Vrouwen DES en mannen Rijswijk winnen Silver Cup 2024

Voor het eerst in de historie hebben de vrouwen van DES de Silver Cup binnengesleept. Op het complex van Oss was de ploeg uit Kaatsheuvel met 5-3 te sterk voor Maastricht, na een 1-3 achterstand bij rust.

Zonnig weer met zomerse temperaturen. Fans gehuld in oranje (DES) en wit/groen (Maastricht) die hun heldinnen luidkeels aanmoedigden, inclusief toeters en vlaggen. Een dj. Alle ingrediënten waren in huis voor een heerlijke bekerfinale.

Hoewel Maastricht het beste track record had dit seizoen in hun Eerste Klasse, met een onwaarschijnlijke 60 punten uit 20 wedstrijden en maar liefst 90 doelpunten vóór, begonnen beiden ploegen gelijkwaardig aan de wedstrijd. Het spel golfde op en neer, zonder grote kansen. De eerste serieuze aanval, over de linkerachterlijn van Maastricht, leidde wel tot een voorzet, maar de bal hobbelde over alles en iedereen heen die in scoringspositie stond.

Aan het begin van het tweede kwart drong DES aan. Die felheid werd beloond. Een Kaatsheuvelse aanval werd hard afgestopt door de Maastrichtse verdediging: strafbal. Een buitenkansje waar DES-verdedigster Karlijn Roijakkers dankbaar gebruik van maakte.

Even leek DES door te drukken, tot Maastricht de smaak te pakken kreeg. Een vrije slag rond de kop van de cirkel belandde bij Cato Lacquet, die verwoestend uithaalde met haar backhand: 1-1. Het vertrouwen en lef bij Maastricht groeide, zeker toen Pien Paumen – ja, het nichtje van – de 2-1 binnensleepte uit de eerste de beste strafcorner voor Maastricht. En daarmee was het nog niet gedaan. Twintig seconden voor de rust soleerde Lacquet (de maker van de eerste Limburgse treffer) dwars door de verdediging van DES en haalde onberispelijk en doeltreffend uit: 3-1.

DES is door het dolle naar weer een doelpunt. Foto: Willem Vernes

Vier op een rij

Ondanks de drie snelle tegendoelpunten liet DES zich na rust niet uit het veld slaan. Een strafcornervariant tipte Eline Beukman halverwege het derde kwart hoog in de touwen. Zo was de achterstand ineens maar één doelpunt. Gesteund door de in grote getale aanwezige Brabantse fans zette DES nog maar eens aan. Met resultaat. Opnieuw was het Beukman die de bal binnen schoof: 3-3.

En DES zette door. Beukman, zaterdagmiddag een van de uitblinksters, versierde handig een strafcorner. Weer koos DES voor een variant. Nu was het Florine van Huijkelom die de bal binnen tipte. Zou Maastricht dan toch een nederlaag moeten slikken?

Ja, was het antwoord. Want vier minuten voor tijd stoomde Beukman opnieuw de cirkel in over de achterlijn. Haar voorzet belandde, precies op maat, in de stick van aanvoerder en tweelingzus Lara Beukman, die geen moeite had om de bal binnen te tikken. Die voorsprong gaf de eersteklasser niet meer uit handen. Maastricht eindigt daardoor, net als vorig seizoen, als nummer twee – en de beker pronkt komend jaar in Kaatsheuvel.

Verdriet bij Maastricht. Weer verliest het de bekerfinale. Foto: Willem Vernes

Rijswijk pakt de titel nu wél

Bij de mannen ging de hoofdprijs naar Rijswijk, dat Athena met 3-1 de baas was.

Rijswijk was als verliezend finalist van vorig jaar (4-3 tegen Helmond) extra gebrand op de winst. Toch kwamen beide ploegen voorzichtig uit de startblokken. Het eerste kwart kabbelde dan ook doelpuntloos voort. Terwijl Athena steeds meer druk naar voren uitoefende, was het bijna uit het niets toch raak voor Rijswijk. Thomas de Haan tipte een aanval hoog in de touwen.

Na rust zette Rijswijk een tandje bij. Vlak nadat De Haan een reuzekans miste, een vrij schot op goal, haalde de ploeg van Dirk Wils een strafcorner. Robert van der Elst pushte zijn sleep genadeloos binnen: 2-0.

Thomas de Haan scoorde het tweede doelpunt van Rijswijk in de bekerfinale. Foto: Willem Vernes

Vurig

Athena leek wakker geschud en opende de jacht op de aansluitingstreffer. Maar wat de Amsterdammers ook probeerden, die kwam er niet. Wel de 3-0. Nu was Jorijn Poort het goudhaantje: een Rijswijkse aanval rondde hij fraai af. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Vurig werd het echt nadat Rogier Dalhuizen de eretreffer voor Athena binnensloeg uit een strafcornerrebound. Een botsing tussen een paar spelers mondde uit in een opstootje. De staf van beide ploegen moest er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Het zal Rijswijk een zorg zijn, want een halve minuut later klonk het eindsignaal. Zo heeft Rijswijk de nare nasmaak van de verloren bekerfinale van vorig jaar weggespoeld en gaat de cup mee naar Zuid-Holland.

Rijswijk wint de Silver Cup 2024. Foto: Willem Vernes