Eindelijk de gewenste beloning voor succesgeneratie van Rapid

Een spelersgroep die elkaar van haver tot gort kent, een creatieve trainer-coach en heel wat geduld. Dat was dé perfecte combinatie voor succes voor Jongens onder 18-1 van Rapid. Voor het eerst in het bestaan plaatste een team van de Gorkumse club met maar 650 leden zich voor de Super A-competitie.

Dit succesverhaal begint al in de D-jeugd, want zo lang zijn de meesten van deze groep al bij elkaar. Vaak hikte deze lichting van Rapid tegen de hoogste landelijke competities aan. Telkens lukte het net niet en speelden ze gewoon weer in hun district. In het seizoen 2020-2021 waren ze heel goed op weg richting de Super B-competitie, maar werd door het coronavirus de competitie onderbroken.

Dit seizoen losten ze hun belofte alsnog in. Ze konden zich in de laatste wedstrijd van de voorcompetitie zelfs een kleine nederlaag (2-1) veroorloven tegen directe concurrent Rotterdam JO18-2. Beide teams haalden evenveel punten, maar het doelsaldo van Rapid was veel beter. ‘We zijn altijd bij onszelf gebleven en lopen niet naast onze schoenen. We trainen twee keer anderhalf uur in de week, maar de jongens zien elkaar ook op school en in het weekend. We zijn echt een team en dat laten we op de mat zien’, vertelt trainer-coach Hidde Sterkenburg enthousiast.

Foto: Bob Ebben

Het gebeurde dus nog niet eerder dat een team van Rapid zich plaatste voor dit niveau. ‘Rapid is voornamelijk een breedte hockeyclub. Af en toe is er een uitschieter naar een niveau hoger dan de Eerste Klasse. De motivatie om te promoveren is er bij ons altijd geweest. Iedereen is aanwezig op de trainingen en de sfeer is heel relaxt. Het is een gedreven team dat het liefst elke dag beter wilt worden. Dit kampioenschap is een beloning voor al het harde werken’.

De tijd en moeite die de coach de afgelopen vijf jaar in het team heeft gestopt heeft ook bijgedragen aan dit succes. ‘Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik haal mijn inspiratie voor oefeningen uit andere sporten. Ik kijk vaak naar Amerikaanse sporten, maar ook naar het Nederlandse voetbal of basketbal. Met creativiteit kom je heel ver, zelfs zonder hockeydiploma’, zegt Sterkenburg.

Foto: Stefan Kusters

Het goede nieuws ging als een lopend vuurtje door de club. ‘De spelers trainen en coachen de jeugd van Rapid. Daarnaast vallen ze ook regelmatig in bij Heren 1, dus de meeste teams waren wel op de hoogte. We kunnen eindelijk dat stapje omhoog. Het was misschien geen grote verrassing na de laatste goede jaren, maar het zorgt wel voor een opluchting. We hebben ons doel na een aantal jaar toch bereikt’.

Dat het doel is behaald zorgt voor een einde van een hoofdstuk, maar ook voor een nieuw begin. ‘Als team pakken we gewoon weer door. Het is nog even wachten op de poule-indeling. Daarna moeten we het per wedstrijd gaan bekijken, maar tegelijkertijd ook realistisch blijven. Er gaan lastige wedstrijden komen tegen grotere en goede clubs die meer trainen dan wij’.

We hebben in de voorbereiding al een aantal wedstrijden gespeeld tegen clubs van dit niveau. We konden tegenstand bieden, maar zijn ook wel eens weggetikt. Als we het spel van afgelopen weken laten zien kunnen we het onze tegenstanders moeilijk maken. Zolang we maar lekker blijven hockeyen en lol hebben, dan komt de rest vanzelf’.

Foto: Hidde Sterkenburg

 

 

 

 


2 Reacties

  1. Eelco Houwink

    De Rapid Turn-round Generation: decennia lang trokken de junioren zich op aan de senioren en veteranen. Nu is het opeens andersom. Knap gedaan enn nuchter gebleven !

  2. jasperlinks

    Gefeliciteerd Rapid!🎉 Al het harde werk van de afgelopen jaren Op het veld en Achter de schermen met vele mensen binnen de club werpt z'n vruchten af. De jeugd met een duidelijke visie en een goed plan naar een hoger hockeyniveau brengen. Gefeliciteerd👏


Wat vind jij? Praat mee...