EHV naar de finale van Silver Cup na spektakelstuk met Overbos

De neutrale hockeyliefhebber had vrijdagavond aan de Geessinkweg moeten zijn. Een bezoek van de hockeysters van Overbos betekende smullen geblazen in Enschede: acht doelpunten (4-4) én een shoot-outserie. Onder luid gejuich van de supporters bereikte EHV na shoot-outs (3-0) de finale van de Silver Cup.

‘Kijk hoe gaaf dit is’, jubelde Juliët Buma, met twee treffers (waarvan één strafbal) in de shoot-outreeks de plaaggeest van Overbos. ‘Ik zei al tegen onze manager: als we de finale halen, wil ik ook een bus. Ik verwacht echt dat de finale een spektakel wordt. Al die supporters die voor ons komen. Ze kunnen hier een goed feestje bouwen. Dit is geweldig.’

De cirkel is mijn koninkrijk en de eerste paar meter voor mijn goal hoeft echt niemand te komen, dat is mijn troon Sterre Korterik, keepster EHV

De halve finale stond al voordat de eerste minuut op het scorebord verscheen in vuur en vlam. Dat namen supporters van de thuisploeg soms iets te letterlijk. Met knalvuurwerk voor de wedstrijd en hier en daar een nitraat tijdens het duel zat de sfeer er aardig in. De massaal toegestroomde supporters hadden weinig kans om na weer een knal op zoek te gaan naar de dader – vuurwerk is immers door de hockeybond verboden, want daarvoor gebeurde simpelweg teveel binnen de lijnen.

De hockeysters van EHV en Overbos maakten er namelijk een spektakel van. De thuisploeg schoot uit de startblokken. Overbos-keepster Britt van Leeuwen kreeg in het eerste kwartier liefst zeven schoten te verwerken, maar de goalie van de bezoekers hield haar doel in de openingsfase met fraaie reddingen schoon. ‘Uiteindelijk heb ik niet genoeg ballen tegen gehouden, anders winnen we die wedstrijd gewoon in zeventig minuten’, was Van Leeuwen opvallend kritisch.

Overbos-keepster Britt van Leeuwen hield haar ploeg lang in de race in Enschede. Foto: Orange Pictures / Marcel ter Bals.

De keepster van Overbos keek na afloop terug op een slopend einde van het seizoen. In de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse was GCHC over twee duels te sterk. ‘Het koste veel energie om na die nederlagen opnieuw motivatie te vinden’, zei Van Leeuwen. ‘Aan de andere kant zijn we ook heel trots, we hebben het nog nooit zo goed gedaan. Maar het mislopen van promotie deed pijn.’

Doelpuntenfestijn

De bezoekers leken daardoor aangeslagen aan de afslag te verschijnen. De storm van EHV werd met name door knap keeperswerk van Van Leeuwen afgeslagen en aan de overkant waren de bezoekers er als een duveltje uit een doosje razendsnel uit. Donna Hienkens scoorde tegen de verwachting in de 0-1.

Dat was het startsein van een doelpuntrijke avond. Vier minuten later moest Van Leeuwen wel vissen na het strafcornerdoelpunt van Elinke Aellerinck. Kort daarna maakte Ruth Laverman de 2-1. Carlijn Kok zorgde voor een 2-2 ruststand.

Teleurstelling bij Overbos. Foto: Orange Pictures / Marcel ter Bals.

In de tweede helft leek EHV op rozen na goals van Lois Boerman en Juliët Buma (strafcorner), maar Overbos vocht zich knapt terug. Maaike Tiekink maakte een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer, waarna Hienkens in de allerlaatste seconde van dichtbij de 4-4 binnen tikte. Shoot-outs moesten voor een beslissing zorgen, voor EHV al de derde keer op rij dit bekeravontuur.

130 shoot-outs getraind op één dag

Tegen GHBS (2-2, 3-2 na shoot-outs) en Houten (1-1, 4-1 na shoot-outs) keerde EHV-keepster Sterre Korterik drie shoot-outs. De doelvrouw was vrijdagavond vooral bliksemafleider bij de speelsters van Overbos. Julia Metselaar, Roos Riboni en Julia ter Veen misten allemaal. Namens EHV waren Calice Buma en haar tweelingzus Juliët (twee keer) wel trefzeker.

‘Ik heb de shoot-outs in het verleden heel vaak geoefend’, verklapte Korterik haar ‘shoot-outgeheim’. ‘De cirkel is mijn koninkrijk en de eerste paar meter voor mijn goal hoeft echt niemand te komen, dat is mijn troon.’

Korterik heeft in de jeugd meegedaan aan een shoot-outkampioenschap. ‘Ik vond dat zo leuk’, zei Korterik. ‘Ik was de enige keeper, het was dertig graden en moest aan een stuk 130 shoot-outs tegen houden. Dan leer je het wel!’

Speelsters EHV juichen na de beslissende strafbal van Juliët Buma. Foto: Orange Pictures / Marcel ter Bals.

De 4-4 van Overbos vlak voor het laatste fluitsignaal was een mentale tik voor Korterik, zo erkende de gisteren 18 jaar geworden keepster van EHV na afloop. ‘Nadat de scheidsrechters hadden gefloten kwamen meerdere teamgenoten naar me toe. Dat vond ik heel fijn, maar op een gegeven moment moeten ze me ook met rust laten’, zei Korterik stellig.

‘Dan is het gewoon volle focus en gaan. Ik ben zo blij dat we hebben gewonnen, we staan gewoon in de finale!’ De eindstrijd is tegen AMVJ en wordt volgende week zondag gespeeld op het complex van Schaerweijde. ‘Ik heb geen idee hoe we daarheen gaan. Overbos was vandaag met een bus, dat willen wij ook wel. Dat we dan met alle supporters daar naartoe gaan. Aan supporters geen gebrek bij ons.’


1 Reactie

  1. wil-dielis

    Heerlijke bekeravond. Mooie wedstrijd, spanning en een zeer terechte winnaar!


Wat vind jij? Praat mee...