Vrouwen Den Bosch en SCHC bereiken finale Gold Cup

Den Bosch en SCHC hebben zich – net als vorig seizoen – geplaatst voor de finale van de Gold Cup bij de vrouwen. Den Bosch toonde zich woensdagavond in Amstelveen superefficiënt tegen Pinoké (0-5) en SCHC won – zonder de zieke clubtopscorer Yibbi Jansen – met 1-2 op bezoek bij HDM. Beide grootmachten staan op donderdag 20 april tegenover elkaar in de eindstrijd.

Pinoké – Den Bosch

Den Bosch staat na de 0-5 zege bij Pinoké voor de tweede keer op rij en voor de derde keer in de historie in de nationale bekerfinale. De ploeg van coach Marieke Dijkstra, die vorig jaar de strijd om de Gold Cup won door SCHC te verslaan (2-1),  was in het Amsterdamse Bos dodelijk efficiënt tegen de Steekneuzen, de nummer vijf van dit Hoofdklasse-seizoen.

Aanvaller Joosje Burg (foto) zette Den Bosch met twee doelpunten in de eerste helft op het juiste spoor. Via velddoelpunten van Teuntje de Wit en Frédérique Matla liep de landskampioen en bekerhouder na rust uit naar 0-4. Een minuut voor tijd tikte Maartje Krekelaar de 0-5 binnen, haar vijftigste officiële treffer voor de Bossche ploeg.

Bij Den Bosch ontbrak Rosa Fernig vanwege een voetblessure. Ook Amber Brouwer was niet van de partij. Zij is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een enkelkwetsuur. Pinoké moest het stellen zonder Kari Stam, Elin van Erk, Josephine Murray, Mijntje van Campen en Bente Jager, die van coach Daan Sabel rust kregen.

HDM – SCHC

Met een zieke Yibbi Jansen thuis op de bank moest SCHC al vroeg in de wedstrijd een achterstand repareren. Tessa Beetsma had de thuisploeg ietwat tegen de verhouding in na tien minuten op voorsprong gezet. De ongeslagen koploper in de Tulp Hoofdklasse Dames kwam nog vóór het einde van het eerste kwart op gelijke hoogte via Kyra Fortuin, die haar eerste doelpunt sinds 10 november 2022 maakte.

Vrij snel na rust zette SCHC de wedstrijd naar haar hand via een strafcornerdoelpunt van Pien Dicke. De aanvaller veranderde een sleeppush van verdediger Lisa Post listig van richting: 1-2, haar vijftiende doelpunt van dit seizoen. SCHC kreeg in een ijzersterk derde kwart volop kansen om verder afstand te nemen van de Haagse ploeg, maar in de score kwam verder geen verandering meer.

HDM, dat SCHC prima partij bood, bleef daarmee voor de tweede keer op rij met lege handen tegen een topploeg. Afgelopen zaterdag had de formatie van coach Ivar Knötschke ook al niets overgehouden aan een uitstekende competitiewedstrijd tegen Amsterdam  (3-1 verlies). Zaterdag krijgt HDM op bezoek bij Den Bosch een nieuwe poging voor een sportieve beloning.

Clubrecord in zicht voor SCHC

SCHC, dat voor de tweede keer in de historie de bekerfinale gaat spelen, bleef door de zege voor de negentiende keer op rij ongeslagen dit seizoen, in competitie- én bekerverband (zeventien zeges, twee gelijke spelen). De doelpuntenteller voor de ploeg van coach Lucas Judge staat inmiddels op 81. Dat zijn er nog maar vier minder dan het clubrecord van 85 goals dat gestalte kreeg in het seizoen 2015-2016.