GHBS reist 500 km voor winst Silver Cup: ‘Was zo spannend’

Ze wekten van tevoren de nodige bevreemding. De speelsters van GHBS stonden erop dat ze de finale van de Silver Cup al zaterdag wilden spelen. Dat ze daarvoor 250 kilometer (enkele reis) moesten rijden naar Noord-Limburg en dat tegenstander Delta Venlo een thuisvoordeel had, namen ze voor lief. De Groningers wilden ‘in de flow blijven’. Een flow die zaterdag een bekerroes werd: de eersteklasser pakte na een 2-2 uitslag via shoots-outs de Silver Cup.

Nadat de laatste shoot-out van Delta Venlo werd afgefloten vanwege stick afhouden en de beslissing in de finale dus was gevallen, keek een aantal speelsters van GHBS elkaar even verwonderd aan. Was het echt zo? Hadden ze echt de Silver Cup gewonnen…? Het antwoord was ja. Wat volgde was een explosie van vreugde. De speelsters van de Groningse formatie doken op elkaar met als stralend middelpunt keepster Katrien Vuijk, die twee Venlose speelsters in de shoot-outs van het scoren had afgehouden.

‘Ik besef het nog niet helemaal’, glimlachte GHBS-middenvelder Jasmijn Timmers, nadat haar ploeg de Silver Cup in ontvangst had genomen. ‘Dit was de spannendste wedstrijd die ik ooit van mijn leven heb gespeeld.’

Keepster Katrien Vuijk wordt sprongen. Foto: Willem Vernes

Trots

Terwijl de speelsters nog feest vierden, aanschouwde coach Jelle Oosterhof op een afstandje ‘zijn meiden’. Een grote glimlach sierde het gezicht van de coach, die moet vertrekken bij de club waar hij al sinds zijn tiende hockeyt en dat doet met een prijs. ‘Ik kan niet trotser zijn dan vandaag’, zei Oosterhof. Zo mogelijk trok hij zijn mondhoeken nog wat verder omhoog. ‘Dit is toch krankzinnig. We hebben twaalf potten op rij gewonnen. Ook vandaag hebben de meiden het weer geweldig gedaan. Precies zoals we hadden afgesproken.’

Coach Jelle Oosterhof krijgt een waterdouche. Foto: Willem Vernes

Oosterhof wordt opgevolgd door Marc Materek, die graag snel met zijn nieuwe ploeg wil starten. Ook daarom was het niet wenselijk langer te wachten om de finale van de Silver Cup te spelen, zoals eigenlijk de bedoeling was. Oosterhof had daar geen moeite mee. ‘Na elf gewonnen wedstrijden op rij, zaten we echt in een flow. We wilden door. Die twaalfde moest erbij. We hadden veel vertrouwen. Al dat publiek – ook al waren de meesten voor Delta Venlo – gaf ons energie. Wat betreft de lange reis: we zijn het vanuit Groningen gewend om twee uur te rijden. Dat het nu een uurtje langer is, maakt ons echt niet uit. We hebben van de club een mooie bus gekregen, daar gaan we met veel plezier en de nodige biertjes in terug.’

Sterke start Delta Venlo

Dat GHBS er met de Silver Cup vandoor ging, daar zag het lange tijd niet naar uit. Delta Venlo begon in eigen huis sterk aan de finale. Al na drie minuten sleepte Simone van Bergen met een fraaie strafcorner de thuisploeg naar een 1-0 voorsprong.

De Limburgers hielden het betere van het spel, maar de Groningse formatie knokte zich terug in de wedstrijd. Marit Klungel haalde vol uit, maar keepster Sanne van Ewijk redde de hoog geslagen bal. Het zou niet voor het laatste keer zijn deze zonovergoten middag in Venlo, want in het vervolg van de wedstrijd keepte de jonge Van Ewijk geweldig.

Delta Venlo juicht na de 1-0. Foto: Willem Vernes

Naast de uitblinkende keepster trok Delta Venlo’s nummer tien, Piene Cornet, de aandacht naar haar toe. De technische middenvelder speelde geweldig. Nog in het eerste kwart versierde ze na een fraaie solo een nieuwe strafcorner voor de thuisploeg. Opnieuw scoorde Delta Venlo, maar ditmaal was de bal te hoog en werd de treffer afgekeurd.

Het was voorlopig de laatste kans voor Delta Venlo, want de maedjes van Dames 1 hadden het daarna lastig tegen de Groningse eersteklasser. De gasten kregen kansen via onder andere Lise Boekhaar en Solane Boer, maar de scherpte ontbrak om Van Ewijk te passeren. Vlak voor rust leek Piene Cornet de 2-0 te maken, maar haar inzet werd van de lijn gehaald.

Daadkracht en overtuiging

Na een 1-0 ruststand begon GHBS het derde kwart vol daadkracht en overtuiging. Delta Venlo moest terug en de ploeg van Oosterhof gaf vol gas. Dat resulteerde al snel na rust in de gelijkmaker. Na een goede cornervariant schoof Sophie Romkes de bal achter Van Ewijk, die eindelijk werd verslagen door de Groningers: 1-1.

De wedstrijd leek helemaal in Gronings voordeel te vallen. Slechts sporadisch kwam de thuisclub, vaak onder aanvoering van Piene Cornet, er nog uit. GHBS verdiende in die fase een voorsprong, maar scoren deden de gasten niet. Het gaf de Limburgers niet alleen hoop, maar vlak voor de toeter een kans op de 2-1. Het was Lieke Bax die als een echte spits van dichtbij het laatste tikje gaf en Delta Venlo weer op voorsprong zette.

‘Als ik eerlijk ben, geloofde ik het laatste kwart niet meer in een goede afloop’, bekende Jasmijn Timmers na afloop.

Toch was het de sterk spelende Groningse middenvelder zelf, die de hoofdrol opeiste in de heerlijke laatste 17,5 minuten van de finale. In de slotfase gierden de emoties over sportpark Vrijenbroek. Langs de kant werden de coaches in hun emotie heen en weer geslingerd tussen vreugde, teleurstelling en frustratie. Terwijl de bierpomp nog wat verder werd opengetrokken, maakten de toeschouwers zich onder heerlijke omstandigheden op voor de climax van de eerste Silver Cup-finale in drie jaar.

Dit doet pijn en moet ik even verwerken. Maar ik denk dat we straks toch nog wel een biertje gaan drinken. Wat moet je anders? Piene Cornet van Delta Venlo

Beide ploegen zakten van vermoeidheid bijna door hun hoeven, maar gingen door op wilskracht. De tijd verstreek in Limburgs voordeel. Met nog vijf  minuten op de klok haalde GHBS-coach Oosterhof keeper Vuijk naar de kant. Haar taak leek erop te zitten. Het was alles of niets. Het werd alles toen vier minuten voor tijd Timmers op de kop van de cirkel de bal voor haar stick kreeg. Ze flatste en zag tot haar vreugde de bal in het doel verdwijnen. ‘Hij was wel in die hoek gemikt, maar niet zo mooi in de kruising’, glimlachte Timmers.
Aan Limburgse kant konden ze wel door de grond zakken. Ze waren zo dichtbij en plots leek die beker zo ver weg. Piene Cornet: ‘We hadden de beker met een hand vast. Ik was ervan overtuigd dat we hem nooit meer weg zouden geven. Dat valt-ie toch.’

Shoot-outs

Shoot-outs moesten hierdoor de beslissing brengen. Daarin leek Van Ewijk een hoofdrol op te eisen. Ze redde tot drie keer toe, maar telkens ging de rebound erin. Ook bij die van Timmers: ‘Ik was zo blij dat die bal erin ging. Het was zooo spannend. Ik durfde daarna amper nog te kijken.’

Delta Venlo miste als eerste, GHBS de vijfde, waarna alle druk bij Delta Venlo-speelster Moon Traa lag. Haar shoot-out werd afgefloten voor stick afhouden. Einde. De heerlijke finale van de Silver Cup 2021/2022 was voorbij. De droom voor Delta Venlo spatte bruut uiteen. Lijdzaam moest Cornet toezien hoe de speelsters van GHBS juichend met de beker op de foto gingen. ‘Dit doet pijn en moet ik even verwerken. Maar ik denk dat we straks toch nog wel een biertje gaan drinken. Wat moet je anders?’, zei ze, waarna ze van Delta Venlo-voorzitter Jeroen Bakkers een biertje kreeg.

Dat vloeide aan de andere kant al rijkelijk, net als de champagne. Met de beker in hun midden maakten de Groningers zich op voor de terugreis van nog eens 250 kilometer.

Timmers: ‘Ik verheug me er al op. Ik denk dat we bij elk tankstation gaan stoppen en de boel op stelten gaan zetten.’

Delta Venlo – GHBS* 2-2 (1-0)
5. Simone van Bergen 1-0
41. Sophie Romkes 1-1
53. Lieke Bax 2-1
67. Jasmijn Timmes 2-2

*GHBS wint naar shoot-outs


3 Reacties

  1. elianvanewijkgmail-com

    Het was een mooie sportieve wedstrijd. Het dubbeltje kon 2 kanten opvallen. Helaas voor ons (Delta Venlo) ging uiteindelijk de winst naar GHBS (proficiat dames). Als ouders van de keepster van Venlo kunnen we toch zeggen dat we bijzonder trots zijn.

  2. Mwestdorp

    Lekker Fataal. Van harte jongen. Een mooie afsluiting.

  3. rutgermeijnen

    Geweldig! Gefeliciteerd GHBS!!! 👍😊🏑


Wat vind jij? Praat mee...