SCHC vernedert Amsterdam in Gold Cup-finale: 1-5

Zeer overtuigend heeft SCHC donderdagavond in het Wagener Stadion voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Gold Cup gewonnen. De ploeg uit Bilthoven vernederde tegenstander Amsterdam met grote cijfers: 1-5. Hét signaal dat de ploeg van Lucas Judge niet moet worden afgeschreven voor de strijd om de landstitel. Amsterdam leverde een wanprestatie.

Met een grote glimlach op haar gezicht nam aanvoerder Xan de Waard iets na tienen de goudkleurige beker in ontvangst. Nog nooit won SCHC van Amsterdam met een verschil van vier doelpunten. Deze overwinning op topclub Amsterdam, een maand voor het begin van de play-offs, mocht er zijn. Vier kwarten lang had Amsterdam, dat achterin fout op fout stapelde, geen schijn van kans. Drie weken geleden, in het Paasweekend, incasseerde juist SCHC nog een pijnlijke klap in het gezicht door in de halve finale van de Euro Hockey League van Amsterdam te verliezen (2-1).

In die wedstrijd ontbrak het Stichtsche vooral aan scherpte op de kop van de cirkel. Nu was het tegenovergestelde waar. SCHC, zonder keeper Alexandra Heerbaart (privéomstandigheden) en de geblesseerde Kyra Fortuin, schoot in de vijfde editie van de finale van de Gold Cup uit de startblokken. Al in de derde minuut gaf de scheidsrechter de eerste corner van de wedstrijd. Yibbi Jansen haalde direct de trekker over. Hard sleepte zij de bal aan de stickkant van keepster Anne Veenendaal tegen de plank: 0-1. Het dertigste doelpunt van Jansen dit seizoen.

Yibbi Jansen maakte de eerste twee van de vijf Bilthovense doelpunten. Foto: Willem Vernes

Twee doelpunten van Yibbi Jansen

Amsterdam, zonder de zieke Sabine Plönissen en Stella van Gils, speelde waardeloos. Achterin was Amsterdam zelden zo wankel als deze avond. Plönissen werd hard gemist. Corner na corner werd cadeau gegeven. Passes kwamen niet aan, ook in de eigen 23 meter niet.

Na schoten van Xan de Waard en Pien Dicke kreeg SCHC in de 22ste minuut de vierde strafcorner van de wedstrijd. Hard, maar door het midden, sleepte Jansen de bal recht op Veenendaal af, die de bal gevaarlijk hoog wegwerkte. Dat leidde tot de vijfde strafcorner. Nu pushte Jansen de bal door de benen van Veenendaal, via haar legguards, wél raak: 0-2. Een comfortabele voorploeg voor de ploeg uit Bilthoven.

Slechts bij vlagen was Amsterdam voor rust gevaarlijk. Glijdend op haar knieën tipte Fay van der Elst de bal naast. Na een prachtige pass van Freeke Moes rolde de bal voor het doel van SCHC-keepster Marsha Zwezereijn langs. Maar het was simpelweg niet goed genoeg wat Amsterdam op de mat legde. Achterin ging er te veel fout om voorin gevaarlijk te kunnen worden.

Terwijl de ploeg van Teun de Nooijer vroeg in het derde kwart voorzichtig op zoek ging naar een doelpunt, werd de wedstrijd door een blessuregeval een paar minuten stilgelegd. Hard kreeg SCHC-aanvaller Mette Winter een bal in haar gezicht. Bloedend verliet Winter het veld, onder applaus van het publiek op de hoofdtribune.

SCHC scoorde maar liefst vijf keer tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Van 0-2 naar 0-5

Maar het geblunder achterin bij Amsterdam hield niet op. Onhandig liet Ilse Kappelle de bal tegen haar voet rollen, wat leidde tot een strafcorner voor SCHC. Een raak schot van Yibbi Jansen uit de rebound van de daaropvolgende corner werd afgekeurd. Maar amper een minuut later liet Amsterdam-verdediger Gabrielle Mosch zich aftroeven, nota bene vlak voor eigen doel. Kinderlijk eenvoudig snoepte Ginella Zerbo de bal van haar af. Vervolgens schoot ze de 0-3 binnen.

Daarna werd de vernedering voor Amsterdam alleen nog maar groter. Nog altijd in het derde kwart tikte SCHC de Amsterdamse verdediging helemaal weg. Een heerlijke één-twee tussen Pien Dicke en Laurien Leurink eindigde achter keepster Veenendaal. Het was Dicke die raakschoot: 0-4.

Toen de wedstrijd al lang en breed gespeeld was, haalde Amsterdam nog twee strafcorners, die allebei niet werden verzilverd. Veenendaal voorkwam met een redding op een schot van De Waard het volgende Bilthovense doelpunt. Vijf minuten voor tijd schoot Trijntje Beljaars alsnog de 0-5 binnen. Floor de Haan bepaalde de eindstand in de slotfase op 1-5. De vernedering in de vijfde editie van de Gold Cup-finale was de grootste thuisnederlaag van Amsterdam in veertien jaar.