Jong Oranje sluit WK af als vijfde na minimale zege op Aussies

Jong Oranje is op het WK in Kuala Lumpur als vijfde geëindigd. In de afsluitende plaatsingswedstrijd won Nederland met 2-1 van Australië, dat alle mazzel van de wereld had dat de score niet verder opliep. Dylan Lucieer en Casper van der Veen maakten de treffers voor de ploeg van bondscoach Jesse Mahieu, die ook op het vorige WK van 2021 op deze plek finishte.

Met de krappe zege op Australië sloot Jong Oranje het toernooi toch nog op een waardige manier af. Die vijfde plek was het hoogst haalbare geworden, nadat ze in de kwartfinale zo onnodig verloren van India (4-3). Een nederlaag, van inmiddels vier dagen geleden, die nog steeds niet helemaal vergeten was. Want natuurlijk zullen ze ook vanochtend met een zuur gevoel naar het dagprogramma hebben gekeken, op het toernooi waar ze in alle wedstrijden de bovenliggende ploeg waren. India speelt straks nog om een medaille. Frankrijk, waar Nederland vlak voor vertrek in een oefenpot simpel van won, mag zelfs aantreden voor het goud.

Ze hadden er ook kunnen staan. Op het ereschavot van dit WK. Maar de waarheid was anders. Tegen Australië was Nederland weer de meest dominante ploeg. De start was aardig en aanvallend, maart toch had Jong Oranje na tien minuten een zuur gevoel. Dat kwam doordat de ploeg van Jesse Mahieu toen al z’n videoreferee kwijtraakte. Het gebeurde na een bewuste call van Olivier Hortensius, die zelf een vrije bal tegenkreeg. Hij gaf aan dat Australië de eerste overtreding maakte, maar daar wilde de arbitrage niets van weten.

Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Het eenrichtingsverkeer dat te weinig oplevert

Jong Oranje liet zich niet van de wijs brengen door die tegenslag. Er bleven kansen komen. Een heleboel zelfs, voor Nederland dat het hele toernooi als struggelt met z’n rendement. Boris Aardenburg schoot naast, Joppe Wolbert, Casper van der Veen en Pepijn van der Heijden (uit de eerste corner van de wedstrijd) werden gestuit door de Australische doelman Max Larkin. Die was aan het uitgroeien tot de held van de eerste helft, tot hij zich lelijk verslikte. Hij zat compleet mis bij een schotje van Jan van ’t Land, die door z’n legguards rolde. Voor Dylan Lucieer – twee dagen geleden matchwinnaar tegen Argentinië – was het een koud kunstje om in te tikken: na 24 minuten was de 1-0 dan eindelijk daar.

Australië had richting z’n laatste wedstrijd van het toernooi min of meer dezelfde weg afgelegd als Nederland. Ze hadden geen makkelijke poulefase, waarin ze verloren van Argentinië (1-0) en bogen in de knock-outs voor Frankrijk (3-2). De ploeg van Jay Stacy – een paar decennia geleden zeer succesvol als speler bij Oranje Zwart – herpakte zich tegen Pakistan, al was de 7-5 uitslag geen reden voor een feestje. Daar lieten de Aussies in de verdediging te veel steken vallen. Vandaag waren ze vooral aan het tegenhouden en overleven.

Want het lag volledig aan Nederland dat de wedstrijd niet in een voortijdig stadium werd beslist. Ook na de openingstreffer kreeg Jong Oranje duizend-en-een kansen. Het eenrichtingsverkeer leverde vlak voor het einde van Q3 nogmaals een beloning op. Het was een fraaie goal, waarmee Casper van der Veen de score naar 2-0 tilde. De aanvaller nam ter hoogte van de strafbalstip een scoop aan, liet ‘m stuiteren en volleyde de bal kiezelhard in het doel.

Lucieer viert z’n 1-0. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Toch nog spanning na de late 2-1

Bij Jong Oranje had Nieki Verbeek, geheel volgens afspraak, in de rust Daan Taphoorn afgelost. De Eindhovenaar kreeg in het derde kwart amper wat te doen. Na de goal van Van der Veen viel er vrij weinig meer te genieten in het zweterige Nationale Hockeystadion van Maleisië, waar het nog klammer was dan in de voorgaande dagen. Australië slaagde er in de slotfase nog in om de 2-1 te maken uit de eerste corner die ze kregen via Cooper Burns. Het zorgde ervoor dat de laatste twee minuten toch nog spannend werden. De fut was eruit bij Nederland, maar spannender werd het niet. Illustratief was een pass van Aardenburg die in de laatste minuut de bal in een groot niemandsland veegde. De pijp was helemaal leeg na een uiteindelijk toch vrij moeizame zege.

Nederland sluit dus af als nummer vijf van dit toernooi. Dat is een de ene kant knap, na die dreun in de kwartfinale. Aan de andere kant blijft er ook dat andere gevoel hangen. Er zat heel veel meer in dan deze eindklassering. Ook dat bewees Jong Oranje tegen Argentinië en Australië. En dat gegeven doet stiekem nog steeds een beetje pijn.


1 Reactie

  1. keesbrinkman

    Los van dat zure verlies toch zeer leerzaam toernooi lijkt me, waarbij tegen alle continenten gespeeld (en gewonnen) werd - gouden ervaring voor toekomst 😉


Wat vind jij? Praat mee...