Fel Alphen declasseert zwak Oss en bereikt finale Silver Cup

Met duidelijke cijfers hebben de hockeyers van Alphen de finale van de Silver Cup bereikt. Een zeer zwak Oss, dat aangeslagen leek na het mislopen van promotie naar de overgangsklasse, beet zich stuk op de bekersensatie van het jaar: 0-3.

Tweedeklasser Alphen is dit seizoen de verrassing van de Silver Cup. De ploeg van Robbert Groeneveld stuntte voorafgaand aan de overtuigende zege bij Oss in het bekertoernooi eerder al tegen eersteklassers. DSHC (4-2), Shinty (2-2, 2-1 na shoot-outs), Roomburg (3-1) en EHV (2-1) werden allemaal verrast door Alphen. Ook tweedeklasser Dordrecht (3-2) was een horde op weg naar de finale. ‘Wij hebben laten zien dat we beter zijn dan een aantal eersteklassers’, zei Stijn de Groot. Eerder deze maand werd de titel in de tweede klasse veiliggesteld.

‘Dit is de top van de eerste klasse en daar winnen we gewoon met 3-0 van.’ De Groot ging vol in de duels donderdagavond in Oss. De hockeyer onderschepte veel ballen op het middenveld en zocht veel diepgang bij de spitsen van Alphen. ‘Wat is hij goed, hè’, jubelde coach Groeneveld na afloop, die met het gehele begeleidingsteam een succesformatie van Alphen heeft gemaakt. De ploeg stapte donderdagavond meer dan terecht als winnaar van het veld.

Green White Army leeft zich uit

De bekersuccessen leven bij Alphen. Niet alleen bij de club, ook in de stad Alphen aan de Rhijn is het avontuur in de Silver Cup niet ongemerkt gebleven. Een heus Green White Army-leger is gaandeweg het bekertoernooi ontstaan, dat donderdagavond met een dubbeldekker afreisde naar Oss. De hele wedstrijd zong de Green White Army hun helden toe. Bijna geen enkele speler werd overgeslagen.

De meegereisde supporters van Alphen vieren feest na het behalen van de finale van de Silver Cup. Foto: Orange Pictures / Bert van Berkum.

Na de wedstrijd werd De Groot door de fanatieke aanhang flink toegezongen. De pas 18-jarige hockeyer wist niet zo goed hoe hij daarop moest reageren en lachte dat wat verlegen weg. ‘Die gasten zijn geweldig, ze gaan altijd met ons mee’, waren de enige woorden die hij nog uit z’n mond kreeg.

Er hing een lekker sfeertje in Oss, waarbij supportersgroepen van beide teams voor veel lachende gezichten zorgden met grappige songs. ‘Wij willen Ossenworst’, was daar één van, net als ‘Wij zijn niet bang want Basje is erbij’, doelend op Oss-vedette Bas Campbell. Van de magistrale acties van de oud-speler van Den Bosch en Rotterdam was donderdag niet veel te zien. De thuisploeg oogde zeer lam tegenover het felle spel van de bezoekers.

Alphen-speler Stijn de Groot controleert de bal. Foto: Orange Pictures / Bert van Berkum.

Al na zes minuten klonk een orkaan aan geluid bij de Green White Army nadat Perre Blaas Alphen op voorsprong had gezet. In de 55e minuut verdubbelde Maarten Spillenaar met een fraaie strafcorner de voorsprong, waarna het slotakkoord voor de sterk spelende Bob van Rongen was. De aanvoerder van Alphen degradeerde zijn directe tegenstander met een subtiele draai om zijn eigen as en schoot de bal beheerst in het Osse doel.

Dat het 0-3 werd, mag een wonder genoemd worden. Het was niet vreemd geweest als Alphen donderdagavond Oss met een nog ruimere zege verliet. De ploeg van Groeneveld miste zeker drie honderdprocent kansen vlak voor het doel van Oss-keeper Geert Schoonbergen. Oss stelde daar een aantal strafcorners tegenover, maar Alphen-keeper Tijmen Swier is een zekere sluitpost bij de groene brigade.

Seizoen Oss gaat als een nachtkaars uit

Oss was geen schim van wat het de voorgaande wedstrijden liet zien. De Brabanders haalden in competitieverband het maximale eruit dit seizoen. Na 22 wedstrijden plaatste de formatie van Robbert Wuisman zich voor de play-offs. Na drie wedstrijden werd Rood-Wit verslagen. Tegen overgangsklasser IJsseloever sleepte Oss er tevergeefs een beslissingswedstrijd uit. Tel daar de vijf bekerwedstrijden bij op en de selectie van Wuisman komt op een wedstrijdtotaal van een hoofdklasseclub met Europees hockey.

‘Met de fysieke gesteldheid zat het wel goed’, zei een zeer teleurgestelde Schoonbergen. Geen enkele speler ontbrak donderdagavond vanwege een blessure. De keeper van Oss zocht naar antwoorden waarom zijn ploeg zo zwak speelde. ‘We hebben Alphen ook zeker niet onderschat. Feit is wel dat we als een stel vaatdoeken op het veld stonden. Allemaal. We konden niet de energie brengen die we normaal wel brengen.’

Het bleek de laatste wedstrijd als coach van Oss voor Robbert Wuisman. Foto: Orange Pictures / Bert van Berkum.

Afscheid Robbert Wuisman

Volgens coach Wuisman was de mentale klap van het mislopen van de Overgangsklasse terug te zien in het spel van zijn ploeg. De bekeruitschakeling op eigen veld betekende ook meteen de laatste wedstrijd van Wuisman. Hij neemt na twee jaar afscheid en komt volgend seizoen met Helmond uit in de overgangsklasse.

Het had niet veel gescheeld of hij kreeg in Helmond de mannen van Oss komend jaar op bezoek. Hoewel Oss door het behalen van de halve finale in de Silver Cup zich volgend jaar mag inschrijven voor de Gold Cup, is de kans op een weerzien met Wuisman afgelopen weekeinde aanzienlijk geslonken. Oss ging in de beslissingswedstrijd voor promotie op eigen veld met 1-2 tegen IJsseloever onderuit. Schoonbergen: ‘In de play-offs hebben we twee keer IJsseloever teruggedrongen met heel veel strafcorners. Helaas loopt de corner de laatste paar wedstrijden ineens niet meer. We staan nu met lege handen, dat is heel klote.’

Oss-aanvoerder Geert Schoonbergen baalde als een stekker nadat zijn ploeg niet thuis gaf. Foto: Orange Pictures / Bert van Berkum.

De druiven waren zuur bij Oss en de champagne smaakte zoet bij Alphen, dat zondag alweer mag opdraven om het seizoen in stijl af te sluiten. De tegenstander is Zoetermeer. Weer een eersteklasser. Om 14.45 uur is de afslag op het complex van Schaerweijde. ‘Ik ben heel benieuwd hoe het zondag zal zijn’, zei Alphen-uitblinker De Groot. ‘We willen in ieder geval heel graag aan het einde van die wedstrijd met de beker in onze handen staan. Dat zou een geweldig slot zijn van dit seizoen.’


9 Reacties

 1. r-blauweveld

  Wat een wedstrijd, wat een ambiance! "Seizoen Oss als een nachtkaars uit" Vreemd dat die aanstond, want vuur en rook was niet toegestaan. 0-1, 0-2 en als klap op de vuurpijl Van Rongen met de 0-3, waarbij die de defensie van Oss als een wondertol dol draaide. Zondag een knallend einde van de Silver Cup!

 2. Benno Baksteen

  Michael van Gerwen, Jarno Hams en Dick Jaspers. Stuk voor stuk parels uit de Nederlandse topsport die één ding met elkaar gemeen hebben: dominantie. Bob 'There Is Only One" Van Rongen en Maarten "Say Spi Spa" Spillenaar kan je gerust toevoegen aan dit indrukwekkende lijstje met sportgiganten. Wanneer Groenveld zijn elitekorps de veldmaarschalk van Zoetermeer (Jeroen "Steekbal" Groenheijde) onschadelijk kan maken, gaat de Alphense tattooshop de komende week overuren draaien. Wie is volgens jullie de favoriet?

 3. fritsfransen

  Mooi dat de succesformule van Alphen wat breder wordt uitgemeten. De afgelopen weken werd er op dit forum toch wel met hoongelach gereageerd op de lofzang van verschillende Alphen watchers over Spillenaar, van Rongen, Swier en Groenveld. Lofzang die na het succes van ‘Operatie Oss’ gerechtvaardigd blijkt. Ik ben nu al benieuwd naar de onderlinge duels tussen Groenheijde en de Groot. De één een gevestigde naam met veel gogme in z’n spel. De ander ‘The new kid on the block’. Deze finale zou overigens ook wel eens goed dienst kunnen doen als leerstof voor ambitieuze coaches. Alhoewel je je als coach slechts nog maar 1 ding hoeft af te vragen: What would Robbert Groenveld do?

 4. grasmat

  Dat er nog wordt gesproken over het 'stunten' van de ploeg van R. Greenfield schetst mij verbazing. Voor iedereen die ook maar een paar minuten dit seizoen naar Alphen heeft gekeken zal dit toch geen verrassing zijn. Een geoliede machine is nog een understatement om dit succesteam te omschrijven. Als ze nog een aantal jaar bij elkaar blijven kan het toch niet anders dan dat Alphen op Europese tour gaat.

 5. Hockeybal

  Ongelooflijk! Ik denk dat er over 9 maanden een explosieve toename van Bob's, Maarten's en Perre's is in regio Alphen. En geef ze eens ongelijk daar in Alphen. Dit team is veel meer dan perfect hockey, dit team geeft hoop. De Alphenaren durven weer te dromen sinds de komst van Groenveld. Kampioen van de tweede klasse, winnaar silvercup, wereldvrede...waar stopt dit sprookje? ps. Ik hoop maar dat Campbell geen katoen-allergie heeft, dan heeft hij een pittige avond gehad in de broekzak van van Rongen.

 6. Het Muurtje

  De succesformule heeft zelfs Totti bereikt, hij gaf aan in zijn laatste persconferentie dat het succes van Groeneveld niet ongenoemd kan blijven, hij wenste hem succes in de finale. Over de finale gesproken, Zoetermeer doet niet aan gas winning, toch is er een bevend Zoetermeer. Voor Alphen is de finale spelen toch een formaliteit. Zelfs Unibet bevestigt dit in een pers bericht, geen weddenschappen, iedereen gokt op de mannen van Groeneveld. P.s. Alphen wordt zelfs al genoemd om het songfestival te organiseren, dit gaat veel verder dan alleen het hockey.

 7. Peterpaul

  De prestatie van de mannen uit Alphen is natuurlijk fantastisch. Het behalen van de finale is ook nog eens volledig terecht en meer dan verdiend! Alle beoogde transfers gaan niet door evenmin als het songfestival

 8. Benno Baksteen

  Campbell is vannacht een paar keer wakker geschrokken, omdat hij ook in zijn dromen werd geschaduwd door Spillenaar. Verward trok Bas zijn kasten open om er zeker van te zijn dat De Spijk zich daar niet ophield. Deze nachtmerries werden overigens versterkt door de vele glazen whiskey die Campbell achterover heeft getikt. Is Groenheijde hetzelfde lot bezegeld? Deze sterkhouder is de dirigent van het Zoetermeerse ensemble. Door een enkeling betiteld als talentloos, de typering van (soms onbegrepen) genie is beter op zijn plaats. De liefde voor het spel straalt er bij dit boegbeeld vanaf. Voor dit soort spelers kom je naar het stadion. De vraag zal zondag zijn: welke vedetten geven thuis op het moment supreme en nemen hun ploeg bij de hand? Overigens ben ik ook benieuwd naar de strijd langs de zijlijn. Uit de wandelgangen heb ik vernomen dat de harde kern van beide ploegen zich aan het voorbereiden zijn op spraakmakende sfeeracties. Hier is de politie ook van op de hoogte, wat hen doen heeft besluiten om enkele ME busjes naar Zeist af te vaardigen. Hoe dan ook, het beloofd zowel op als naast het veld vuurwerk te worden.

 9. fritsfransen

  Groeneheijde, gepokt en gemazeld. Iets met wol en iets met verf. Gehard op de pleintjes. Gelegen in de krochten van Zoetermeer alwaar hij, samen met zijn broer, tot in den treure oefende op... ja op wat eigenlijk. Op winnen. Groeneheijde laat zich niet zo snel de kaas van het brood eten, zoals meneer Campbel met z’n vedette houding overkwam. Gefluisterd wordt dat de beste man met stick en al in het Osse bos is gesignaleerd. Op zoek naar de eerste de beste wilgenboom om z’n slaghout in te hangen. Iets wat ik me, na die demasqué tegen Alphen, best kan voorstellen. De Groot aan Alphense kant, met een zilveren lepel in de mond geboren, zal het lastig krijgen op het middenveld. Een heerlijke clash van hockeystijlen. Ik hoop dat de GWA en Zoetermeers’ harde kern er vooral een hockeyfeestje van zullen maken. Nog 2 nachtjes slapen.


Wat vind jij? Praat mee...