OZ naar kwartfinale EHL door Léopold in de slotfase te kloppen

Oranje Zwart wint met 2-1 nipt van Royal Léopold in de achtste finale van de EHL, na een een moeizame tweede helft en een late goal van Robert van der Horst. Komende maandag speelt OZ de kwartfinale tegen Harvestehuder.

De eerste 10 minuten werd de slag vooral op het middenveld gestreden, maar de eerste echte kans was ook meteen raak voor Oranje Zwart. Mink van der Weerden kon zijn vuist in de lucht steken na een harde strafcornersleep rechts op de plank. Het spel golfde op en neer in het eerste kwart, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het, aan beide kanten, nauwelijks. OZ had wel duidelijk het veldoverwicht.

Aanvoerder van de Eindhovenaren Robert van der Horst kwam begin van het 2e kwart in kansrijke positie, maar miste de ruimte om goed uit te kunnen halen. Niet veel later werd Jelle Galema ondersteboven gelopen in de Belgische cirkel, waardoor Mink van der Weerden voor de tweede keer kon aanleggen. Zijn sleep werd er echter knap uitgelopen door Leopold. De bal kwam daarbij wel omhoog, waarna OZ’s Rizwan trachtte een echte honkbalgoal te maken, maar zijn slag raakte slechts lucht en miste de hoge bal op een haartje. Op slag van rust kon het publiek nog applaudisseren voor een mooie redding van Leopold-keeper Romain Henet: hij tikte een backhandschot van Rizwan, dat op weg was naar de kruising, over de Belgische goal.

Stugge verdediging

Ook in het derde kwart kon Oranje Zwart zijn stempel moeilijk op de wedstrijd drukken. Rob Reckers kwam in kansrijke positie op kop cirkel, maar had net teveel tijd nodig om goed uit te halen. Caspar van Dijk maakte een mooie actie, alleen de cirkel bleek net een brug te ver. Aan de andere kant was Léopold, in 1 van de weinige kansen die de Belgische ploeg kreeg, wel effectief. Arthur Verdussen tikte binnen, hoog boven en buiten de reach van OZ-keeper Vanasch. Leopold kreeg vertrouwen door die goal en versierde nog een aantal kansen in het derde kwart, waarin OZ zich niet van zijn beste kant liet zien. Maar ook de Eindhovenaren had kansen om wederom op voorsprong te komen. Een schot van Bob de Voogd ging voorlangs, en nog geen minuut later kon Galema hard afvuren, maar recht op keeper Henet.

In het laatste kwart bleven de Eindhovenaren stuiten op de stugge verdediging van Leopold. En de Belgen waren niet ongevaarlijk: oud-OZ’er Gabriel Dabanch tikte een voorzet maar net naast de Eindhovense goal. Als er al sprake was van een slotoffensief, dan kwam dat van Leopold. De Belgen wisten in de slotfase met regelmaat door de Eindhovense verdediging te breken, maar werden nauwelijks echt gevaarlijk.

Verlossende goal

Een backhand van Galema, die Henet zonder veel moeite kon keren, leek even het laatste wapenfeit van OZ. Nog geen minuut later scoorde Robert van der Horst echter de verlossende treffer. Na een slalom door de Belgische verdediging pushte hij hoog in de touwen: 2-1. De treffer deed het Eindhovense publiek uit volle borst juichen, al volgden daarna waren nog 2 zenuwslopende minuten. OZ gaf de winst echter niet meer uit handen.

10′ Mink van der Weerden (sc) 1-0
37′ Arthur Verdussen 1-1
58′ Robert van der Horst 2-1