Nederlandse Dames winnen openingsduel Maccabi Games

De hockeydames die deze week namens Nederland meedoen aan de Maccabi Games in Berlijn hebben dinsdag hun openingswedstrijd gewonnen. In het Olympiastadion in de Duitse hoofdstad werd Argentinië met 3-1 verslagen. 

Een van de speelsters van het Nederlands team, Saar Trijsburg, blikt terug op de openingswedstrijd: ‘Het is natuurlijk heel bijzonder om hier in het Olympisch Stadion van 1936 te kunnen spelen. Dat we dan ook direct Argentinië verslaan is mooi meegenomen.’

‘De sfeer op het toernooi tussen alle landenteams is uitstekend. Wat wel apart is, is de enorme beveiliging. Alles is hier door de politie hermetisch afgezet. Zelfs tot aan het oplopen van het veld krijgen we politiebegeleiding. Het zal wel nodig zijn’, aldus Trijsburg, die in Nederland speelt in Dames 1 van Groen-Geel uit Wassenaar.

Woensdag wacht voor de Nederlandse dames het team van Duitsland, waarna donderdag de laatste poulewedstrijd tegen de Verenigde Staten op het programma staat. Vrijdag worden de kruisfinales gespeeld. Weten de Nederlandse hockeysters daar te winnen, dan lonkt maandag de finale.

Ook in het mannen hockeytoernooi is Nederland vertegenwoordigd. Zij spelen woensdag hun eerste duel van het toernooi eveneens tegen Duitsland. Daarna wacht hen nog twee poulewedstrijden tegen Israël.

De Maccabi Games

De Maccabi Games worden iedere vier jaar gehouden en worden vaak ook wel de ‘Joodse Olympische Spelen’ genoemd. Aan deze spelen mogen Joodse atleten meedoen, maar ook Israëli’s ongeacht hun religieuze achtergrond. Tijdens deze Maccabi Games komen meer dan 2000 deelnemers afkomstig uit 36 landen uit in 19 verschillende sportdisciplines.

Het is voor het eerst dat de ‘Joodse Olympische Spelen’ in Duitsland gehouden worden. Als decor dient van 27 juli tot en met 5 augustus het Olympiapark in Berlijn. Dezelfde locatie als waar de Olympische Spelen van 1936 gehouden werden. Bij die Spelen werden Joodse atleten geweerd van deelname, wat deze Maccabi Games tot een historisch sportevenement maakt.

Saar Trijsburg: ‘Het zal geweldig zijn om hier met de titel weg te gaan, maar de ervaring om op deze historische locatie te kunnen hockeyen is überhaupt al schitterend.’

Wil je volledig op de hoogte blijven van de Maccabi Games, kijk dan hier op hun website.


Wat vind jij? Praat mee...