Hdm ontploft na gewonnen shoot-outs tegen Hurley

Even was er twijfel na de misser van Hurley-speelster Sabine Plönissen. Hadden ze nou echt…? Maar toen het fluitje klonk leek het alsof de hockeysters van hdm de Champions League hadden gewonnen, na het bereiken van de finale van de Gold Cup, tegen Bloemendaal. Ze sprongen op elkaar van vreugde en bleven zo zeker een minuut feesten. ‘Dit was een wedstrijd die je moet winnen’, zei hdm-speelster Mila Muyselaar.

Als iemand nog twijfelde aan het belang van de bekercompetitie, had hij om kwart over tien ’s avonds aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan de ontlading van de Haagse hockeysters moeten zien. Keepster Julia Remmerswaal werd bestookt, geknuffeld en bejubeld door alles wat een blauw-wit shirtje aan had. Het was na de spannende 2-2 tegen Hurley in de halve finale van de Gold Cup een heerlijk slot.

Sonja Thomann viert het feestje in Den Haag. Foto: Willem Vernes

Hurley had dinsdag heel serieus op shoot-outs geoefend, vertelden ze voor de wedstrijd. Bij hdm was dat anders. Coach Sonja Thomann is nogal bijgelovig en dacht dat als haar team shoot-outs zou oefenen op dinsdagavond, er dan ook shoot-outs zouden komen. Dus ging ze dinsdagavond na de training van het veld, zodat zij niet haar team zou ‘vervloeken’. Uiteindelijk maakte dat niet uit, want de shoot-outs kwamen. En de beslissende 3-2 van Mila Muyselaar was er eentje waar heel wat meer in zat, dan alleen een goede schijnbeweging, ruimte over de stick van Hurley-keepster Wendela van Dedem en een leeg goal waar zaalinternational Mila Muyselaar dankzij haar backhand in knalde.

Den Haag – HDM – Hurley Dames, Goldcup Hockey Dames, Seizoen 2017-2018, 19-04-2018, Halve Finale Gold Cup, HDM – Hurley 2-2 HDM wns, Mila Muyselaar (HDM) scoort in de shootouts. Foto: Willem Vernes

Gold Cup is mooie kans op zilverwerk

Hurley-keepster Van Dedem moest voor de wedstrijd al even nadenken wanneer ze voor het laatst ooit zilverwerk had gewonnen. ‘Landskampioen KZ Meisjes A1’, was haar antwoord. ‘Met Mila Muyselaar.’ Die kleine Muyselaar had dan wel het EK en WK gewonnen in de zaal, maar ook voor haar was de landstitel met Klein Zwitserland Meisjes A1 een van de weinige keren dat ze zilverwerk won met een clubteam. Toen zij op een 2-2 stand in de shoot-out richting de cirkel liep, naar Van Dedem, schoot het nog even door haar hoofd dat zij haar wel heel goed kende.

‘Al vanaf mijn tweede. We woonden bij elkaar in de buurt en zijn samen landskampioen geworden. Ik had heel erg een plan, maar dat werd bijna anders toen ik me realiseerde dat ik tegen haar een shoot-out nam’, zei de dolblije Muyselaar. ‘De Gold Cup is voor ons belangrijk. Je speelt toch weer een wedstrijd die je moet winnen. We spelen geen play-offs of play-outs. Dan wil je zoveel mogelijk échte wedstrijden spelen zoals deze. Dit is heerlijk. We hebben er ook een mooi feestje van gemaakt toch.’

Hdm Dames 1 en jeugdige supporters vieren feest na het bereiken van de finale van de Gold Cup. Foto: Willem Vernes

Hdm had er zeker een mooi feestje van gemaakt. Ze hadden speakers geregeld en heel veel jeugdige supporters die de hele wedstrijd bleven zingen. Voor middenmotors als hdm en Hurley – die in de Hoofdklasse op plaats zes en zeven staan, met één punt verschil – is de Gold Cup een zegen. Als je in de competitie nergens meer om speelt, verlangt het sportershart naar meer competitie. Een avond trainen of voor een paar honderd man voor de beker strijden, dat is nogal een verschil.

‘Met hdm ben ik ooit gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Dat was in 2006 volgens mij. Ik ben nu 27 en was 15 toen ik debuteerde’, zei hdm-aanvoerder Pien van Nes over het enige zilverwerk dat ze met hdm ooit haalde.

Hurley-keepster Wendela van Dedem. Foto: Willem Vernes

De enige beker die Hurley Dames 1 in de kleedkamer heeft staan, is die van de ‘Easter Bowling League’, de jaarlijkse interne bowlingcompetitie van het team. Gewonnen overigens door Lise Donkersloot. ‘Maar dat was niet eerlijk, want Lies heeft altijd in een bowlingcentrum gewerkt’, zei keepster Wendela van Dedem. Maar ook haar enige echte zilverwerk was de landstitel in de jeugd van Klein Zwitserland. ‘Wij speelden echt voor de Gold Cup. In de competitie kunnen we niet meer omhoog of omlaag. Alles was er bij ons op gericht om de Gold Cup te winnen. Daarom hadden we nog serieus shoot-outs geoefend. Wij zijn met Hurley ook echt een cupfighter, daarom stonden de mannen van Hurley ook in de halve finale.’

De watervlugge Romée Corver, die de assist verzorgde voor de 0-1. Foto: Willem Vernes

Dat hdm de finale bereikte tegen het verrassende Bloemendaal – dat SCHC uitschakelde na schoot-outs – was over de hele wedstrijd gezien terecht. Hdm begon sterker, kreeg na een heerlijke passje van Pien van Nes de ideale kans om op 1-0 te komen, maar de jeugdige Pien Dicke miste van dichtbij. Daarna nam Hurley het over, toen Romée Corver lichtvoetig en watervlug langs de rechterkant demarreerde en perfect klaarlegde voor Tess van Ramshorst, die wel raad wist met dit buitenkansje. Langzaam nam hdm het heft in handen. De Haagse ploeg was het hele vierde kwart dominant en scoorde daarin ook de 2-2. Hurley kreeg twee minuten voor tijd nog twee strafcorners, maar die laatste werd door Julia Remmerswaal knap gered. Net zoals Remmerswaal de speelsters van Hurley bij de shoot-outs keer op keer rustig richting de zijkant dirigeerde, vanwaar ze moeilijk konden scoren. Nadat Plönissen helemaal naar rechts moest uitwijken, was het gedaan. Een paar seconden later lag Remmerswaal onderop, bedolven door haar teamgenoten.

 


1 Reactie

  1. de-braam

    Keepster Julia Remmerswaal van hdm behoort alle lof te krijgen dat hdm naar de finale gaat. Met drie gestopte shot outs!


Wat vind jij? Praat mee...