Waarom cupfighter De IJssel een andere keeper heeft in de beker

Op zondag staat Kristel Slob onder de lat bij De IJssel Onder 25-1, maar op de vrijdagavonden verdedigt ze dit seizoen het doel van Dames 1 in de Silver Cup. Ook vanavond, als de enig overgebleven tweedeklasser in Groningen speelt tegen titelverdediger GHBS voor een plek in de halve finales van het bekertoernooi.

Slob werd aan het begin van het bekertoernooi, De IJssel stroomde in de vierde ronde in, benaderd door coach Jean-Paul Renes. Of ze wilde keepen in het eerste duel tegen De Kieviten. Die vraag kwam niet uit de lucht vallen. Vaste keepster Roos Wink was al lange tijd geblesseerd, waardoor Slob vorig seizoen al als een van haar vervangsters een aantal wedstrijden voor Dames 1 had gekeept. ‘Kristel heeft dat goed gedaan en ze wilde ons uit de brand helpen’, vertelt Renes.

Adrenalinekick

Slob: ‘Ik dacht: ik ga dit gewoon proberen. De wedstrijd tegen De Kieviten was een hele gave ervaring. Natuurlijk waren de zenuwen die avond aanwezig. Die spanning voelde ik wel, maar het hielp mij ook om heel erg gefocust te zijn. Het gaf een adrenalinekick.’

De 23-jarige Slob is zoals dat wordt genoemd een kind van de club. Op 7-jarige leeftijd begon ze bij De IJssel met hockey. Vanwege studie stopte ze tussendoor een jaartje, maar keerde daarna terug op het oude nest. Sinds dit seizoen keept ze bij Onder 25-1. ‘Wij zijn een vriendinnenteam en ze hebben er geen probleem mee dat ik voor Dames 1 keep. Ze vinden het prima. Sommigen zijn ook komen kijken toen ik voor de beker speelde. Dat is wel leuk’, zegt Slob.

Ze werd volgens eigen zeggen ook goed opgenomen in Dames 1. ‘De IJssel is een kleine club. Iedereen kent elkaar. Met een paar speelsters heb ik in de jongste jeugd gespeeld. Dus je went ook snel aan elkaar. Ik ben hartelijk ontvangen. Ik probeer ook niet in het team te komen. Een tijdlang heb ik ook één keer in de week met hen meegetraind. Ja, ook afgelopen dinsdag. Dat leek mij wel slim met de wedstrijd van vrijdag voor de boeg.’

Nog nooit zo ver in Silver Cup

De 1-0 zege in Wassenaar op De Kieviten in de vierde ronde van de Silver Cup was het begin van het avontuur dat inmiddels in de kwartfinales is aanbeland. Nog nooit kwamen de dames van De IJssel zo ver in het bekertoernooi. De IJssel bereikte de laatste acht door na de zege op De Kieviten ook Zoetermeer en Etten-Leur te verslaan. In de achtste finales kreeg de ploeg een walk-over omdat tegenstander Geel-Zwart er niet in slaagde een representatief team op de been te brengen en zich daarom terugtrok uit het bekertoernooi.

Een van de hoogtepunten in de Silver Cup voor Slob was de gewonnen shoot-outserie tegen Zoetermeer in de vijfde ronde. ‘Shoot-outs vind ik het leukst om te doen. Het inschatten wat een speler doet en dan anticiperen. Ik hield er eentje tegen en mijn teamgenoten bleven scoren. Achteraf gingen gedachten door mijn hoofd: had ik er niet nog een eentje kunnen tegenhouden?

Ondanks dat keepster Wink inmiddels na haar blessure is teruggekeerd, is Slob in de Silver Cup nog steeds de eerste keus. Coach Renes wil met Wink geen risico’s nemen en overbelasting voorkomen. ‘We hebben afgesproken dat als ik mee kan doen, ik ook onder de lat sta. Het begon met één wedstrijd en dat werden er meer naarmate we verder kwamen’, zegt Slob.

Of het bekeravontuur volgend jaar een vervolg krijgt, weet Slob niet. ‘Ik vind het gaaf om mee te doen, maar het ligt ook aan de situatie. Als er een keeper beter is, is het de coach zijn goed recht om mij te vervangen.’


Wat vind jij? Praat mee...