Houten winnaar van de Silver Cup na een zinderende slotfase

De mannen van Houten hebben de Silver Cup gewonnen. In de finale van deze bekercompetitie, voor teams uitkomend in de Eerste Klasse of lager, versloeg de Utrechtse ploeg zondag Eindhoven na het nemen van shoot-outs. Het finaleduel was in de reguliere speeltijd in 4-4 geëindigd.

Het leek wel oud en nieuw voorafgaand aan de finale tussen Houten en Eindhoven op het complex van IJsseloever dat als neutraal decor voor het duel diende. Beide ploegen konden rekenen op enthousiaste toeschouwers, die voor een groot gedeelte per bus naar IJsselstein waren gekomen. Toeters, fakkels en zelfs vuurwerkknallers voorspelden een vurig duel.

360 graden

Na een gelijkopgaande start creëerde Houten de eerste kansen. Captain Laurens Nievelstein schoot tweemaal met zijn backhand op het doel, maar zag zijn inzetten gekeerd door de Eindhovense keeper Lars van Eeuwijk. Even later kreeg Houten de eerste strafcorner, na een overtreding op de vijftienjarige Olivier Timmers. Cornerschutter Marius Koster flatste echter naast.

Nog net in het eerste kwart was het dan toch raak voor de Utrechters. Laurence Koch speelde zich vrij met een draai van bijna 360 graden en pushte hoog binnen. In het tweede kwart gingen de Houten-toeschouwers opnieuw uit hun dak toen Nievelstein een mooi opgezette aanval koelbloedig afrondde.

Blijdschap na weer een goal van Houten. Foto: Koen Suyk

Voor Eindhoven was dat het teken om extra gas te geven. Met succes. De eerste de beste strafcorner verzilverde aanvoerder Jonas Smits meteen. Een paar minuten later mocht Nievelstein namens Houten opnieuw aanleggen. Zijn push werd door, wederom, Laurence Koch binnengetipt: 3-1.

Na rust probeerde Eindhoven de druk op te voeren. Tot echte doelpogingen leidde dit niet. Een zeldzame strafcorner werd niet goed gestopt; een prachtige splijtpass met de backhand, dwars over het veld, kwam niet aan en zo miste het bij de Brabanders vaker aan scherpte.

Met nog 17,5 minuten te gaan, moest Eindhoven alle zeilen bijzetten om nog een kans op de titel te maken. Beide teams konden op dat moment nog niet bevroeden dat ze een zinderend laatste kwart tegemoet gingen.

Vier goals in één kwart

Houten kreeg hierin de eerste kansen, maar na een gele kaart van Houten-speler Koster profiteerde Eindhoven gelijk. Ravi Seuter prikte keurig binnen en nam geen tijd om zich te laten feliciteren door zijn teamgenoten, bewust van de beperkt resterende speeltijd.

De haast leek effect te hebben. Nauwelijks een minuut later kreeg Eindhoven de ultieme kans op de gelijkmaker met het behalen van een strafcorner. Dit buitenkansje benutte Jonas Smits uitstekend. Aangespoord door het uitzinnige publiek aasde Houten op revanche. Een fantastisch backhandschot van Maurits Lit belandde vol in de kruising achter de Eindhovense doelman en daarmee had Houten de voorsprong weer terug (4-3).

Eindhoven-aanvoerder Jonas Smits maakte een hattrick. Foto: Koen Suyk

Maar daarmee was de wedstrijd nog niet gedaan. Jonas Smits vond voor de derde keer in de middag het net: 4-4, vlak voor het eindsignaal.

En dus moesten shoot-outs uitsluitsel geven. In de serie bleek Houten over de meeste stalen zenuwen te beschikken. Daarmee is de ploeg van Jens de Graauw voor het eerst in de historie van de club de winnaar van de Silver Cup en gaat Eindhoven, ondanks de comeback in het laatste kwart, met lege handen naar huis.

Houten* – Eindhoven 4-4 (3-1)
Laurens Koch 1-0
Laurens Nievelstein 2-0
Jonas Smits 2-1 (sc)
Laurence Koch 3-1 (sc)
Michael van den Eijnden 3-2
Jonas Smits 3-3 (sc)
Maurits Lit 4-3
Jonas Smits 4-4 (sc)

*wint na shoot-outs

Houten winnaar van de Silver Cup 2022 na winst in de finale op Eindhoven. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...