Finaledag in Zeist is een reclame voor het bekerhockey

Touringcars die massaal naar Zeist afreisden. Feestende supporters, ieder op hun eigen manier. Op het zonovergoten complex van Schaerweijde maakten AMVJ en EHV er een feest van in Zeist tijdens de finale van de Silver Cup Dames. Twee uur later bij de heren stroomde De Kuil al helemaal vol om de eindstrijd tussen Alphen en Zoetermeer te aanschouwen. De finaledag van de Silver Cup was een reclame voor het bekerhockey in Nederland.

In het toilet liet een kwartier voor de wedstrijd een absolute AMVJ-supporter zich vlak voor de wedstrijd schminken. Vanaf zijn hoofd tot aan de bovenkant van zijn broek hulde hij zich in het rood en blauw, de clubkleuren van AMVJ. In de halve finale pakte hij al zijn moment in het Wagener Stadion, zondag deed de diehard fan het dunnetjes over.

Met een megafoon in zijn hand schreeuwde hij de dames van AMVJ naar voren. De supporter stond moederziel alleen en moest het met zijn megafoon opboksen tegen Heren 2 van EHV, die de eerste vijf minuten van de wedstrijd met opmerkingen de ‘hooligan van AMVJ’ stil probeerde te krijgen.

De fan in kwestie liet zich niet van de wijs brengen en ging dapper door met zijn aanmoedigingen. ‘Het is stil aan de overkant’, begonnen de EHV’ers in koor. Waarop de AMVJ-supporter heel wijselijk ‘maar er staat niemand aan de overkant’ terugriep door zijn megafoon. Hij kreeg de lachers in Zeist op zijn hand.

‘Nummer 12, je veters zitten los’, riep hij door de megafoon, waarna AMVJ’er Shannice Wilner even omlaag keek. ‘Ja, je keek! Nummer 12, je keek!’ Het publiek lachte zich stuk om de eenling.

Publiek gebruikt drinkpauze als brainstormsessie

Op het veld gebeurde nog vrij weinig en de scheidsrechters floten vanwege de hitte voor een korte drinkpauze. Het was het moment van EHV Heren 2 om in te grijpen. De liedjes, ingestudeerd tijdens de halve finale tegen Overbos, werden nog even snel geoefend. En ja hoor, daar kwamen de wat betere teksten. ‘Oh Enschede, is wonderful, en aan het eind van het seizoen weer overvol. De Oude Markt, het Stadhuisplein, het kampioenschap zal weer in het Oosten zijn’, klonk het in De Kuil vanaf de zijlijn.

Het was het zetje dat de speelsters van EHV-coach Thiemo Brunning nodig hadden in de finale. De pas 16-jarige Lois Boerman zette haar ploeg prompt op voorsprong. Binnen vier minuten verdubbelde Ilse Migchelbrink de score. Uiteindelijk wonnen de Tukkers met maar liefst 5-1. ‘Fantastisch’, vond de coach.

De bank van EHV schiet het veld in na het laatste fluitsignaal. Foto: Willem Vernes.

Brunning: ‘Ontzettend leuk dat een jonkie uit de B ons op het goede spoor heeft gezet. We hebben de wedstrijd zoals elke wedstrijd benaderd. Het enige wat we anders hebben gedaan is dat we met de bus zijn gekomen. Dat wilden de meiden heel graag.’

Terwijl de mannen van Alphen en Zoetermeer stonden te trappelen om het veld te betreden, werd eerst de prijs waar het zondagmiddag bij de dames allemaal om draaide uitgereikt. Onder luid applaus hield aanvoerster Lotti Arts de beker in de lucht en kregen alle speelsters bloemen van de hockeybond. ‘Vergeet ze geen water te geven’, was het sportieve slotakkoord van de AMVJ-fan met megafoon.

Alphen-coach Robbert Groeneveld met de fans van de Green White Army. Foto: Willem Vernes.

Dan was daar het moment voor Zoetermeer en Alphen. De supporters van Zoetermeer kwamen met twee supportersbussen. Gehuld in het eigen clubtenue werd de ploeg door jong en oud gesteund, maar al snel nam de Green White Army (GWA) van Alphen het complex over.

De GWA zwaaide eerst op het complex van Alphen hun helden met veel groene rookbommen uit, om vervolgens zelf met een bus naar Zeist te reizen. Het vuurwerk werd netjes thuisgelaten, maar de trommel en de megafoon waren wel weer present.

De Green White Army van Alphen. Foto: Willem Vernes.

De hele wedstrijd lang zong de supportersgroep Alphen toe. Na een wat zenuwachtige start, begon de ‘Green-machine’ van Robbert Groeneveld te draaien. Een fraaie backhand van Fabian Pastijn was de opmaak voor een feestje.

Na een subtiele lob van Olivier de Klerk en een intikker van jeugdspeler Jasper Habets in de tweede helft vloeiden er zelfs tranen bij de spelers van Alphen na afloop. ‘We hebben de beker de lucht in gehesen voor Floris’, zei De Klerk na afloop voor de camera van hockey.nl. ‘Dit is voor hem, alleen maar voor hem.’

Tranen bij Alphen-speler Perre Blaas. Foto: Willem Vernes.

Vol ongeloof bij de spelers van Alphen zelf werd na de titel in de Tweede Klasse A ook de Silver Cup in de wacht gesleept. ‘Alles wat we konden winnen hebben we gewonnen’, jubelde Groeneveld met z’n dochter in zijn armen. ‘Ik heb hier echt geen woorden voor. Iedereen is blij, maar we kijken elkaar ook aan van wat hebben we hier voor elkaar gekregen. Echt onwijs gaaf.’ De geweldige ontlading van keeper Tijmen Swier na zijn buikschuiver in de richting van de GWA sprak boekdelen.

Beker van Zoetermeer aan Alphen

Zoetermeer toonde zich na afloop van hun meest sportieve kant. Coach Joost van Nes overhandigde een beker aan Alphen-aanvoerder Bob van Rongen. Op de beker stond een felicitatie voor het behaalde kampioenschap in de tweede klasse.

Zoetermeer-coach Joost van Nes overhandigt een beker aan Alphen-aanvoerder Bob van Rongen. Foto: Willem Vernes.

De mannen van Alphen bleven nog lang op het sportcomplex en lieten het spandoek van HCA bij het hoofdveld van Schaerweijde hangen. Iedereen mag weten dat Alphen hier is geweest.

Alexander Paalman, één van de oprichters, liet weten dat de GWA na de bekerwedstrijd tegen Dordrecht in het leven is geroepen. ‘Wij zagen hen vuurwerk afsteken, wij wilden dat ook’, vertelde hij. ‘Er bleek veel animo voor te zijn. De spelers hadden dit ook nodig. We maken er telkens weer een groot feest van.’ Op de vraag of de GWA volgend seizoen ook in de Eerste Klasse actief zal zijn, is Paalman stellig. ‘Wat mij betreft worden we groter dan de Allyminati van Almere.’

 


Wat vind jij? Praat mee...