Finales Gold Cup: Oranje-Rood – Hurley en Amsterdam – Pinoké

Oranje-Rood – Hurley. Dat is de finale van de Gold Cup Dames in 2019. De twee hoofdklassers plaatsten zich donderdagavond relatief gemakkelijk voor de eindstrijd van de beker, die wordt gehouden op 2 mei. Bij de Heren gaat de Gold Cup-finale tussen Amsterdam en regerend bekerwinnaar Pinoké.

Het is nog onduidelijk wanneer de finale tussen Amsterdam en Pinoké wordt gespeeld. De finale staat gepland voor vrijdag 17 mei, maar dat is midden in de play-offs van de Hoofdklasse. Als Amsterdam de play-offs haalt, wordt de wedstrijd verschoven. De wedstrijd wordt in ieder geval in het Amsterdamse Bos gespeeld.

Jelle Phijffer juicht nadat hij op geweldige wijze Schaerweijde op 1-3 heeft gezet. Het bleek uiteindelijk niet genoeg voor de bekerwinst. Foto: Koen Suyk

Amsterdam bereikte de finale door donderdagavond in de halve finale met 4-3 te winnen van promotieklasser Schaerweijde. Matchwinnaar was uitgerekend Casper Horn, de middenvelder die enkele jaren bij Schaerweijde speelde. Amsterdam trad tegen de promotieklasser aan zonder internationals en met veel jeugdspelers. Schaerweijde profiteerde daarvan door in het Wagener brutaal de leiding te nemen. Na een gave treffer stond de Zeister formatie na 45 minuten spelen, zelfs met 1-3 voor. Zo leek de ploeg van coach Suzan van der Wielen-Veen af te stevenen op een finaleplek, maar in de slotfase sloeg Amsterdam toch toe. Eerst maakte Justin Reid-Ross de 3-3, waarna Horn het goudhaantje van de avond werd.

Tilburg maakte het donderdagavond in eigen huis Pinoké heel lastig in de halve finale. De thuisploeg begon voortvarend en nam al na vijf minuten brutaal de leiding door een strafcorner van Gareth Furlong: 1-0, het strafcornercanon uit Wales. Maar ook aan de kant bij Pinoké staat een buitenlands topper op de kop van de cirkel: Alex Hendrickx. De Belg ramde uit de corner de 1-1 binnen. Maar toen waren er al 33 minuten gespeeld. Tussen de 47ste en 48ste minuut van de wedstrijd kreeg Joep de Natris het op zijn heupen. De handige aanvaller van Tilburg scoorde twee keer in twee minuten: 3-1.

Die comfortabele voorsprong bleek echter niet goed voor het doorgaans solide verdedigende Tilburg om ze een finaleplek te bezorgen Eerst was daar wederom Hendrickx met een benutte strafcorner, waarna Marlon Landbrug acht minuten voor tijd de 3-3 maakt.

Dit was het beeld na de finale van 2018: Pinoké met de Gold Cup. Wordt dat dit jaar weer hetzelfde? Foto: Willem Vernes

Dat was ook de eindstand in deze heerlijke halve finale van de beker, waardoor shoot-outs de beslissing moest brengen. Daarin bleek Pinoké uiteindelijk meer bedreven dan de thuisploeg. Dat leverde groot feest op bij Pinoké, dat in de finale tegen Amsterdam zijn status als cupfighter nogmaals mag waarmaken. Vorig jaar begon Pinoké als underdog tegen Den Bosch, maar veroverde het wel de beker.

Gold Cup Dames

Hurley moest het op eigen veld opnemen tegen de laatst overgebleven promotieklasser in de Gold Cup: Almere. De Flevolanders bivakkeren in de onderste regionen van de Promotieklasse, maar maakten tot nu toe indruk in de beker. Hoofdklasser Hurley bleek op eigen veld echter te sterk en won met 0-2. De Amsterdamse ploeg kan zich volledig richten op die finale, aangezien de ploeg in de competitie is uitgespeeld.

Donja Zwinkels, hier op archiefbeeld, scoorde twee keer tegen Pinoké. Foto: Frank Uijlenbroek

Oranje-Rood heeft het hele seizoen haar zinnen gezet op het winnen van de Gold Cup en dat is te merken aan de ploeg van coach Tina Bachmann. Werd in de kwartfinale al afgerekend met SCHC, donderdagavond liet de Eindhovense formatie geen spaan heel van Pinoké. Het werd uiteindelijk liefst 0-5 voor de ploeg die zich zondag ook al plaatste voor de play-offs. Oranje-Rood gaat zo een vol, maar spannend slot van het seizoen tegemoet. Het is de enige ploeg die nog op twee fronten meestrijdt om de prijzen.

 

————-

Volg via ons liveblog de halve finales van de Gold Cup Dames en Heren. Wij zijn vanaf 20.30 uur  live bij Amsterdam tegen  Schaerweijde, de enige overgebleven promotieklasser in de Gold Cup Heren. En bij de dames van Hurley tegen Almere, de verrassende halve finalist uit de Promotieklasse. Ook van Tilburg – Pinoké (H) en Pinoké – Oranje-Rood (D) vermelden we de highlights.


2 Reacties

  1. pacoh

    Amsterdamse finale in wagner. Clubs moeten er samen een spectakel van maken. Reclame voor het bekerhockey hoop ik

  2. paulvanbeuzekom

    Speel de finale alsjeblieft niet in het Wagener. Dan zit er weer anderhalve paardenkop van Amsterdam in een veel te groot leeg stadion en is de sfeer nergens te bekennen. Speel op Pinoké om de finale tenminste een beetje een (club)gevoel te geven.


Wat vind jij? Praat mee...