Bloemendaal verslikt zich opnieuw en morst thuis twee punten

Bloemendaal heeft opnieuw puntenverlies geleden in de Tulp Hoofdklasse. De Mussen kwamen donderdagavond op eigen veld niet verder dan een gelijkspelletje tegen Pinoké: 1-1. Zondag verloor de titelhouder voor het eerst, bij Den Bosch.

Ja natuurlijk deed-ie pijn bij het trotse Bloemendaal. Die eerste seizoensnederlaag, vorige week in Brabant. Al was het wellicht ook een prima waarschuwing op een onschadelijk moment. Vier dagen later was de eerste kans op eerherstel alweer daar. Waar een donderdagavond al niet goed voor kan zijn.

Op ’t Kopje, waar de temperatuur akelig dicht bij de nul kwam, duurde het even voordat de wedstrijd op gang kwam. Na tien minuten kreeg eerst Pinoké twee corners en een minuut later mocht Bloemendaal aan de overkant aanleggen. Goals leverde het niet op, maar vermakelijk was het wel.

Diagonale scoops

Pinoké startte aardig maar moest na het eerste kwart het initiatief laten aan Bloemendaal. Dat drong aan, opende een paar keer heel fraai met diagonale scoops, kreeg veldkansen en corners – waarvan er merkwaardig genoeg twee doorschoten – en kwam uiteindelijk via een strafbal op voorsprong. Arthur Van Doren pushte na exact een half uur onberispelijk raak.

De Steekneuzen waren meteen weer wakker en kregen nog twee corners, maar waar de Belg van Bloemendaal wel trefzeker was, daar werd elke poging van zijn landgenoot Alexander Hendrickx bij Pinoké gekraakt. De Mussen kwamen spetterend uit de rust en creëerden de ene na de andere kans. Zo spatte een tip-in van Roel Bovendeert uiteen op de helm van Hidde Brink, de keeper van Pinoké. Maar de oude sportwet ging ook donderdag weer op. Valt-ie niet aan de ene kant…

Corner vijf leverde wel succes op

Precies. Hij viel dus aan de overkant. Corner nummer vijf leverde voor Pinoké eindelijk succes op. De rebound van Hendrickx ging in de kluts en via de stick van Niklas Wellen het doel in: 1-1. Bloemendaal had toen nog iets meer dan een kwart om orde op zaken te stellen. Het raakte vlak na de gelijkmaker wel Bovendeert kwijt, die op zijn schouder leek te vallen.

Het duurde even voordat het slotoffensief werd ingezet. Pas in de laatste tien minuten werd het druk in de cirkel van Pinoké. De thuisploeg kreeg nog een corner, maar Brink pakte de inzet van Swaen schitterend met zijn stick.

De tijd kroop weg in het voordeel van Pinoké, dat wel onder druk stond maar weinig grote kansen tegenkreeg. De ploeg van Jesse Mahieu, die vorige week op donderdag te weinig kreeg bij Rotterdam, werd vandaag wat ruim beloond tegen een aanvallend slordig Bloemendaal.

Geen jubelstemming bij Pinoké

Bij Pinoké was er niet bepaald een jubelstemming na dit prachtige resultaat. ‘Je wil spelen om te winnen’, analyseerde Mahieu na afloop. ‘Maar we speelden om te kijken of we een resultaat konden halen. Dat is iets anders. We hockeyden weinig overtuigend. Dan kan je goed verdedigen wat je wil, maar dan blijf je de hele tijd achter de bal aanrennen. Ik vond ons richting de scheidsrechters ook niet zo volwassen.’

‘Waar ik blij mee ben is dat we een punt halen én dat we weten dat we veel beter kunnen. Dat punt, dat speelt nu niet. We willen gewoon veel beter spelen dan dit. Als we de bal hadden, dan mieterden we ‘m weer terug naar oranje.’

Maar dat ene punt kan misschien wel uiteindelijk het verschil maken in de zinderende strijd om de play-off-plekken. ‘Dat klopt ook wel. Maar we zitten nu ook in een fase van de competitie waarin we kijken of we ons kunnen meten met Bloemendaal. Bij vlagen is dat zo. Maar nogmaals: ons spel moet beter.’