Zo vond Joep de Natris zichzelf opeens tussen de hockey-elite

Op de training van Oranje een oase van internationals in hun nieuwe trainingsoutfit, witte shirts met hippe blauwe accenten. Daartussen een speler in een volledig  zwarte outfit, overduidelijk een nieuweling. Het is Joep de Natris, de dit seizoen zo productieve spits van Oranje-Rood, die zich sinds vorige week af en toe mee mag trainen bij Oranje.

Nuchter. Zo noemt Joep de Natris zichzelf vaak, in het telefonische interview. De spits scoorde zes keer in zeven hoofdklassewedstrijden voor Oranje-Rood, zijn beste competitiestart in de Hoofdklasse ooit. Maar hij hoeft niet elke dag in de krant te staan, als het hem ligt. ‘Sommige spelers vinden dat misschien heel fijn. Ik blijf liever op de achtergrond’, zegt hij.

Toch heeft het leven van De Natris – door zijn goede vrienden steevast De Mug genoemd – dit jaar wendingen genomen, die aandacht in de spotlights waard zijn. De hockeyer die bij het bescheiden HOD in Valkenswaard het spelletje leerde, tussendoor bij Tilburg hockeyde en nooit in Jong Oranje speelde, maakt dit jaar furore in Eindhoven als veelscorende spits. Hij begon in juli ook met een serieuze baan. Hij werkt nu 32 uur per week bij een verzekeringsmaatschappij.

Jelle Galema op de training van Oranje. Daarachter Thijs van Dam en rechts Joep de Natris, in het zwart. Foto: Koen Suyk

Onverwacht cadeautje in de zomer dat De Natris 32 uur per week is gaan werken

Net als iedereen baalde hij de afgelopen weken vooral dat de Hoofdklasse werd stilgelegd. Hij was druk aan het werk, toen hij werd gebeld door bondscoach Max Caldas. Of hij wat trainingen en oefenpotjes mee kon doen. Dat vond ‘De Mug’ wel leuk. Hij moest het alleen bespreken op zijn werk. Met zijn 26 jaar oud is het woord ‘potential’ wellicht een aparte benaming voor de spits, maar hij geniet van het onverwachte cadeautje van de bondscoach.

‘Ik was hier echt helemaal niet mee bezig. Dan is het des te leuker dat je een paar keer mee mag doen. Ik had dit echt niet verwacht. Ik moest ook echt wennen in de oefenpotjes. Ik wist eerst niet waar ik moest staan. De snelheid van het spel is zo anders. Dat maakt het ook leuk om mee te maken. Maar ik moet reëel blijven. De kans dat ik ooit een interland ga spelen, is klein.’

Keeper Sam van der Ven (Ned) met Joep de Natris tijdens de training Nederlands hockeyteam mannen voor de Pro League wedstrijden tegen Groot-Brittannië. Foto: Koen Suyk

Tokio-selectie komt in principe uit de bestaande trainingsgroep van 25

Dat De Natris afgelopen week een paar keer meedeed, en in november en in december twee onderlinge trainingspotjes mee mag spelen, is ook een gebaar van het Nederlands elftal. Nu de Hoofdklasse tijdelijk is stopgezet, heeft de begeleiding van Oranje besloten om een paar spelers toe te voegen aan de groep van negen ‘potentials’, die al waren aangewezen, om onderling toch trainingswedstrijden inclusief wissels te kunnen spelen. Dat is mooi meegenomen voor sterke hoofdklassespelers die nu toch nog af en toe duels spelen en niet alleen maar op afstand hoeven te trainen.

Behalve De Natris zijn ook Roel Bovendeert (Bloemendaal, 28 interlands), Marlon Landbrug (Pinoké, 3 interlands), Imre Vos en Pepijn Reijenga (Den Bosch) toegevoegd aan de lijst potentials die af en toe meespelen in de onderlinge oefenpotjes. Bondscoach Max Caldas gaf eerder al aan dat de selectie voor de Olympische Spelen van Tokio in principe uit de bestaande olympische trainingsgroep van 25 man komt.


10 Reacties

 1. hockeyer123

  🦟🦟🦟🦟🦟🦟

 2. elmosquito

  El mosquitoooo🦟🦟🦟

 3. conegut

  Toch ergens heel grappig. Je plaats wat opmerkingen onder artikels op hockey.nl en vervolgens verschijnt deze speler op een training bij oranje. Damn.. ga ik ook doen.

 4. tom1212

  Bzzzzzzz 🦟🇱🇺

 5. marijnslaghekke

  Cool! Geef m ook effe zo’n pakje.🤪😉

  1. r-van-den-bosch

   Wil jij er dan ook een?

 6. muginoranje

  We worden wereldkampioen

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooi dat Bovendeert nu ook bij de selectie zit, wel verdiend!

  1. hw

   100% wat een goals, springt overal tussen. Hockeycommando.

 8. wietzeschaper@gmail.com

  Kennisvanzaken Je hebt gelijk conegut


Wat vind jij? Praat mee...