Den Bosch grijpt Gold Cup en tankt vertrouwen voor play-offs

Den Bosch heeft donderdagavond de Gold Cup gewonnen. Aan de Kees Boekelaan werd SCHC met 2-1 verslagen. Het is de eerste keer dat de roemruchte Brabantse club de beker mee naar huis neemt. Bovendien is de zege een fraaie opsteker voor de play-offs.

Het was een vertrouwd beeld, zo’n tien minuten na afloop. Klik. Weer een kampioensfoto met een prijs. De Gold Cup deze keer. De glimlach op de gezichten, de gigantische bossen bloemen die in ontvangst werden genomen. Terwijl de speelsters van Stichtsche in geen velden of wegen de bekennen waren vierde Den Bosch een nieuwe titel.

Een titel de meer dan welkom was na de nederlaag in de EHL-finale tegen Amsterdam en de recente (27 maart) competitienederlaag tegen SCHC. De nummers één en twee van de Hoofdklasse steken dit seizoen ver boven de concurrentie uit. Runner-up Stichtsche is al 21 competitiewedstrijden ongeslagen en koploper Den Bosch leed slechts een nederlaag. Die werd op 27 maart toegediend door de Bilthovense ploeg. Aan de Oosterplas scoorde Yibbi Jansen het enige doelpunt van de wedstrijd.

Superstart Den Bosch

Spannende elementen genoeg, maar in de praktijk was daar weinig van te merken. Want al na een kwart leidde Den Bosch met 0-2. Na een rustige eerste vijf minuten waarin weinig gebeurde, kreeg Den Bosch de eerste strafcorner van de wedstrijd. Frédérique Matla schoot direct met scherp, want haar push ging hard tegen de plank.

Zes minuten later dook Joosje Burg op in de cirkel van SCHC en werd daarbij op haar stick getikt. Scheidsrechter Jan van der Vlist wees zonder aarzelen naar de strafbalstip. Matla stapte naar voren en liet SCHC-keepster Alexandra Heerbaart kansloos. Het was haar 49ste officiële doelpunt van het seizoen voor de aanvalster, die haar team een geweldige start van de wedstrijd bezorgde.

Aanvallend weinig gebracht

SCHC stelde daar aanvallend, behalve een mislukte corner weinig tegenover. Dat veranderde toen Xan de Waard het op haar heupen kreeg. De aanvoerster nam de bal schitterend aan en schoot vanuit een lastige hoek de bal in het doel. Het doelpunt, dat een beetje uit de luchtkwam vallen, was een lightversie van het doelpunt dat Robbert Kemperman maakte in de EK-finale van 2017 tegen België.

De ploeg van coach Lucas Judge drong vervolgens aan zonder echt gevaarlijk te worden. Een strafcorner van Yibbi Jansen werd eruit gelopen. De beste kans voor rust was voor Den Bosch. Na een stopfoutje achterin kon Lidewij Welten oprukken richting het doel van Heerbaart. Welten, die bezig is aan haar laatste weken bij Den Bosch, slaagde er niet in de bal in het doel te krijgen.

Een derde Bossche treffer voor rust had de voortijdige beslissing kunnen betekenen in de wedstrijd. SCHC hield dus nog perspectief voor de laatste twee kwarten. Combinerend probeerde SCHC na rust een gaatje te vinden in de Bossche defensie. Dat leverde niets op en ook Den Bosch was niet gevaarlijk.

Opportunisme

Met nog een kwart te gaan gooide SCHC er meer opportunisme in, wat tot hun derde corner leidde. De inzet van Jansen werd gered door keepster Josine Koning. Even later kwam Den Bosch met de schrik vrij nadat een bal op de paal belandde.

Het zorgde ervoor dat het publiek zich begon de roeren en achter de thuisploeg ging staan. Langs de lijn zag men zeven minuten voor tijd de gelijkmaker al vallen, maar de tip van Mette Winter werd door Koning tot lange corner verwerkt.

Nadat Den Bosch bijna via Burg op 3-1 was gekomen, kreeg SCHC in de laatste minuut nog een strafcorner na een overtreding op Laurien Leurink. Jansen zocht opnieuw de hoek links van Josine Koning, maar die hield haar hoofd koel en hield ook deze poging eruit.

Onwijze oppepper

Niet veel later konden de handen in de lucht bij de Den Bosch. De eerste veldprijs van het seizoen was binnen. Een prijs met een verhaal. Het is namelijk een onwijze oppepper voor de Brabanders richting de play-offs. Ze hebben na die competitienederlaag tegen SCHC en de verloren EHL-finale tegen Amsterdam, weer even laten zien wie op dit moment de sterkste is van het land.

SCHC – Den Bosch 1-2 (1-2)
6. Frédérique Matla 0-1 (sc)
12. Frédérique Matla 0-2 (sb)
20. Xan de Waard 1-2