Hockeylegende Dilip Tirkey is de grote man achter het Kalinga Stadium

Het Kalinga Stadium in de arme maar hockeygekke Indiase staat Odisha is deze weken een begrip geworden in de hockeywereld. Het eerste zaadje hiervoor werd gepland door Dilip Tirkey (41), voormalig aanvoerder van India en oud-speler van KZ.

Zachtjes praat Dilip Tirkey in de VIP-lounge van het stadion, waar de hapjes kip op mooie borden worden geserveerd. Elke paar minuten komt er een Indiër met gebogen hoofd naar Tirkey toe om hem de hand te schudden. Achter de grote ramen is het blauwe veld te zien, met rode stoelen. De witte stoelen vormen aan de overkant van de tribune het woord ‘Odisha’, de staat met Bhubaneswar als hoofdstad.

Het Kalinga Stadium kun je het geesteskind noemen van Dilip Tirkey, die ooit bij Klein Zwitserland in Den Haag hockeyde. In 2003 was verdediger Tirkey de aanvoerder van India. Op een jeugdfestival ontmoette hij de Chief Minister van Odisha, Naveen Patnaik. De grote man die sinds 2000 de Chief Minister is van de staat. Tirkey, afkomstig uit Sundergarh, uit de binnenlanden van de staat, droomde al langer dat de staat Odisha belangrijker zou worden in het hockey. In het hiërarchische India kreeg hij het heel moeilijk uit zijn mond, maar hij verzamelde in 2003 bij de ontmoeting met Patnaik al zijn moed.

Het Kalinga Stadium ’s avonds. Foto: Charles McQuillan/Getty Images

Dertig miljoen euro kostte het hele WK, inclusief verbouwing stadion

‘Meneer, een hockeystadion met kunstgrasveld in Bhubaneswar, is dat niet wat voor Odisha?’ was de nederig gestelde vraag. Het antwoord van de belangrijke Patnaik verbaasde hem. De hoogste baas van de staat zag er wel brood in. Het duurde lang, maar het hockeystadion werd uiteindelijk in 2012 opgeleverd. Later werd hockeylegende Tirkey zelf voorzitter van de  Odisha Tourism Development Corporation, om te helpen de regio verder te ontwikkelen.

Dat betekende veel voor de staat Odisha, die juist bekend staat als een arme, onderontwikkelde regio. Het enige dat Odisha wel heeft is een grote bron van natuurlijke grondstoffen, met een groot aantal mijnen. Odisha zelf is de hoofdsponsor van het WK (en de shirtsponsor van het Indiase nationale team), samen met onder andere Odisha Mining Corporation Limited en Odisha Tourism. De opbrengsten hieruit en de andere sponsoren waren nodig voor de organisatie van het WK. Dertig miljoen euro is het bedrag voor het renoveren van het stadion, het verbeteren van de infrastructuur van Bhubaneswar en de hele organisatie van het WK.

De hockeytoernooien die Dilip Tirkey elk jaar organiseert in de binnenlanden van Odisha.

Odisha moet dé sportstaat van India worden

Dankzij alle inspanningen zit 412-voudig oud-international Dilip Tirkey elke dag met een glimlach naar het spektakel te kijken op het WK, waar de sfeer geweldig is. Het is waar de staat Odisha, met de reclameslogan ‘Best kept secret’, het masker van onderontwikkelde staat heeft afgeworpen en de identiteit van dé sportstaat van India aanneemt. Met het hele sportcomplex dat er nu staat, is het de bedoeling dat er de komende jaren meerdere grote evenementen worden georganiseerd bij het Kalinga Stadium.

Tirkey is niet alleen de man achter het stadion, hij organiseert sinds een aantal jaren in de binnenlanden van de hockeygekke staat ook hockeytoernooien, waar twintigduizend mensen aan meedoen, in zo’n 1500 teams. Die toernooien worden gespeeld op zo’n zeven uur reizen van Bhubaneswar. Het is de regio, waar de kinderen van het hout van de bomen nog zelf hockeysticks snijden. Mede dankzij Tirkey bloeit het hockey in het zuidoosten van India, met het WK als voorlopig hoogtepunt.

De hockeytoernooien die Dilip Tirkey elk jaar organiseert in de binnenlanden van Odisha.

 

 

 

 


1 Reactie

  1. hockeymundo

    Mooi verhaal 👍🏑🎉


Wat vind jij? Praat mee...