Rotterdam overleeft streaker, scheidsrechterwissel en Amsterdam

Het stralende gezicht van international Seve van Ass, die trots naar de overvolle tribunes keek op zijn club Rotterdam, vertelde na afloop het verhaal van de club die zo blij was dat ze na twee jaar afwezigheid weer mee mocht doen met de play-offs. De zege op Amsterdam zal meer herinnerd worden om de streaker, de striemende fluitconcerten en de scheidsrechterwissel dan om de wedstrijd.

‘Wat een knotsgekke wedstrijd qua sfeer. En wat een waanzinnig publiek hebben we hier. Dit wil ik nooit meer missen’, lachte Van Ass toen hij met zijn team net het publiek had bedankt, na de eerste wedstrijd van de halve finale. ‘Het is misschien een beetje cru om te zeggen dat je het alleen maar hiervoor [de play-offs] doet, maar dat is wel zo. Echt mega mooi. Als je als hockeyer hier niet van kan genieten.’

Normaal is Jeroen ‘Mister Rotterdam’ Hertzberger de eerste strafcornernemer bij Rotterdam. Dan zijn er nog de specialisten Simon Egerton en Seve van Ass. Waar Van Ass in de rangorde staat op de kop van de cirkel bij Rotterdam is soms onduidelijk. Wat voor hem telde was dat hij de tweede Rotterdamse strafcorner mocht nemen tegen de jonge keeper Jan de Wijkerslooth, die de voorkeur kreeg boven de oudere Laurens Goedegebuure. Van Ass – de techneut en drijvende kracht op het middenveld bij Rotterdam en het Nederlands Elftal – pushte de bal hard rechts in de goal. Die goal was nodig in een wedstrijd die lang op slot zat.

Beeld van de eerste helft: Sebas Molkenboer van Rotterdam in de tang bij verdedigers Johannes Mooij en Fergus Kavanagh. Foto: Martin Hulsman

Loeren en wachten op een foutje

Rotterdam en Amsterdam waren in de eerste helft zo beducht voor elkaars kracht, dat verdedigen de eerste prioriteit had. Het was aftasten. Georganiseerd staan. Veel rondspelen. Een masterclass verdedigen, maar daarvoor was het publiek niet naar het stadion gekomen. De supporters wilden sensatie en dat zouden ze later ook krijgen.

Rotterdam en Amsterdam speelden als leeuwentemmers, waarbij de verwachte hoofdrolspelers Billy Bakker, Valentin Verga en Mirco Pruyser (Amsterdam) en Jeroen Hertzberger en Seve van Ass (Rotterdam) – allen genomineerd voor Hoofdklasse-hockeyer van de play-offs – knap aan de ketting lagen bij hun mandekkers. Elke speler werd in het aanvallende 23-metergebied omsingeld door meerdere bewakers. De enige kans van de eerste helft was een backhand van Valentin Verga. Rotterdam-keeper Berend van Eldonk redde knap. Verder waren er de eerste vijfendertig minuten geen kansen en geen strafcorners te noteren. Het publiek begon met elkaar bij te kletsen, terwijl de helden op het veld verder schaakten.

Streaker en striemend fluitconcert

Na de openingstreffer kwam er een streaker het veld oprennen, tot vermaak van het publiek. Foto: Martin Hulsman

Hockeystadion leek wel een voetbalstadion

Dit veranderde allemaal in de 52ste minuut. International Mirco Pruyser had een centimeter ruimte gevonden om een actie te maken en versierde knap een strafcorner. De Zuid-Afrikaanse specialist Justin Reid-Ross nam de bal, maar werd afgestopt. Na uitgebreid overleg tussen de scheidsrechters Michiel Otten en Jasper Nagtzaam – onthoud die laatste naam – kreeg Amsterdam alsnog een tweede strafcorner. Dit deed het thuispubliek wakker schudden uit hun eerste helft-slaapje. Opeens leek het stadion aan de Hazelaarweg geen hockeystadion, maar voetbalstadion De Kuip. Een striemend fluitconcert begeleidde de beslissing van de scheidsrechter om een tweede strafcorner aan Amsterdam toe te kennen. De tweede sleep van Reid-Roos spatte snoeihard uiteen op de lat, terwijl de supporters nog steeds aan het fluiten waren. Daarmee was de eerste play-off wedstrijd van de halve finale definitief in vuur en vlam gezet.

Seve van Ass, de maker van de belangrijke eerste goal. Foto: Martin Hulsman

De wedstrijd kwam los

Een paar minuten later verzilverde Van Ass de tweede Rotterdamse strafcorner. Opeens werd er gezongen en gejubeld in een van  de mooiste hockeystadions van Nederland. Er werd gegild en gelachen om een mannelijke streaker, die na de 1-0 over het veld rende. De omroeper begon zich ermee te bemoeien en de streaker werd achtervolgd, zoals dat hoorde. De wedstrijd was los. De millimeters ruimte die de aanvallers van beide partijen kregen, werden hele meters.

In de 61ste volgde weer een incident, waardoor de wedstrijd gestaakt moest worden: scheidsrechter Nagtzaam had teveel last van een kuitblessure en kon absoluut niet verder. Beide teams kwamen bijeen, terwijl reserve-scheidsrechter Pieter Hembrecht warmliep. Toen het spel weer verder ging en er nog maar een paar minuten te spelen was, verving Amsterdam keeper De Wijkerslooth door vliegende keep Klaas Vermeulen.

Terwijl het allemaal niet gekker kon, kreeg Vermeulen – met hesje – snel na zijn entree een groene kaart. Hierdoor trok Reid-Ross het hesje aan, terwijl De Wijkerslooth eerst nog dacht dat hij weer in het veld moest gaan staan. Maar de wedstrijd was definitief gespeeld. Even later mocht Egerton de bal vrij in het goal lopen voor de 2-0. Alle tactische discipline die deze wedstrijd bijna meer dan vijftig minuten in een houtgreep hield, was losgelaten.

Vervangende scheidsrechter Pieter Hembrecht geeft Klaas Vermeulen een groene kaart. Volgens Prusyer een beslissend moment van de wedstrijd. Foto: Martin Hulsman

‘Ik vond ons de bovenliggende partij’

‘Het was koppie erbij houden en je niet gek laten maken’, zei matchwinner Van Ass over de terugkeer van Rotterdam bij de elite van de Hoofdklasse. ‘Dit was duidelijk een eerste play-off wedstrijd. We hadden een tactisch plan en we wilden in ieder geval niet achter komen tegen Amsterdam. Er werd goed en keihard verdedigd. Voor ons een hele geslaagde avond.’

Amsterdam-spits Pruyser reageerde na afloop opvallend monter op de hectische slotfase en de nederlaag. ‘We speelden gewoon goed en waren de eerste helft de bovenliggende partij. En de tweede helft ook’, vertelde de lange spits. ‘Die kans van Valentin moet erin. Het zat niet mee met de lat. En dan valt-ie er bij hun in. Close call, in een hectische pot uiteindelijk. Het ging om een paar momentjes. Het werd echt beslist door die groene kaart van Klaas. We gaan met vertrouwen zaterdag tegemoet.’

Rotterdam-Amsterdam 2-0 (0-0)
’56 Seve van Ass 1-0 (sc)
’69 Simon Egerton 2-0