tegenover elkaar. Wat gaat de 21ste keer opleveren?

Van de 20 duels werd er slechts één gewonnen in de reguliere speeltijd. Dat was in de poulefase van de Champions Trophy 2003 in Sydney. Engeland won toen met miniem verschil (1-0) en het enige doelpunt werd gemaakt door de aanvoerster van de huidige selectie, Kate Walsh.  Da’s er dus een om in de gaten te houden.

Op het EK in 2013 eindigde het duel in de halve finales in 1-1. Engeland won de match vervolgens in de shootouts met 2-3. Engeland won ook de strafballenserie in de halve finales van het EK 1991 (en werd vervolgens Europees Kampioen). Vier jaar eerder haalde Nederland eenzelfde actie uit en versloeg daarmee Engeland in de finale van het EK.

Kampioenen

Mochten de Oranje Dames deze finale winnen, dan zijn ze voor de tweede keer in de geschiedenis regerend Europees kampioen, wereldkampioen en Olympisch kampioen!


Wat vind jij? Praat mee...