Het Spelregelantwoord: twee sticks tegen elkaar en daarna?

Hoe vaker je ‘m terugkeek, hoe lastiger hij werd. De Nederlandse en de Spaanse stick die elkaar raakten op de rand van de cirkel en daarmee de basis legden voor de Spelregelvraag van deze week. Maar ja, wie krijgt de vrije bal in zo’n onduidelijke situatie?

Het verlossende woord komt van Hoofdklasse-scheidsrechter Merijn Goezinne. ‘Deze situatie is een veelvoorkomende situatie en is ook een van de lastigste dingen om te zien als scheidsrechter. Je hoort twee sticks tegen elkaar gaan maar je hebt geen idee wie nou wie hakt en laat je dus maar doorspelen. Toch ga ik proberen deze clip uit te leggen.’

Want wat gebeurt er nou precies? ‘Je ziet hier beide speelsters naar de bal gaan met de stick. De Spaanse mist ‘m, zij gaat met haar stick over de bal heen. Op het moment dat de verdediger over de bal is raakt zij de stick van de Nederlandse aanvaller.¬†Hierdoor belemmert de verdediger dus de aanvaller om de bal te spelen.’
Conclusie: ‘Het is dus een overtreding van de verdediger en aangezien dit in de cirkel gebeurt moet je dus een strafcorner geven. Nog een tip: let er bij dit soort overtredingen op wie in balbezit is. De speler die de bal heeft, is nooit degene die hakt.’

1 Reactie

  1. Rinke Zonneveld

    Dubieus. Want zelfs na heel vaak nakijken (in plaats van in een split second moeten beslissen zoals een scheidsrechter) blijft de situatie onduidelijk. Raakt de Spaanse bijvoorbeeld echt niet eerst de bal? Bij twijfel lekker doorspelen


Wat vind jij? Praat mee...