Amsterdamse hockeyers troosten hun seizoen met gouden bekerwinst

De hockeyers van Amsterdam hebben op Hemelvaartsdag hun eerste Gold Cup gewonnen. Op het complex van Pinoké onttroonden de Amsterdamse vechtersbazen de Steekneuzen met een 1-2 overwinning, dankzij mooie goals van Justin Reid-Ross en Tom Hiebendaal.

De heerlijke chop van Marlon Landbrug, die vanaf de achterlijn een onmogelijke goal maakte. De actie van Valentin Verga door de as van het veld, die de bal panklaar legde voor Tom Hiebendaal: Pinoké-Amsterdam was zeker in de beginfase een heerlijke bekerwedstrijd voor een serieuze prijs, waar aanvallen belangrijker leek dan verdedigen.

Titelverdediger Pinoké opende de finale met een schitterende actie van de Argentijn Agustin Mazzilli, die de bal van dichtbij hard op de paal schoot. Daarna gleed Camil Papa voorlangs, maar wist hij de bal net niet achter Jan de Wijkerslooth te tippen. Jan Willem Buissant, die zijn allerlaatste wedstrijd op topniveau speelde, forceerde daarna met een actie de strafcorner, die op handschoenkant hard achter keeper Hidde Brink werd gepusht.

De laatste wedstrijd op topniveau van Jan Willem Buissant. Foto: Willem Vernes

De jeugdspelers ontbraken op Hemelvaartsdag

Bij Amsterdam ontbrak Billy Bakker in de eerste helft, maar de aanvoerder kwam in het derde kwart toch in actie. Bij Pinoké was Alexander Hendrickx afwezig. Voor de rest acteerden de teams wel op nagenoeg volle oorlogssterkte. Amsterdam deed het zonder jeugdspelers van Jongens B1, waar ze de Gold Cup-wedstrijden ook mee speelden, maar dat elftal moest zelf hockeyen, onder leiding van coach Teun Rohof, die daarom op Hemelvaartsdag ontbrak. Verdediger Wiegert Schut had een gebroken vinger opgelopen in de play-offs tegen zijn oude club HGC.

Het waren sleeppushes van Reid-Ross, die voor gevaar zorgden bij Amsterdam, maar na zijn eerste rake sleep werden zijn inzetten goed gestopt door keeper Hidde Brink, die de ballen op zijn handschoenkant prima kon verwerken. Een corner in de laatste minuut van het derde kwart, werd niet goed gestopt door Amsterdam, waardoor Reid-Ross niet kon pushen. In het vierde kwart pushte Reid-Ross naast. In die laatste fase leek de bekerstorm van het begin wat geluwd, hoewel Pinoké nog wat kansen kreeg, maar niet op gelijke hoogte wist te komen.

Dennis Warmerdam komt het veld in voor Marlon Landbrug. Foto: Willem Vernes

Amsterdam heeft weer een prijs

Ondertussen genoot heel Pinoké van de terugkeer van hun geliefde nummer 13, Dennis Warmerdam. Vorig jaar leek het of hij nooit meer zou hockeyen in het Amsterdamse Bos, maar dankzij een fantastisch herstel na een ingrijpende operatie van zijn tumor, kon hij op Hemelvaartsdag zijn onverwachte rentree maken. Het leek alsof hij nooit was weggeweest en bij de Steekneuzen zullen ze uitkijken naar komend seizoen, als de aanvaller weer een heel seizoen mee kan doen in de Hoofdklasse.

Amsterdam kon na een net-niet seizoen, met het vertrek van coach Graham Reid, de onverwachte comeback voor een playoff-plek, een verloren serie tegen HGC voor een EHL-plek, en het nieuws zondag dat talent Jonas de Geus toch voor Kampong en niet voor Amsterdam had gekozen, alsnog met een vleugje glans het seizoen kon afsluiten. Het hielp ook dat vandaag bekend werd dat hun sterke verdediger en international Johannes Mooij na dit seizoen weer terugkeert uit Barcelona, om in de hoofdstad te spelen. Amsterdam heeft na de landstitel in 2012 voor het eerst weer een prijs. Bij de helft van de spelers ging op het eindsignaal de handen in de lucht. De andere spelers van Amsterdam lieten dat na.

Pinoké-Amsterdam 1-2
’13 Justin Reid-Ross 0-1 (sc)
’14 Marlon Landbrug 1-1
’16 Tom Hiebendaal 1-2

Bekijk de finale

 


Wat vind jij? Praat mee...