Fotorubriek Sluitertijd: vreugde-explosie in het Kalinga stadion

In de fotorubriek Sluitertijd belichten we bijzondere foto’s uit de hockeysport, van oud tot vrij recent en van nationaal tot ver over de landsgrens. In de zevende aflevering aandacht voor het moment waarop de Oranje Heren zich plaatsten voor de WK-finale van 2018.

Oranjefeest in Bhubaneswar

Thijs Van Dam zet het op een rennen na de winst in de shoot-outs tegen Australië op het WK 2018. Op de achtergrond schreeuwen Robbert Kemperman en Mirco Pruyser de longen uit hun lijf. Foto: FIH/Getty

Ruim twee weken geleden speelden de Oranje Dames voor het eerst een interland in het imposante Kalinga Stadium van de Indiase stad Bhubaneswar. Helaas voor de piepjonge selectie van gelegenheidsbondscoach Joost Bitterling waren de tribunes toen nagenoeg leeg vanwege de geldende coronamaatregelen in de stad. Hoe anders was de sfeer in dat stadion op 15 december 2018, toen de Oranje Heren na een heroïsch gevecht met Australië de WK-finale bereikten.

Bovenstaande foto laat weinig aan de verbeelding over: de Oranje-spelers waren letterlijk door het dolle heen na de gewonnen halve finale tegen Australië. Dat de spierballenploeg van Down Under Oranje vier jaar eerder nog een dreun van jewelste had gegeven in de WK-finale voor eigen publiek in Den Haag (1-6 nederlaag), zal ongetwijfeld hebben meegespeeld.

Even leek het nog mis te gaan voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Nadat een brutaal en opportunistisch Oranje een 2-0 voorsprong had genomen via treffers van Glenn Schuurman en Seve van Ass, knokten de Kookaburras zich knap terug (de 2-2 viel 25 seconden vóór tijd), waarna shoot-outs de beslissing moesten brengen in deze thriller.

Heldenrol Blaak

In die shoot-outs kwam Oranje, na een misser van Aran Zalewski, op voorsprong via Hertzberger. Maar door mislukte pogingen van Pruyser en Kemperman stond Australië weer op winst. Een misser van Tim Brand zorgde voor een comeback van Oranje. En toen Thijs van Dam de 3-3 maakte na een heerlijke turn was alles weer mogelijk in de nieuwe sudden death-serie.

Hertzberger begon en scoorde. Daniel Beale moest nu gelijk maken voor Australië. Hij koos voor zijn forehand, maar voordat hij kon uithalen, tikte Pirmin Blaak de bal met zijn stick weg. De Oranje-keeper, die in de reguliere speeltijd ook al uitblonk met een aantal puike reddingen, sloeg zo de Australische WK-ambities definitief aan diggelen.

Helaas was het uitbundige juichen van Van Dam en co. de laatste vreugde-uitbarsting uit het Oranje-kamp in Bhubaneswar. De door spanning en angst gegijzelde WK-finale tegen België (0-0) eindigde een dag later in een zure nederlaag via shoot-outs.


Wat vind jij? Praat mee...