Vooruitblik HK (D): Kelderkraker tussen Bloemendaal en Pinoké

In de laatste speelronde voor de winterstop, Speelronde 11 is het treffen tussen Bloemendaal en Pinoké de belangrijkste wedstrijd in de Hoofdklasse Dames. Inzet is de rode lantaarn. Ook hdm en Groningen vechten een interessant potje uit Mocht hdm winnen dan houdt het de aansluiting met de middenmoot, terwijl promovendus Groningen bij winst in ieder geval een gat van zeven punten slaat met de onderste plek van de ranglijst. 

Den Bosch – Kampong 

Ongeacht de uitslag van deze wedstrijd gaat Den Bosch als koploper de winterstop in. Dit is de dertiende keer sinds de invoering van de play-offs in 1992/1993 dat Den Bosch halverwege de reguliere competitie lijstaanvoerder is en daarmee ‘herfstkampioen’ is. In elf van de voorgaande twaalf seizoenen waarin Den Bosch halverwege leidde stond de club ook aan het einde van de competitie bovenaan – alleen in 2000/2001 werd Den Bosch voorbijgestreefd door Rotterdam.

In tien van die twaalf seizoenen pakte Den Bosch uiteindelijk ook het landskampioenschap in de play-offs – in 2008/2009 en 2012/2013 werd Amsterdam landskampioen. In slechts één van de laatste vijf seizoenen in de Dames Hoofdklasse werd de herfstkampioen ook de landskampioen: dat was Den Bosch in 2014/2015. Den Bosch is ongeslagen in haar laatste 32 Hoofdklasse-duels (uit en thuis, inclusief play-offs) tegen Kampong (29 keer winst, drie keer gelijk) sinds een 1-0 nederlaag in Utrecht op 29 april 2001. Doelpunt: Suzanne Boogaard.

De laatste overwinning van Kampong bij Den Bosch in de Hoofdklasse was op 6 april 1997: 1-2. Voor Kampong scoorden Marlies Vossen en Anouk Verhaegh. Dillianne van den Boogaard scoorde voor Den Bosch. Den Bosch verloor slechts één van haar laatste 35 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie. Op 15 november 2015 ging de formatie van Raoul Ehren met 2-0 onderuit bij Amsterdam. Kampong won slechts één van haar vijf uitduels dit Hoofdklasse-seizoen, op 16 oktober bij Bloemendaal (3-5). Sophie Bray (Kampong) maakte dit seizoen al negen velddoelpunten, twee meer dan iedere andere speelster.

Scheidsrechters: Alwiene Sterk en Lisette Feuth

Amsterdam – Laren 

Laren is ongeslagen in haar laatste vijf Hoofdklasse-duels met Amsterdam, waarbij de club de laatste twee ontmoetingen in Amstelveen won. Laren kan voor het eerst drie opeenvolgende Hoofdklasse-duels bij Amsterdam winnen. De laatste overwinning van Amsterdam op Laren in eigen huis in de Hoofdklasse was op 27 oktober 2013: 3-0 door goals van Maria Verschoor (2) en Kitty van Male.

Amsterdam kan voor het eerst sinds april 2016 opeenvolgende Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie verliezen, na de nederlaag bij Kampong in de vorige speelronde (3-2). De tweede wedstrijd in april was toen in eigen huis tegen Laren (1-3). Die nederlaag tegen Laren in april was de enige voor Amsterdam in haar laatste 17 thuisduels in de reguliere competitie. Amsterdam kreeg als enige ploeg nog geen enkel tegendoelpunt in eigen huis dit seizoen. Amsterdam hield in haar laatste zes thuisduels in de reguliere competitie de nul en de laatste uitploeg die bij Amsterdam scoorde was Laren op 8 april van dit jaar. Voor het eerst sinds oktober 2013 – februari 2014 (toen drie op rij) kan Laren opeenvolgende uitduels in de Hoofdklasse verliezen.

Scheidsrechters: Fanneke Alkemade en Lisette Feuth

Bloemendaal – Pinoké

De Hoofdklasse-ontmoetingen tussen Bloemendaal en Pinoké zijn historisch gezien volledig in evenwicht: beide teams wonnen drie keer en het werd twee keer gelijk. Beide teams scoorden negen keer. Bloemendaal won haar eerste twee thuisduels in de Hoofdklasse met de Steekneuzen (2-0 in 1990, 2-1 in 1998) maar won geen van haar laatste twee duels in eigen huis tegen Pinoké (1-2 in 2014, 0-0 in 2016). Bloemendaal pakte pas één punt dit Hoofdklasse-seizoen, in de vorige speelronde bij Groningen (1-1). Het beëindigde daarmee een verliesreeks van elf duels. Bloemendaal verloor haar laatste acht thuisduels in de Hoofdklasse, sinds een 0-0 gelijkspel op 28 februari tegen Pinoké. De club verloor nog nooit negen thuisduels op rij in de reguliere competitie. De Mussen kregen al 21 tegendoelpunten in eigen huis dit seizoen, negen meer dan iedere andere ploeg. Pinoké pakte ook pas twee punten dit Hoofdklasse-seizoen, maar beide punten werden in eigen huis gepakt. De laatste keer dat de Steekneuzen zes uitduels op rij verloren in de reguliere competitie was in 2008-2009, toen de club acht keer op rij buitenshuis verloor. Jet Zwolsman maakte dit seizoen vijf van Pinoké’s zeven doelpunten – alle vijf goals kwamen uit strafcorners.

Scheidsrechters: Marten Attema en Maarten Kruijff

Hurley – MOP

Hurley won zeven van haar acht thuisduels in de Hoofdklasse met MOP, inclusief de laatste vijf. De enige overwinning van MOP op Hurley in Amstelveen was op 7 maart 1999, 0-1 door een doelpunt van Markje Hoekstra. MOP won de laatste ontmoeting tussen de teams in eigen huis op 17 april (4-1) en kan voor het eerst opeenvolgende Hoofdklasse-duels tegen Hurley winnen. Hurley bleef ongeslagen in haar laatste vier wedstrijden in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de ploeg langer ongeslagen bleef was in oktober-december 2012 (zes duels). Hurley verloor slechts twee van haar laatste twaalf thuisduels in de Hoofdklasse, waarbij Amsterdam beide keren de tegenstander was. MOP pakte dit Hoofdklasse-seizoen nog geen enkel punt buitenshuis. Toch staat de ploeg op een negende plek bij het ingaan van deze speelronde – het won vier van haar zes thuisduels.  Alleen Pinoké (1) maakte dit seizoen minder velddoelpunten dan MOP (3).

Scheidsrechters: Maartje de Bruijn en Olaf van Gastel

SCHC – Oranje-Rood

Dit wordt de eerste ontmoeting in de Hoofdklasse tussen SCHC en Oranje-RoodStichtsche won zeventien van haar laatste achttien ontmoetingen met voorganger Oranje-Zwart in de reguliere competitie. Vorig seizoen scoorde SCHC twaalf keer tegen Oranje-Zwart (1-5 uit, 7-1 thuis), waarbij Caia van Maasakker en Maike Stöckel allebei drie keer scoorden. Nadat SCHC de competitie begon met zes overwinningen op rij, heeft de ploeg uit Bilthoven nu slechts één van haar laatste vier duels in de Hoofdklasse gewonnen, twee andere partijen gingen verloren en ze speelden één keer gelijk. SCHC kan voor het eerst sinds oktober 2013 in drie opeenvolgende duels in de reguliere competitie de nul houden. SCHC (22 punten) haalde slechts één keer 25 punten of meer uit haar eerste elf duels van een Hoofdklasse-seizoen: in 2013/2014 (27). Van Maasakker is gedeeld topscorer in de Hoofdklasse met 12 goals, net zoveel als Maartje Paumen. Oranje-Rood kan voor het eerst in drie opeenvolgende Hoofdklasse-duels ongeslagen blijven.

Scheidsrechters: Bart Vriens en Maarten Verhaart

hdm – Groningen

Hdm en Groningen ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse sinds 10 maart 1996, toen het in Groningen 0-0 werd. hdm bleef ongeslagen in haar laatste vijf duels met Groningen sinds een 1-2 verlies in eigen huis op 11 oktober 1992 en hield de nul in haar laatste drie ontmoetingen met de Groningers. hdm pakte negen van haar dertien punten dit Hoofdklasse-seizoen in eigen huis. Groningen won geen van haar laatste 40 uitduels in de Hoofdklasse sinds de overwinning op 12 maart 1995 bij Oranje-Zwart (0-1). De reeks van Groningen zonder uitzege is reeds een Hoofdklasse-record. Sinds haar terugkeer in de Hoofdklasse dit seizoen scoorde Groningen nog niet in uitduels. Het laatste uitdoelpunt werd gemaakt door Frouke van Laar op bezoek bij Forward op 29 april 2007 (4-1 verlies). Pam van Asperen is de enige Groningen-speelster die dit seizoen vaker dan één keer scoorde, namelijk vier keer.

Scheidsrechters: Jochem Helling en Jorrit Maakal


Wat vind jij? Praat mee...