KZ kroont zich tot bekerkampioen na heerlijke Haagse buren-clash

Klein Zwitserland is bekerkampioen. De hoofdklasser versloeg donderdagavond op een bomvol sportpark HDM met 2-3 in de finale van de Gold Cup. De tweede beker voor KZ: in 2017 grepen de Steenbokken de Silver Cup. Aki Käppeler was met twee goals belangrijk voor de hoofdklasser.

Na het laatste fluitsignaal vlogen de spelers en staf van KZ elkaar in de armen. Er werd gedanst, geknuffeld en gefeest. Deze Gold Cup voelde voor Klein Zwitserland als een echte prijs. De gouden trots werd na de uitreiking uitgebreid geknuffeld en gekoesterd. De spelers liepen een heerlijke eerronde, met honderden kinderen in hun kielzog. KZ voelde zich voor even de beste club van Den Haag.

In een echte beker hoort bier. Foto: Willem Vernes

Fantastische goals

De finale, die voor het eerst in drie jaar weer werd gehouden, begon met twee fantastische goals in de eerste tien minuten. Onder toeziend oog van ruim 2000 toeschouwers aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan was duidelijk wat op het spel stond: een beker. Een gouden. En de tegenstander? Die concurrent op tien minuten fietsen afstand. En hoewel het promotieklasser (HDM) versus hoofdklasser (KZ) was, maakte dat in Den Haag niks uit. Er stond veel op het spel.

Marco Miltkau tekende voor het eerste wow-moment. Terwijl de Duitser eigenlijk helemaal niet zou spelen. Zondag in het competitieduel met Bloemendaal werd Miltkau – de spits van Klein Zwitserland – nog gespaard. Gespaard, want KZ is in de Tulp Hoofdklasse al uitgespeeld. De play-offs waren het doel, maar dat lukte niet. Wat nog restte? De enige prijs die nog te halen viel. De Gold Cup.

De schitterende eerste tien minuten

Binnen vijf minuten drukte Miltkau zijn stempel op de wedstrijd met een schitterend doelpunt. Daniël de Haan vond de spits – met een prachtige assist richting de cirkel – en zo lobte Miltkau de bal prachtig over Joey Fontaine heen. Maar ook het HDM-publiek kon in de eerste tien minuten applaudisseren. Javier Osses bediende Lennart Kallenberg, die vervolgens snoeihard de kruising vond: 1-1.

‘Bekerkeeper’ Jeroen Kerkmeer – hij keept het bekertoernooi, Koene Schaper de competitie – had de bal en de gelijkmaker alleen maar gehoord. Stijn van Pelt kon de thuisploeg later op voorsprong zetten, nadat hij via een scoop alleen op Kerkmeer afgestuurd kwam, maar de goalie van KZ kwam goed zijn goal uit.

Ook Boris Burkhardt kreeg de kans om te zorgen voor een voorsprong voor HDM, toen de spits mocht aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd. Hij koos voor links-laag, maar weer stond Kerkmeer in de weg. Dat waren kansen die de promotieklasser – nog volop in de race voor promotie – eigenlijk niet had moeten laten liggen.

Want Miltkau was niet de enige verrassing bij KZ. Ook smaakmaker Nico Keenan en Matthew Swann verschenen als duveltjes uit een doosje aan de afslag. Beiden speelden afgelopen zondag niet, maar werden voor deze bekerclash opgelapt. En de Argentijnse Keenan versierde vlak voor rust wat corners. Die telkens knap uitgelopen werden door Sander Groenheijde. Maar de derde – uitspeelcorner – kans was wel aan Aki Käppeler besteed: het sleepkanon van de Steenbokken pushte feilloos de 1-2 voorspong binnen.

Langzaam werd de hoofdklasser beter en beter. Terwijl HDM alles deed voor de gelijkmaker, was daar eerst Tim Brand met een kans, toen later opnieuw Käppeler zijn waarde bewees. De Amerikaanse plaaggeest van HDM pushte de vierde corner – en zijn vierde kans – snoeihard raak: 1-3.

Aansluitingstreffer Taberima

Maar dat HDM ook een gevaarlijke strafcorner heeft, bleek veertien minuten voor tijd. De thuisploeg legde aan voor de tweede corner van de wedstrijd, maar nu pushte niet Burkhardt, maar Chris Taberima op goal. Met succes: hij tekende voor de aansluitingstreffer (2-3).

Nico Keenan kon later – toen KZ twee aanvallende corners om zeep geholpen had – met geel vertrekken toen hij een tik met zijn hand uitdeelde op de helm van Fontaine. Hij kon zijn temperament niet bedwingen. De Argentijn mocht vijf minuten gaan zitten. In een slotfase die uit zijn voegen barstte.

HDM viert de 2-3. Foto: Willem Vernes

Onder aanvoering van de voorop in de strijd gaande Cedric de Gier haalde HDM ook corner nummer drie en vier. Met nog een minuut of negen op de klok. Maar tweemaal zonder succes. Hoewel het even leek dat de bal van Burkhardt binnen vloog. HDM kreeg nog een tipkans, maar ook zijn inzet vond geen doel.

Teleurstelling bij HDM. Foto: Willem Vernes

Ondanks de slotoffensief vol van corners voor de thuisploeg was het KZ dat er met de winst vandoor ging. Die zes jaar geleden al eens de Silver Cup wonnen. Het seizoen dat ze promoveerden naar de Overgangsklasse en zo hun weg richting de Hoofdklasse aflegden. De tweede beker voor Douwe Steens, Martijn van Grimbergen, Govert Soeters, Steven van Rhede van der Kloot, Nico Keenan en Koene Schaper, die toen al in de selectie zaten.

De tweede beker, maar een andere kleur: goud.

HDM – Klein Zwitserland 2-3 (1-2)

5. Marco Miltkau 0-1
8. Lennart Kallenberg 1-1
35. Aki Käppeler 1-2 (SC)
43. Aki Käppeler 1-3 (SC)
56. Chris Taberima 2-3 (SC)