KZ-aanvoerder Ellenbroek na dubbel: ‘Verleden te lang geleden’

Oppermachtig was de gedoodverfde winnaar Klein Zwitserland in de finale van de Silver Cup tegen MEP (2-0). De winst leek de normaalste zaak van de wereld voor de Haagse club, maar met de enorme beker in de hand was er toch even grote vreugde zichtbaar na het behalen van ‘de dubbel’, na de promotie naar de Overgangsklasse. Aanvoerder Joppe Ellenbroek: ‘Op één wedstrijd na gewoon alles gewonnen dit seizoen.’

Na een geslaagde editie van de Silver Cup, lijkt de finale tussen KZ en MEP in het begin net zo bloedstollend te worden als het hele bekerseizoen. In de eerste paar minuten dolt Nard van Geel van eersteklasser MEP brutaal Wouter Rens, die de afgelopen jaren Hoofdklasse speelde bij Amsterdam en Pinoké. De supporters van MEP – de ‘0411 Ultra’s’, naar het kengetal van Boxtel – toeteren en schreeuwen er lustig op los.

De ‘0411 Ultra’s van MEP. Foto: Willem Vernes

Na zeven minuten is de wedstrijd gespeeld

Maar een briljante versnelling van Martijn van Grimbergen vanaf de achterlijn zorgt al in de zevende minuut voor een voorsprong voor De Steenbokken. Zijn vader, oud-international Maarten van Grimbergen, is erbij om voor de schitterende solo van zijn zoon te applaudiseren. Vanaf dan is het eenrichtingsverkeer en slaat het bier bij de supporters van MEP al dood. KZ is zo oppermachtig dat ze na negen minuten veertiger Paul den Dekker laten invallen.

Den Dekker speelt in Veteranen A en had op een clubveiling zevenhonderd euro betaald voor een plek in de wedstrijdselectie van Heren 1. Dus waarom dan niet tijdens de bekerfinale wat minuten maken? Het jeugdige en vermoeid ogende MEP, dat vorige week de play-offs om promotie naar de Overgangsklasse verloor van Leonidas, kijkt met veel bewondering naar hun veel betere tegenstanders.

Paul den Dekker met asssistent-coach Don Tissen. Foto: Willem Vernes

Surplus aan kwaliteit bij KZ

Naar de balvaste Wouter Rens, die nu in Ede een bekerfinale speelt, maar vorig jaar nog met Amsterdam in Barcelona meedeed met de finales van de Euro Hockey League. Naar de Argentijnse jeugdinternational Nicolas Keenan, de fijne dribbelaar die in december nog in India het WK onder 21 speelde. Naar een aanvaller als Van Grimbergen, die veel te goed is voor de Eerste Klasse.

Belangrijke spelers uit Boxtel als aanvoerder Stijn Koesen en Pieter Langenhuijsen lijken te vergeten dat ze met heel veel vechtlust op de vrijdagavonden de finale wisten te bereiken van de Silver Cup. Terwijl zijn team bij zoveel overmacht steeds apathischer wordt, laat coach Erik Verzijden zich steeds meer gelden.

MEP-coach Erik Verzijden werd in de finale niet warm van het spel van zijn ploeg. Foto: Willem Vernes

KZ speelt geroutineerd het laatste kwartier uit

‘Ik probeerde ze op te fokken. Ze durfden niet op te staan. Teveel respect voor KZ. Teveel angst. We komen snel achter met 1-0. Precies wat we niet willen’, zegt hij na de wedstrijd. Het laatste kwartier temporiseert KZ en speelt het alleen nog maar de bal rond. ‘Een beetje het spel doodmaken’, zegt aanvoerder Joppe Ellenbroek geroutineerd. ‘Niet mooi voor het publiek, maar wel effectief.’

Als de toeter klinkt voor het einde van de wedstrijd, volgt er geen massale ontlading bij KZ. Alsof ze niet weten hoe ze de winst van de nieuwe Silver Cup en hun ‘dubbel’ – promotie naar de Overgangsklasse en de beker – moeten vieren. Maar gelukkig, als die enorme beker wordt uitgereikt, komt er wat los bij KZ.

Het was ook een bizar seizoen voor de ploeg. Na de degradatie vorig jaar naar de Eerste Klasse werd er pijlsnel geschakeld en gebouwd aan een team dat veel te sterk was voor de Eerste Klasse. Het resultaat: een seizoen met alleen maar overwinningen en één gelijkspel, tegen Alecto. ‘Ik baal nu nog van dat gelijkspel’, vertelt Ellenbroek, die verhuist naar Den Bosch en waarschijnlijk stopt met tophockey.

Wouter Rens met de Silver Cup. Foto: Willem Vernes

‘Het is super om bij KZ te hockeyen’

Het is makkelijk om het bij KZ altijd over het succesvolle verleden en alle landstitels te hebben, maar dat is nu nergens voor nodig, vindt Ellenbroek. ‘Ik heb er zelf niet zo’n last van. Het is te lang geleden om er last van te hebben. Kijk, als die successen nou vijf of tien jaar geleden waren. Maar dat is niet zo. Ik vind wel dat een club als KZ – los van het verleden – altijd Hoofdklasse of top Overgangsklasse moet spelen. Het is super om bij KZ te hockeyen. De club en alles erom heen is top geregeld.’

Middenvelder Rens kwam afgelopen seizoen terug bij KZ, om zijn ervaring door te geven aan de jongere spelers. De eerste stap terug naar de top is gezet. ‘Natuurlijk wilden wij de dubbel. En wilden we dit seizoen alles winnen. De bekercompetitie is voor de hockeysport heel goed gebleken. We zijn op veel clubs geweest waar we nog nooit zijn gekomen’, vertelt hij. ‘In het begin was mijn terugkeer bij KZ even wennen. Eerst stond ik op de EHL. Dan sta je opeens op Myra uit. Maar het bevalt nu wel.’

De teleurstelling van aanvoerder Stijn Koesen van MEP. Foto: Willem Vernes

MEP en Ede vieren samen feest na de Final Four op Ede

Een uur na de wedstrijd vieren de teams van MEP en Ede gezamenlijk feest. Zij hebben een ticket voor de Gold Cup bemachtigd en dansen op het terras van het nieuwe clubhuis van Ede totdat ze niet meer kunnen. KZ is dan al lang en breed op weg naar huis. In hun hoofd al bezig om te bedenken hoe ze volgend jaar bovenin mee kunnen doen in de Overgangsklasse.

Klein Zwitserland-MEP 2-0 (1-0)

‘7 Martijn van Grimbergen 1-0

’48 Wouter Pastoor 2-0 (sc)

 


Wat vind jij? Praat mee...