De Silver Cup-finales: eerder terug uit New York en lokale zangers

Nog een nachtje slapen en dan worden de finales van de Silver Cup gespeeld. Op het complex van het Brabantse Oss spelen de dames van Maastricht en DES om 12.30 uur tegen elkaar. De mannen van Rijswijk en Athena treffen elkaar 2,5 uur daarna. Wat kunnen we van de vier finalisten verwachten? 

De zegereeks van Maastricht 

Speel je tegen Maastricht? Dan is de kans groot dat je verliest. Want het valt voor de Limburgers dit seizoen allemaal op zijn plek. De eersteklasser werd weken geleden al kampioen van de Eerste Klasse en de ploeg heeft tot dusver in de competitie twintig wedstrijden gespeeld en – geloof het of niet – twintig keer gewonnen. Een bizarre prestatie. 

Maar er werd dit seizoen ook verloren. Eén keer om precies te zijn. Tijdens de allereerste bekerwedstrijd in de Gold Cup. Ook Maastricht greep vorig seizoen een ticket voor het hoogste bekertoernooi, nadat het vorig jaar verliezend finalist was (Apeliotes won de eindstrijd met 3-1). Begin oktober was Helmond met 4-5 te sterk. Sinds Maastricht instroomde in de Silver Cup, werd de ene na de andere overwinning geboekt. Drunen (1-3), MEP (1-3), Goirle (0-4), Nieuwegein (0-1) en Wijchen (4-2) werden achtereenvolgens aan de kant gezet. Allemaal met maar een doel: de dubbel pakken. Het kampioenschap is al binnen, nu de beker nog. 

Dat moet zaterdag gebeuren. Maastricht reist met een bus vol supporters af richting Oss. De studenten hebben familie in het hele land zitten, dus vanuit iedere windstreek in Nederland reizen er dit weekend supporters richting Brabant om hun team aan te moedigen. De spandoeken van de vorige bekerfinale worden gerecycled en de lakens van het kampioenschap van een paar weken geleden worden opnieuw opgehangen. Allemaal om te zorgen dat alles in Oss straks wit en groen kleurt. 

Maastricht Dames 1. Foto: Instagram

Revanche voor Rijswijk

Het bekeravontuur van Rijswijk begon dit seizoen – net als bij Maastricht – al vroeg. Al in september speelden de Zuid-Hollanders hun allereerste bekerwedstrijd. Niet in de Silver Cup, maar in de Gold Cup. Dat komt omdat de ploeg vorig seizoen de finale bereikte van de Silver Cup (Helmond won die finale met 4-3). Die prestatie zorgde voor een startticket voor de Gold Cup.

Rijswijk overleefde de eerste ronde van de Gold Cup. De eersteklasser versloeg (met 6-1!) op eigen veld Phoenix uit de Overgangsklasse. Een gigantische stunt, maar een tweede poging mislukte. Van promotieklasser Cartouche werd met 3-5 verloren. Zo was Rijswijk een ervaring rijker en stroomde het in maart uiteindelijk de Silver Cup weer in. Daar versloeg de ploeg achtereenvolgens Alliance (1-1, winst na shoot-outs), Westland (1-3), Zoetermeer (2-1), Warande (1-1, winst na shoot-outs) en EHV (1-4). Mocht de finale tegen Athena zaterdag in shoot-outs eindigen, heeft Rijswijk na twee rondes ‘oefenen’, wellicht een streepje voor. 

Via die route bereikte Rijswijk voor de tweede keer op rij de finale. In Oss verwacht de ploeg opnieuw een gekkenhuis. De supporters van Rijswijk zullen, net als bij alle andere wedstrijden, in grote getalen aanwezig zijn. Er zijn namelijk meerdere bussen geregeld. De spelers zelf reizen af met een spelersbus, waarin ze tijdens de reis naar Oss de wedstrijdanalyse op de schermen zullen bekijken. Als echte topsporters. Bovendien bestaat de kans dat bij terugkomst in Rijswijk de groep verwelkomd wordt door een – jawel – wereldberoemde Rijswijkse zanger, Chicco van de Luijtgaarden. Ongeacht het resultaat, natuurlijk, Rijswijk wil revanche, een feest wordt het zeker aan de Lange Kleiweg.

Rijswijk Heren 1. Foto: Instagram

Omgeboekte vakanties bij DES

Nog nooit beleefden de dames van DES zo’n bijzonder bekertoernooi. De voorgaande jaren was deelname aan de Silver Cup altijd van korte duur. Dit seizoen is alles anders. De ploeg uit Kaatsheuvel reisde de afgelopen weken heel Nederland af en pakte tijdens een van de bekerduels zelfs voor het eerst een rode kaart. Nog voor de finale gestart is, is het bekeravontuur van DES al bijzonder. De zegereeks? Overwinningen op Weert (4-0), Oss (4-3), Oirschot (1-3), Athena (2-2) en GHBS (2-3).

De route naar de finale in Oss duurt voor DES ‘maar’ 45 minuten. Na een bezoek aan Groningen in de halve finale (drie uur rijden) en Athena (honderd kilometer) in de kwartfinale, voelt de Brabantse stad als een thuiswedstrijd. En als we DES moeten geloven, zien de Kaatsheuvelse supporters dat ook zo. Geen dagje Efteling, maar met vuvuzela’s naar de bekerfinale. De dresscode (of beter gezegd: DES-code)? Oranje. 

Het was nog spannend of de dames uit Kaatsheuvel wel voldoende speelsters op konden stellen voor de finale, want drie selectiespelers hadden precies in dit weekend een vakantie geboekt. Maar voor een Silver Cup-finale worden gekke dingen gedaan. Een vakantie is daarom verlaat, een andere speler is eerder teruggekeerd en – geloof het of niet – een vliegt eerder terug uit New York en landt op zaterdagochtend. Van Schiphol direct door naar Oss. 

DES Dames 1.

Het droomseizoen van Athena

Athena is bezig aan een droomseizoen. In het lustrumjaar (de club bestaat twintig jaar) geloven de Amsterdamse mannen zelf ook niet helemaal wat ze aan het doen zijn. De ploeg speelt voor het tweede jaar in de Eerste Klasse en dat is het hoogste niveau ooit in de clubgeschiedenis. 

Als we Athena moeten geloven, werkt de selectie er ook ongelofelijk hard voor. En dat kan ook haast niet anders. Want behalve de bekerfinale, is het ook in de Eerste Klasse B nog enorm spannend. Play-offs voor een plek richting de Overgangsklasse zijn al praktisch een feit maar ook het kampioenschap is nog in het vizier. De groep verkeert in topvorm en dat houdt de zenuwen ook enigszins in bedwang. In de voorgaande bekerwedstrijden werd al afgerekend met Amersfoort (0-2), AMVJ (3-1), Overbos (2-5), HCM (3-2) en Union (2-2). 

Het team reist met een eigen geregelde bus af naar Oss. Op de A2 worden ze achtervolgd door enkele supportersbussen met spandoeken en trommels. En tot slot is er nog die ene motivatie… Ervoor zorgen dat Rijswijk voor de tweede keer op rij met lege handen huiswaarts keert. 

AthenA Heren 1. Foto: Instagram

Benieuwd naar de finales? Een bezoek aan Oss is gratis. Kun je er niet bij zijn? Volg dan ons Instagram-account, waar wij de finales via onze stories verslaan. Natuurlijk kun je na afloop ook onze verslagen lezen en foto’s bekijken. 


Wat vind jij? Praat mee...