Een ding is zeker: de bekercompetitie is een blijvertje

Een aantal hockeyers van NHC De IJssel begon vorig jaar de Facebook-groep ‘Hockey moet een beker krijgen’. Dit werd opgepikt door de KNHB, met als resultaat een revival van de bekercompetitie met 164 teams in de Silver Cup. Deze bekercompetitie wordt wegens succes verlengd en uitgebreid met de Gold Cup.

De magie van ‘de beker’. Daar kleeft toch veel romantiek aan. Van amateurs die van profs winnen. Van massa’s supporters, die de underdog zien winnen van de betere tegenstander. Van culthelden op de vrijdagavond. Van bloedspetters op de shirts. Van vuurwerk en fakkels en een baromzet om van te watertanden.

Dit was misschien het visioen zoals de hockeyers uit Nieuwerkerk aan den IJssel en de KNHB het voor ogen hadden. Dit werd realiteit, toen de KNHB afgelopen seizoen de Silver Cup voor alle standaardploegen tot de Eerste Klasse organiseerde. Na alle enthousiaste reacties kan geconcludeerd worden dat de herinvoering van de bekercompetitie zeer succesvol is geweest.

Ede - Bennebroek - Kwartfinale Silver Cup 2016-2017

De ontlading na Ede-Bennebroek in de kwartfinale van de Silver Cup.

‘De jongens van Den IJssel hebben zeker gefungeerd als accelerator’

Volgens Leon Rutten (foto) – hoofd arbitrage en competitie bij de KNHB – hebben de deelnemende clubs die al een evaluatie inleverden de Silver Cup gemiddeld een cijfer tussen de 8 en 9 gegeven. ‘Wij hadden binnen de KNHB ook al plannen voor zo’n beker, maar de jongens van Den IJssel fungeerden zeker als accelerator. Toen we de inschrijving openden hadden we binnen een half uur de eerste aanmelding. Uiteindelijk moesten we zelfs teams teleurstellen’, vertelt Leon Rutten in Ede tijdens de Final Four in Ede. ‘Zij hadden eigenlijk dezelfde ideeën als de KNHB. Met teams uit een lagere klasse die thuis mochten spelen. Wij wilden ook een extra platform creëren voor clubs uit de Eerste Klasse en lager. Nu geven we ze een mooi podium. Dit voegt echt iets toe aan het hockey. Met veel publiek en meer mooie feestjes op de clubs.’

‘Er waren ontzettend veel mooie vrijdagavond potjes’

De Final Four werd op het gastvrije MHC Ede georganiseerd, dat hun nieuwe clubhuis kon delen met de buitenwereld. Het werd een mooi bekerweekend, met KZ als duidelijke winnaar. Maar mede door de keuze voor één lokatie en de uitschakeling van de lokale helden in de halve finale tegen KZ haalde de Final Four het qua aantallen supporters het niet bij al die hectische  vrijdagavonden, waar de regio uitliep om hun eigen helden naar de overwinning te schreeuwen. Het was iets te tam. Daar zal naar gekeken worden, volgens Rutten. Misschien moeten de halve finales bij de clubs worden gespeeld, met een finaledag – inclusief volgend jaar de vrouwen en de Gold en Silver Cup – op één lokatie.

Rutten: ‘Verder is het heel goed gegaan. De beker is nu al niet meer weg te denken uit het hockey. Er waren ontzettend veel mooie vrijdagavond potjes. Echte bekeravondjes, op bijvoorbeeld Houten, Ede, MEP en Leusden. Met als grote verrassingen derdeklasser Westerpark (Amsterdam) en tweedeklasser Kromhouters (Tiel) die het lang volhielden. Tweeduizend man op Houten. Fantastisch.’

Aanvoerder Daan Glansdorf van bekersensatie Westerpark.

Volgend seizoen ook beker voor de dames

Komend seizoen zal er weer sprake zijn van een Silver Cup voor teams tot de Eerste Klasse. Daarnaast begint de Gold Cup voor de Overgangsklasse en de Hoofdklasse. Rutten verwacht veel clubs die zich willen inschrijven. Behalve misschien de topteams die ook de Euro Hockey League spelen. Komend jaar is er eindelijk ook bekerhockey voor de damesteams. Het is in ieder geval zeker dat de bekercompetitie een blijvertje is. ‘We dromen zelfs al van een bekercompetitie bij de jeugd’, besluit een trotse Rutten.


Wat vind jij? Praat mee...