Huizen-coach Kim Lammers doet de bespreking voortaan in het Engels

Ladies, play like a man’, zegt Huizen-coach Kim Lammers (38) tussen het derde en het vierde kwart tegen haar speelsters, die met 3-0 achter staan tegen SCHC. De besprekingen doet ze tegenwoordig in het Engels. Er is namelijk een speelster uit Argentinië neergestreken, bij de club die naar de Promotieklasse is gedegradeerd.

Barbara Borgia (22) is de naam van de nieuwe, plaatselijke attractie. Een naam die afgelopen zondag langs de lijn bij het ABN AMRO Weekend als een lopend vuurtje rondgaat. Het feit dat Huizen een speelster helemaal uit Zuid-Amerika heeft, is al reden genoeg voor gespreksstof. Borgia heeft vier interlands gespeeld voor de A-selectie van Las Leonas, maar in Nederland kennen we haar vooral van het WK onder 21 in Chili (2016). Op dat toernooi, gewonnen door Argentinië, maakte ze in de finale (3-2) tegen Jong Oranje de 2-1.

De Argentijnse Barbara Borgia is neergestreken bij Huizen. Foto: Koen Suyk

Ontmoet op Gran Canaria

‘Vorig seizoen zijn we in de winter naar Gran Canaria geweest. Daar hebben we tegen een team gespeeld waar zij in zat’, begint Lammers uit te leggen hoe de Argentijnse bij Huizen terecht is gekomen. ‘Daarna hebben we de contacten warm gehouden. Op een gegeven moment heb ik tegen haar gezegd: als je naar ons toe wilt komen, wil je graag in actie zien tijdens de selectietrainingen in juni. Daar is ze toen geweest. Toen dacht ik al snel: deze moeten we hebben. Voor ons is ze een enorme aanwinst.’

Lammers is erg blij met haar komst. ‘We betalen geen speelsters, dus ze is gekomen op de voorwaarde dat ze kon werken en dat ze een huis zou hebben. Ze is ontzettend goed opgevangen in het team. Voor die meiden is het natuurlijk hartstikke gaaf om met zo’n speelster te mogen hockeyen. Dat we de bespreking in het Engels doen, is speciaal voor haar. Ik wil haar erbij betrekken, omdat ze verstand van het spelletje heeft. Als we het in het Nederlands doen, begrijpt ze niet waar we het over hebben.’

Kim Lammers ziet hoe haar ploeg tijdens het ABN AMRO Weekend met 3-0 van SCHC verliest. Foto: Koen Suyk

Ik ga niet hardop zeggen dat ik naar de Hoofdklasse wil promoveren. Kim Lammers

Sinds de degradatie is er een hoop veranderd bij Huizen, waar Lammers als assistent van Boaz Janssen is doorgeschoven naar de rol van hoofdcoach. Negen speelsters zijn gestopt of vertrokken. Tien anderen kwamen voor hen in de plaats, vooral meiden uit de eigen jeugd of speelsters van clubs in de regio.

Tijdens het ABN AMRO Weekend hield Huizen tegen SCHC de schade beperkt tot 3-0 en tegen landskampioen Amsterdam tot 2-0. Van promovendus Victoria won Huizen zelfs met 2-0. Maar de uitslagen van het ABN AMRO Weekend zeggen over het algemeen niet zoveel. Lammers vindt het dan ook moeilijk om te zeggen waar de jonge, grotendeels nieuwe selectie toe in staat is.

Lammers: ‘We doen het niet onaardig tegen SCHC of Amsterdam. Alleen speel je in de Promotieklasse wel een ander soort hockey. Hockey dat fysieker is en waarin je zelf het tempo moet bepalen. Daar zullen we aan moeten wennen. Met tien nieuwe speelsters kost het ook tijd om aan een ploeg te bouwen. Maar het zijn allemaal goede hockeysters. Ik wil het hoogst haalbare uit deze groep halen. Ik ga niet hardop zeggen dat ik naar de Hoofdklasse wil promoveren. Maar ik denk dat we in potentie wel bovenin de Promotieklasse mee kunnen draaien.’


11 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Is deze Barbara verwant aan de historische Catalaanse paus Alexander VI, familie naam Borgia? Dan kunnen we nog vuurwerk verwachten.... https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Borgia_(televisieserie)

 2. rancoburgzorg

  O jee. 1 Spaanstalige speelster en dan de onvermijdelijke en vermakelijke: "Hollander in het Engels". Daar zit op zich al een hoop tragiek in verscholen. En dan met aanwijzingen komen als "‘Ladies, play like a man". De selectie van Huizen zal wel te jong en te bang zijn om hardop in de lach te schieten?

  1. frank-hagemans

   Ja en die andere, Nederlandse speelsters leren vermoedelijk slecht Engels. Laat die juffrouw maar Nederlands leren.

 3. gaston-orozco

  Nauwelijks schandalig. Met alle buitenlanders die hier hockey spelen, gebeurt dit waarschijnlijk in meer clubs dan je denkt.

  1. de-leermeester

   Waar komt toch die 'manie' vandaan om telkens maar weer spelets/speelsters uit het buitenland te halen. Geef onze eigen (jeugd)spelers de kans om door te groeien! Overigens , Kim, is/was een goede speler/speelster nog geen goede trainer/coach. Zelf heb ik na een gedegen A.L.O.-studie , een stevige en langdurige cursus "bondsoefrnmeester

 4. de-leermeester

  Bondsoefenmeester B (=HT4) gevolgd. Verwerven van kennis en vaardigheden is essentieel. "Leren is veranderen en veranderen is leren "

  1. AvA

   Wat een onzin. Er zijn legio coaches die de oleidi g hebben maar niets v het spelletje snappen. Er zijnmaar weinig coaches goed. Ik zou zeggen: Ze heeft alles in huis dus komt vast goed.

 5. Eko1001

  Algemene vraag. Wanneer gaat nu eens het duimpje omlaag ingevoerd worden om te laten merken dat je het niet eens bent met een reactie of een heel artikel? Bespaart een hoop geschreven afwijzingen. Geeft misschien ook duidelijker weer hoe over iets gedacht wordt, hoewel je dan natuurlijk wel meer reacties nodig hebt voor een beter beeld. Maar wie weet.

 6. mark-j

  @ de -leermester . Staat in hetzelfde artikel dat er veel eigen jeugd en jonge meiden zijn ingepast . Vind Huizen niet het voorbeeld van " buitenlanders halen boven eigen jeugd" . Ook mag Kim Lammers van " ons" hockeyliefhebbers meer dan alle credits krijgen en houden voor de geweldige prestaties die ze heeft neergezet in haar loopbaan met alle teams waarin ze speelde en niet op voorhand afserveren als nieuwe onervaren coach . De tijd zal het leren hoe succesvol ze zal worden als coach ! Maar ik hoop dat ze net zo'n geweldig als coach zal presteren zoals ze dat deed als spits! En nee, ik kom niet uit Huizen en heb totaal geen binding met de club.... wel respect voor topsporters die niet bang zijn voor tegenwind!

 7. Boearco

  Een goed paard is nog geen goed ruiter. Er zijn ongelofelijk veel clubs die totaal niet weten wat ze voor de groep zetten. Hoe hoger de teams spelen, hoe belangrijker het is om als coach een netwerk te hebben. Er zijn veel matige coaches op hoog niveau actief. Mede omdat de meeste clubs geen teamprofiel en coachprofiel hebben opgesteld. De vrijwillige bestuursleden doen vaak maar wat. Dus kritiek hierop is logisch. In het geval van Huizen is het denk ik anders. Kim heeft al twee jaar meegelopen als assistent en wordt nu hoofdcoach. Dat is de juiste stap. Ze gaat het zeker goed doen. Er is over nagedacht. Wat betreft de buitenlandse speelster. We kunnen niet in de keuken van Huizen kijken. Misschien zijn er niet meer jeugdspelers die doorgeschoven kunnen worden naar Dames 1. Dan is het aantrekken van een buitenlandse speelster logisch. Beter dan een jeugdspeler doorschuiven die er nog niet aan toe is.


Wat vind jij? Praat mee...