Dit is de heerlijke hockeykalender van 2023

Het jaar 2023 heeft op hockeygebied heel wat lekkers op het menu staan. Wat te denken van het WK mannen in India, de WK Zaal in Zuid-Afrika en de EK voor mannen en vrouwen in Mönchengladbach? We zetten de belangrijkste data, competities en toernooien van de komende maanden weer netjes op een rij. 

WK Mannen
13 – 29 januari

We beginnen het nieuwe jaar meteen goed met het WK voor mannen in India. Het vijftiende WK in de historie wordt voor het eerst op twee locaties binnen één land gehouden: in India zijn Bhubaneswar en Rourkela de speelsteden.

De Oranje Heren van bondscoach Jeroen Delmée zijn ingedeeld in een groep met Nieuw-Zeeland, Maleisië en WK-debutant Chili. Op papier moet Nederland erin slagen zich zonder al te veel problemen te plaatsen voor de knockout-fase van het toernooi. Het WK in India wordt live uitgezonden door Ziggo Sport.

Het nieuwe WK-stadion in Rourkela, met een capaciteit van 20.000 toeschouwers het grootste hockeystadion van India. Foto: FIH

NK Zaal
28 – 29 januari

In het laatste weekend van januari valt de beslissing in de strijd om de landstitel in de Hoofdklasse Zaal. Na het afronden van de reguliere competitie in de eerste weekenden van januari staan op zaterdag 28 januari de halve finales en de finales gepland op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

WK Zaal
5 – 12 februari

Na het EK zaalhockey voor mannen en vrouwen, vorige maand in Hamburg, staat er ons in februari opnieuw een heerlijk zaaltoernooi te wachten: in het Zuid-Afrikaanse Pretoria doen de Oranje Dames en Oranje Heren dan een gooi naar de wereldtitel.

De Oranje-vrouwen van bondscoach Kristiaan Timman nemen het in de poulefase op tegen Oostenrijk, Australië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De Oranje-mannen van Robert Tigges zijn ingedeeld bij titelverdediger Oostenrijk, België, Kazachstan, Namibië en Nieuw-Zeeland. Opmerkelijk: zaalgigant Duitsland is er niet bij in de tropen.

De Oranje Dames winnen zilver tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Hervatting FIH Pro League
10 februari

Het vierde seizoen van de FIH Pro League wordt na een kleine break op vrijdag 10 februari hervat met de interland tussen de vrouwen van Australië en China. Bij de mannen begint de landencompetitie weer op dinsdag 28 februari, met een duel tussen Australië en Argentinië.

Nog even wachten op Oranje
Het duurt dan nog even voordat we de Nederlandse teams in actie zien in de Pro League. Dat gebeurt pas op woensdag 7 juni. De Oranje Dames van bondscoach Paul van Ass spelen dan in Eindhoven tegen China, terwijl de mannen van bondscoach Jeroen Delmée het die dag op dezelfde locatie opnemen tegen India.

Hervatting Hoofdklasse
4 en 5 maart

In het weekend van 4 en 5 maart gaat de bal eindelijk weer rollen in de Hoofdklasse. Bij de vrouwen is Hurley-Pinoké op zaterdag 4 maart de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft, bij de mannen slaan Voordaan en Kampong het tweede deel van de competitie af.

In de Hoofdklasse Dames gaat het ongeslagen SCHC na elf wedstrijden aan kop met 31 punten, op de voet gevolgd door Amsterdam (28 punten). Den Bosch staat derde, met 28 punten uit twaalf duels. De spannende strijd om de vierde plaats – goed voor een ticket voor de play-offs – is voorlopig in handen van Hurley.

Kampong blij met een treffer tegen Oranje-Rood in de eerste competitiehelft. Foto: Willem Vernes

In de Tulp Hoofdklasse Heren is Kampong soeverein de trotse koploper met 34 punten uit twaalf wedstrijden, op een afstandje gevolgd door regerend landskampioen Bloemendaal met 27 punten. Pinoké en Rotterdam maken de topvier compleet met respectievelijk 24 en 23 punten.

Bekerhockey om Gold Cup
16 – 23 maart

Op donderdag 23 maart wordt de strijd om de Gold Cup hervat met de halve finales. Bij de vrouwen hebben Den Bosch, SCHC, HDM en Pinoké zich geplaatst voor de laatste vier van het bekertoernooi. Bij de mannen staan Almere, Den Bosch, HDM en Hurley in de halve finale.

De strijd om de Silver Cup – de bekercompetitie voor teams tot en met de Eerste Klasse – is inmiddels gevorderd tot de vijfde ronde. Die duels staan gepland voor vrijdag 10 maart (vrouwen) en vrijdag 17 maart (mannen).

EHL Final8
6 – 10 april

Pinoké en het Wagener Stadion zijn in april gastheer van de strijd om de EuroHockey League voor clubteams. Bij de loting voor de kwartfinales zijn de dames van Den Bosch aan SCHC gekoppeld. De winnaar van dit duel speelt in de halve finale tegen de winnaar van Düsseldorfer-Surbiton. De overige kwartfinaleduels zijn Gantoise HC-Club de Campo en Complutense-Pembroke Wanderes.

Bij de heren treft titelverdediger Bloemendaal Harvestehuder THC en speelt de Nederlandse EHL-debutant Pinoké tegen Racing Club de Bruxelles. De winnaars van deze duels treffen elkaar in de halve finale. De andere wedstrijden in de kwartfinales zijn Atlètic Terrassa-Gantoise HC en Hamburger Polo Club-Rot-Weiss Köln.

Play-offs en finale
Laatste twee weken van mei

De duels in de halve finales van de play-offs in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren staan gepland rond het Hemelvaartsweekend van 18-21 mei. De prijzen worden een week later verdeeld tijdens het Pinksterweekend, tussen 27 en 29 mei. De exacte speeldata volgen later in januari. De mannen van Bloemendaal en de vrouwen van Den Bosch zijn de ploegen die tijdens de play-offs hun titels hopen te prolongeren.

EK Hockey5s Vrouwen
28 juni – 1 juli

In het Poolse Walcz vindt deze zomer het eerste EK Hockey5s voor vrouwen plaats. Vorig jaar beleefde deze veldvariant op het zaalhockey al zijn debuut bij de mannen, waar Nederland zich toen – eveneens in Walcz – tot Europees kampioen kroonde.

Behalve Nederland doen de volgende landen mee aan het eerste vrouwen-EK hockey5s: Oostenrijk, België, Polen, Zwitserland, Slowakije, Zweden, Turkije, Oekraïne en Wales.

EK Mannen en vrouwen
18 – 27 augustus

Mönchengladbach is deze zomer gastheer van het EK voor mannen en vrouwen. Beide Oranje-teams verdedigen op Duitse bodem de Europese titel die ze in 2021 in het Wagener Stadion veroverden.

De winnaars van het EK plaatsen zich rechtstreeks voor het olympisch hockeytoernooi van de Spelen in Parijs in 2024. De Oranje Dames zijn ingedeeld in een groep met Spanje, België en Italië, terwijl de Nederlandse mannen het in de groepsfase opnemen tegen gastland Duitsland, Frankrijk en Wales.

De Oranje Heren vieren de Europese titel in 2021. Foto: Willem Vernes

Jubileum Hoofdklasse Heren
16 september

Op 16 september 2023 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste wedstrijden in de Hoofdklasse Heren werden gespeeld. Op de grasvelden van EMHC, HTCC, MEP, Nijmegen, Schaerweijde en Groninger Studenten kreeg de Eredivisie van het hockey toen voor het eerst vorm. Het jubileum geldt nadrukkelijk alleen voor de mannencompetitie, aangezien de Hoofdklasse Dames pas in 1981-1982 van start ging.

Andere vermeldenswaardige data

  • Woensdag 24 mei start play-offs in Promotieklasse (tot en met zondag 4 juni)
  • Woensdag 31 mei start play-outs Hoofdklasse/Promotieklasse (tot en met zondag 4 juni)
  • Zaterdag 10 juni start play-offs NK Jeugd Onder 18 (tot en met zondag 18 juni)
  • Zaterdag 10 juni kwartfinale NK Jeugd Onder 16 (halve finales op zaterdag 17 juni)
  • Zaterdag 24 juni finales NK Jeugd Onder 18, Onder 16 en Onder 14.

1 Reactie

  1. sachab

    En eind juni begin juli is het ook het EK masters in Nottingham of de 55+ in Valencia. Verschillende teams zoeken nog mensen, zo ook D45+. We beginnen 18 januari met de voorbereiding op het EK. Meld je aan op D45@mastershockey.nl. Met vermelding niveau nu en vroeger. En we geven door waar waar we trainen. Tot de 18e?


Wat vind jij? Praat mee...