Hoofdklasse Heren: kwaliteitsinjecties voor het rechterrijtje

Uiteraard blikken we ook vooruit op een nieuw seizoen in de Tulp Hoofdklasse. We pakken eerst het rechterrijtje van de vorige jaargang erbij. Wacht er opnieuw een zwaar jaar? Of kan er naar boven worden gekeken?

SCHC
Vorig seizoen: gepromoveerd
Ga er maar aanstaan. Promoveren in een na-olympisch jaar, waarin het blik met buitenlandse internationals weer werd leeggeschud als een veldfles in de woestijn. Het verhaal van SCHC is bekend. Ze hadden op het tweede niveau de minste verliespunten in de paar gespeelde competitieduels, dus keerden ze terug op het hoogste niveau.

Floris de Ridder is nieuw bij SCHC, maar mist de seizoensopener door zijn rode kaart in de afgelopen play-offs. Foto: Willem Vernes

Maar ja. Een echt gunstig seizoen op lekker te re-integreren in de Hoofdklasse, dat is het zeker niet. SCHC had een bescheiden rol op de transfermarkt. Ze trokken geen grote namen, buitenlandse helden of oude vedettes aan. Wel een paar spelers met aardig wat Hoofdklasse-bagage zoals Floris de Ridder, Marnix Kleinsman en Roderick Tam. Die laatste twee kennen de club al goed, ze waren eerder voor SCHC actief op het hoogste niveau. De nieuwe coach Gilles van Hesteren werd vorig seizoen kampioen met het Belgische Dragons. Handhaving met SCHC – dat is overigens ook de doelstelling – zou dit seizoen minstens zo’n goede prestatie zijn.

Klein Zwitserland
Vorig seizoen: 11de
Wordt dit het seizoen van de reïncarnatie van Klein Zwitserland als topploeg? De ene na de na andere spectaculaire nieuwkomer werd afgelopen zomer binnengehaald in Den Haag. Met name de Australische spelers maakten indruk. Tom Craig, Tim Brand en Matt Swann zijn samen goed voor dik 350 caps. Da’s nogal wat.

Tim Brand, de grootste Australische ster van KZ. Foto: Willem Vernes

Brand, we hebben het eerder geschreven, was de beste Australiër op de Spelen. KZ zoekt nog naar zijn ideale positie en probeert de Aussies ondertussen te laten aarden. Als dat lukt en zij hun spirit ook echt kunnen overbrengen, dan kan de achtvoudig landskampioen een outsider zijn voor de play-offs. Let ook op de Duitser Marco Miltkau. Als de aanvoer naar hem beter wordt, is hij levensgevaarlijk in de cirkel. We kijken uit naar KZ, maar hopen ook dat de kennis en kunde van de mondiale toppers blijft hangen bij de jeugd van de Haagse club. Dan kunnen ze ook langere tijd plezier hebben van deze regelrechte kwaliteitsinjectie.

Hurley
Vorig seizoen: 10de
Het gemiddeld aantal (hoofdklasse-)jaren ging fors naar beneden bij de ploeg van Reinoud Wolff. Justin Reid-Ross, Thom Hayward, Philip Thiadens, Gijs Buissant, en ga zo maar door. Op ervaring heeft Hurley dus flink ingeleverd. Dat de ploeg jong is, is het grote voor- en nadeel dit seizoen. De talenten van Hurley kunnen zich spectaculair ontwikkelen en snel stappen zetten.

De ploeg van Reinoud Wolff krijgt komend seizoen een verjongingskuur. Foto: Willem Vernes

Maar het lijkt ook een puzzel om van de sterk veranderde ploeg weer een nieuwe eenheid te vormen. De ABN Cup bood Hurley in ieder geval weinig vertrouwen, daar werden de Amsterdammers twaalfde (en dus laatste). De plek die Hurley na 22 duels wil vermijden, al wijst alles er nu op dat zij samen met SCHC de grootste degradatiekandidaat zijn. De meest bijzondere aanwinst speelde al bij Hurley. Dat is Siem Schoenaker, die na een jaar blessuretijd eindelijk zijn debuut kon maken.

Tilburg
Vorig seizoen: 9de
Van KZ mogen we dus een sprong op de ranglijst verwachten. Maar de Hagenaars zijn zeker niet de enige die op kunnen klimmen vanuit de achterhoede. Tilburg speelde zich de laatste jaren telkens knap veilig met een selectie die op papier telkens in gevaar leek te lopen. Aan Sjoerd Marijne de schone taak om voort te borduren op het stevige fundament dat Jeroen Delmee in ‘013’ heeft neergelegd.

Kan Sjoerd Marijne na zijn succesvolle Spelen met India, oude tijden doen herleven bij Tilburg? Foto: Koen Suyk

Twee versterkingen zijn ronduit spectaculair; de Argentijnse sleper Leandro Tolini en zijn landgenoot (en gevaarlijke spits) Maico Casella. Als zij voor een goed rendement zorgen, kunnen oude tijden gaan herleven. De tijd van de broertjes Vila, waarin het Tilburg van voor de fusie meedeed in het linkerrijtje. Wie was er toen trainer? Precies. Marijne.

Oranje-Rood
Vorig seizoen: 8ste
KZ zocht z’n versterkingen in Australië. Tilburg ging voor Argentijnen en Spanjaarden. En Oranje-Rood? Dat keek, voor de verandering, niet naar de dichtstbijzijnde grens. Wie op nog meer gouden Belgen aan de Aalsterweg had gehoopt, kwam deze zomer bedrogen uit. Thomas Briels – de voormalige captain die zich terugknokte in de nationale ploeg – is de enige olympische kampioen in de selectie van Robert van der Horst.

OR ving de grootste vissen aan de andere kant van de zee. In Engeland dus. David Ames is een betrouwbare verdediger voor de zeer ervaren achterhoede en Phil Roper een speelse aanvallende middenvelder met een goede corner. Dat laatste is ook nodig, omdat Teun Beins naar Bloemendaal is vertrokken. Da’s ook het enige minpuntje bij OR, dat absoluut een kanshebber is voor de top vier. Maar ja, wie niet? Om in de gaten te houden: comeback-kid Jelle Galema. Hij komt over van Den Bosch, dat in de eerste speelronde meteen de tegenstander is van de Eindhovenaren

Amsterdam
Vorig seizoen: 7de
Daar was-ie. Afgelopen donderdag, rond het middaguur. Een last-minute-transfernieuwtje van Amsterdam. Niemand minder dan Lachlan Sharp, de man de het aandurfde om het rugnummer van legende Jamie Dwyer over te nemen, werd nog effe binnengehengeld. Ook bij Amsterdam dus drie nieuwe Australiërs, aangezien eerder Trent Mitton en Matt Dawson werden gestrikt.

Trent Mitton moet Amsterdam aanvallend meer power brengen. Foto: Bart Scheulderman

Natuurlijk, ze raakten Billy Bakker kwijt. Dat zal wennen zijn. Maar we zijn meer dan benieuwd naar het nieuwe Amsterdam, onder de leiding van Alexander Cox. Hij wil een team zien dat zich anders gedraagt. Niet lullen, maar hockeyen. Niet teren op het verleden maar bouwen aan de toekomst. En die ziet er, op de korte termijn, zeer fris en hoopvol uit. Dus ja, ook Amsterdam mag op de lange lijst met play-off-kandidaten.

<< Check hier het overzicht met alle transfers uit de Tulp Hoofdklasse >>


2 Reacties

  1. Eelco Houwink

    “Niet lullen, maar hockeyen” = daarmee doe je Billy Bakker wel tekort, vind ik. Hij was meer onderwerp van, dan dat hij zich daar zelf aan bezondigde.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    SCHC gaat zo goed als zeker degraderen. Hurley eindigt er net boven. De rest (KZ, OR, Amsterdam, Tilburg) kunnen het elkaar allemaal lastig maken en om de play-offs meedoen. Dit seizoen wordt hopelijk in de praktijk net zo spectaculair als dat het er op papier uitziet.


Wat vind jij? Praat mee...