‘Degradatiestrijd van Pinoké vraagt om mannenhockey’

Terwijl zijn medespelers de meegereisde Pinoké-supporters bedankten, keek doelman Derek van Essen staand vanuit de dug-out wezenloos voor zich uit. Af en toe met zijn hoofd schuddend. De kansloze 5-0 nederlaag op Kampong was hard aangekomen. Het bericht dat Qui Vive had gelijkgespeeld tegen Rotterdam, waardoor zijn ploeg nu laatste was in de Hoofdklasse, zorgde voor een mokerslag bij Van Essen.

‘Deze klap dreunt nog wel even door’, treurde Van Essen. Dat zijn ploeg verloor, daar kon hij nog wel mee leven. Tegenstander Kampong beschikt immers over meer kwaliteit. Maar de manier waarop, zat hem dwars. En goed ook. ‘We spreken van tevoren af dat we goed moeten starten en het zo lang mogelijk op 0-0 moeten houden om een goed resultaat te behalen. Maar we zijn amper begonnen of die bal lig er al in omdat we gewoon niet scherp zijn.’
Van Essen doelde op de treffer van Kampong-aanvoerder Quirijn Caspers. Die een heerlijke pass van Sander de Wijn met veel gevoel over Van Essen liftte: 1-0. Er waren toen nog geen 5 minuten gespeeld.

Mijn eigen prestatie is van ondergeschikt belang

Kampong rook bloed en gaf vol gas. De jonkies van Pinoké wisten niet hoe ze het hadden. Van Essen zag de ene naar de andere vlot lopende aanval op hem af komen. Het publiek smulde. Van Essen schreeuwde zijn ploeggenoten naar de juiste plek, maar veel hielp het niet. Keer op keer verscheen een Kampong-aanvaller vogelvrij voor zijn doel. Van Essen was echter niet van plan zich zo maar gewonnen te geven. Met katachtige reddingen hield hij met name Kampong-topscorer Constantijn Jonker van scoren af. Een kunststukje dat hij in de 2e helft nog diverse keren herhaalde.

Van Essen kon na afloop geen greintje plezier uit zijn topprestatie halen. ‘In een team moet iedereen doen wat van hem wordt verwacht. Bij mij is dat ballen tegenhouden. Daar doe ik mijn uiterste best voor. Mijn prestatie is ondergeschikt. Het draait om het resultaat van het team. Ik had liever 7 keer slecht gespeeld en 21 punten gehad.’

1 schamel punt uit 8 wedstrijden

Hoe anders is de werkelijkheid. Van Essen keept wekelijks goed, maar zijn ploeg heeft na de nederlaag tegen Kampong slechts 1 schamel punt uit 8 wedstrijden. En bezet dus een laatste plaats op de ranglijst. Van Essen kon dat na afloop maar moeilijk bevatten. ‘We beschikken namelijk over veel te veel kwaliteit om zo laag te staan. Op de training wordt hard gewerkt en zie ik ons ook elke week beter worden. En ook in fasen gaat op zondag goed. Alleen zijn we niet constant genoeg.’

Een oorzaak daarvan moet volgens Van Essen zeker worden gezocht in de jonge leeftijd van Pinoké. Met zijn 27 jaar is hij de oudste speler uit de Amsterdamse selectie, die grotendeels uit spelers uit de eigen jeugd bestaat. ‘Ik ben blij dat de club heeft gekozen voor een selectie met een sterk Pinoké gezicht. Daar sta ik ook helemaal achter. De verjonging is de afgelopen jaren noodgedwongen alleen iets te snel gegaan. Al 2 jaar achtereen hebben we afscheid moeten nemen van ervaren hockeyers. Daardoor spelen we nu met jongens van 17 en 18 jaar. Grote talenten, met mooie toekomst. Maar we moeten met deze jongens nog leren om wekelijks 70 minuten mannenhockey te spelen’, stelde Van Essen.

Doelman Derek van Essen baalt na afloop van de verloren wedstrijd tegen Kampong.

Doelman Derk van Essen baalt na afloop van de verloren wedstrijd tegen Kampong.

Bij tegenstander Kampong is dat niet meer nodig. De Utrechters hebben spelers als De Wijn, Kemperman en Jonker, die de wetten van het tophockey uit hun hoofd kennen. Zo wanhoopte Jonker in de 1e helft niet na een paar gemiste kansen. Na 20 minuten speelde hij zich handig vrij en ramde de bal onder Van Essen in het doel. ‘Die gozer is zo verrekte handig’, loofde de doelman de aanvaller, die zo voor de 2-0 ruststand zorgde.

In de 2e helft toonde Pinoké dat er dit seizoen nog zeker wat te halen valt. De Amsterdammers waren gretiger, speelden compacter en maakten beter gebruik van de ruimte die Kampong bood. Het spelbeeld werd hierdoor evenwichtiger. Veel kansen kregen de gasten niet, maar ook Kampong kwam nog amper voor het doel van Van Essen. Tot 5 minuten voor tijd Robbert Kemperman na een fraaie actie Jonker bediende, die de 3-0 binnen tikte. Van Essen: ‘Daarna lieten we helemaal lopen. Daar baal ik van.’ Martijn Havenga maakte handig gebruik van de desorganisatie bij Pinoké en scoorde de 4-0. Kemperman zorgde met een weergaloze backhand in de bovenhoek (Van Essen: ‘ik raakte de bal nog’) voor het slotakkoord: 5-0.

Kampong, dat vrijdagavond een inhaalwedstrijd tegen Rotterdam speelt, handhaafde zich door de zege in top van de Hoofdklasse. Pinoké wacht zondag de degradatiestrijd tegen Qui Vive dat nu 1 punt meer heeft. Van Essen: ‘Dat wordt een verschrikkelijke wedstrijd. Dat weet ik nu al. Van goed hockey zal geen sprake zijn. Het wordt gewoon 70 minuten lang rammen. Wie het hardst ramt, wint. Het klinkt misschien gek, maar ik ben ervan overtuigd dat wij met die jonge gasten dat mannenhockey gaan spelen en zondag 3 punten pakken.’

Hij pakte zijn keepersspullen, keek nog een keer achterom, schudde zijn hoofd en zuchtte ‘maar nu eerst een biertje om deze verschrikkelijke wedstrijd weg te spoelen’.