Coach Oss beleeft winst Silver Cup Dames live via Facetime

Ze leken na een kwartier spelen op een kansloze missie af te stevenen door een snelle 2-0 achterstand tegen Eindhoven. Maar de dames van Oss toonden zich zondagmiddag op het terrein van Schaerweijde in Zeist weer eens veerkrachtig én doeltreffend. Die combinatie bleek voldoende om eindelijk met 3-5 te winnen en de eerste Silver Cup voor Dames binnen te halen.

De beslissing in het duel viel een paar minuten voor tijd. Bij een 3-4 voorsprong voor Oss haalde die ploeg een strafcorner, terwijl Eindhoven een veldspeelster in het doel had staan. Jessie Kuijpers bedacht zich geen moment en ramde de bal in het doel: 3-5. De dames van Oss omhelsden elkaar en juichten uit volle borst. Zij wisten het: de eerste editie van de Silver Cup voor dames was binnen.

De dames van Oss vieren de bekerzege met hun coach Martijn de Jong via Facetime. Foto: Willem Vernes

Langs de kant werd Martijn de Jong gebeld. De coach had maanden geleden een weekendje weg naar Barcelona geboekt, in de veronderstelling dat zijn ploeg de bekerfinale toch niet zou halen. Het was een misrekening. Die rekenden zijn dames hem niet aan. Sterker nog, zij wilden hun coach graag laten delen in het dus.  Via Facetime maakte de coach zo vanaf zijn vakantieadres live de laatste minuten van het duel mee. Ook werd de coach meegenomen bij de ereronde en zag hij via zijn telefoon hoe aanvoerster Britt Libau uit handen van KNHB-bestuurslid Stephan Veen de grote Silver Cup in ontvangst nam.

De Silver Cup 2018 is voor de dames van Oss. Foto: Willem Vernes

‘We wilden graag onze coach betrekken bij dit feestje. Dat verdient hij’, zei Tess Olde Loohuis na afloop. De aanvalster van Oss genoot met volle teugen van de overwinning. ‘Dit is echt geweldig. Genieten.’

‘Eindhoven is eerste, maar wij hebben de cup’

De overwinning proefde voor Oss extra zoet, omdat de Brabantse ploeg de laatste jaren zo vaak de overwinning aan klassegenoot Eindhoven moest laten. Ook dit seizoen zaten de tweede teams in dezelfde Poule C van de Eerste Klasse. Eindhoven was over 22 speelronden veruit de sterkste in die poule. Oss werd derde. Het levert beide teams volgend seizoen een plek op in de Overgangsklasse. In de onderlinge duels was de tussenstand 1-1. Eindhoven won de eerste wedstrijd ruim met 5-1, Oss zegevierde in het laatste duel met 3-2. ‘Eindhoven mag dan eerste zijn geworden in de competitie, maar wij hebben mooi de cup’, glimlachte Olde Loohuis.

Dat de verschillen tussen beide ploegen gering zijn, bleek ook tijdens de finale van de Silver Cup. Al leek Eindhoven in het eerste kwartier op weg naar een walk over. Door doelpunten van van Ilse Koch, die vrijdagavond ook de enige treffer in de halve finale tegen Gooische voor haar rekening had genomen, en een benutte strafcorner van Anneloes van Hoek was het zo snel 2-0. Dag spannende finale, zo leek het.

Anneloes van Hoek van Eindhoven juicht naar haar benutte strafcorner voor de 2-0. Foto: Willem Vernes

Maar Oss was er alles behalve geschrokken van de achterstand. Sterker nog, het leek wel alsof door de achterstand er een last van de ploeg afviel. Olde Loohuis: ‘We raken sinds de tweede seizoenshelft niet meer zo snel van slag als we achter komen. Ook vrijdag in de halve finale tegen Schiedam kwamen we op achterstand, maar wonnen we die wedstrijd ook. Ik raakte daardoor ook niet in paniek na die 0-2.’

Beste speelster

Dat Lynn van Rodijnen snel de achterstand tot 2-1 verkleinde, hielp het gemoed van Oss natuurlijk ook. De treffer van Van Rodijnen kan overigens voor een groot deel op het conto worden geschreven van Olde Loohuis, die zelf vond dat ze niet geweldig speelde maar dan nog de beste speelster van het veld was. Dat is ook niet zo gek. Olde Loohuis (27) maakte in het verleden deel uit van de selectie van MOP, dat destijds nog in de Hoofdklasse speelde. Als verpleegkundige kan zij tophockey niet meer combineren met haar werk, zo vertelde ze. Daarom speelt ze de laatste jaren bij Oss. In alles was nog steeds te zien dat zij over veel meer bagage beschikt dat de meeste speelsters van dit niveau. ‘Tess maakt eigenlijk alle belangrijke doelpunten voor ons’, gaf de manager van Oss voor het duel al aan.

Dat scoren deed Olde Loohuis niet in finale. Dat was niet eens nodig om Oss op koers voor de bekerwinst te brengen. Nadat eerst Iza Tulkens er nog voor rust 2-2 van had gemaakt, tikte Cecilia van de Heiligenberg na een lekkere aanval zelfs de 2-3 ruststand voor Oss op de borden. Vijf doelpunten in een helft. Dat was nog eens bekerfinale-waardig.

Vreugde bij Oss na de 2-3 van Cecilia van de Heiligenberg. Foto: Willem Vernes

Ondanks dat Oss zich knap terug knokte in de wedstrijd, had Eindhoven-coach Arjen Fluijt aan het begin van de tweede helft nog volop vertrouwen in een goede afloop voor zijn ploeg. ‘Ik dacht nog steeds dat we de beker gingen winnen’, zei Fluijt na afloop. Zijn ploeg had ook in het tweede bedrijf het betere van het spel. Dat resulteerde in de 51ste minuut in de terechte gelijkmaker via Floortje Maas.

De paar honderd toeschouwers gingen er in het zonovergoten terrein in Zeist eens goed voor staan. Met name in de Eindhovense harten groeide de hoop op de bekerwinst. In de counter bleek Oss echter dodelijk. Eerst leek Olde Loohuis al toe te slaan. Ze stuurde in de Eindhovense cirkel twee tegenstanders het bos in en ramde de bal keihard tegen goalie Anke Collart, die alleen door de pijn aan haar schouder doorhad dat ze een doelpunt voorkwam.

In de 62ste minuut sloeg Oss toch toe. Na een overtreding in cirkel kreeg de ploeg coach De Jong, die vanaf de bank constant op de hoogte werd gehouden, een strafbal. In het dameshockey levert dat buitenkansje lang niet altijd een treffer op, maar ditmaal was Lynn van Rodijnen met haar tweede treffer wel succesvol: 3-4.

Verdriet bij Eindhoven na de nederlaag tegen Oss. Foto: Willem Vernes

Eindhoven zocht vervolgens met man en macht naar de gelijkmaker. Een extra veldspeelster werd gebracht. Dat leverde wel kansen op, maar niet de bekerwinst omdat Jessie Kuijpers met de benutte strafcorner er 3-5 van maakte. De nederlaag zorgde voor dikke tranen in het Eindhovense kamp. Van tevoren was, na de titel in de zaal en het landskampioenschap in de Eerste Klasse, gedroomd van de trilogie. ‘De nederlaag doet nu natuurlijk veel pijn, maar ik hoop dat we straks op de terugweg in de bus het verlies al een beetje kunnen relativeren. Ondanks dat we de beker niet winnen, kunnen we namelijk terugkijken op prachtig seizoen. Daar mogen de meiden trots op zijn’, zei coach Fluijt.

Bij Oss konden de meiden hun geluk niet op. Olde Loohuis: ‘Toen we de eerste wedstrijd in de Silver Cup speelden, stonden er drie mensen te kijken. Ik dacht toen echt: aan wat voor competitie doen we hier mee? Maar de laatste wedstrijden was het geweldig. Zeker vrijdagavond tegen Schiedam was de sfeer geweldige. De mensen stonden vijf rijen dik. Ik vind de beker geweldig.’

En weg was Olde Loohuis, op weg naar de kleedkamer om een feestje te vieren . In Barcelona bestelde coach Martijn de Jong op hetzelfde moment waarschijnlijk nog een cerveza.