Het Spelregelantwoord: de bal die boven de stickhand kwam

De reacties waren vrij eenduidig bij de Spelregelvraag van deze week. Shoot van de verdediger, dus een strafcorner. Zelfs het woord ‘strafbal’ viel nog binnen de antwoorden. En hoe ver mag je de bal eigenlijk op je stickhand krijgen? Bondsscheidsrechter Stefan Her loodst ons door de situatie.

‘Je ziet hier dat de speler van blauw de bal op zijn onderarm krijgt, en dat is een overtreding’, aldus Her. ‘Aangezien de speler die dat overkomt in de cirkel staat krijgt hij een strafcorner tegen. Als dit buiten de cirkel was gebeurd, dan was het een vrije slag geweest.’

Volgens Her is er geen sprake van gevaarlijk spel. ‘De bal komt onder kniehoogte tegen de onderarm van de speler. Van opzet is ook geen sprake,┬áde speler beweegt zijn hand en arm inderdaad richting de bal. Maar dat is een vrij natuurlijke reactie. We houden het wat mij betreft dus bij een strafcorner en geen strafbal of een kaart.’

En hoe zit dat nou met de stickhand? ‘Als speler mag je de bal alleen met je stick spelen en is het ook geen overtreding wanneer de bal tegen de hand komt, die aan de stick vastzit. Met de hand bedoelen we alles tot aan de pols. Alles boven de pols is dus een overtreding. Kijk, uiteraard, eerst of je voordeel kunt geven. Heeft de aanvallende partij daar niets aan, fluit dan in dit geval voor een strafcorner.’

 


Wat vind jij? Praat mee...