Oranje-Rood schrijft geschiedenis met eerste prijs in historie

De dames van Oranje-Rood hebben donderdagavond geschiedenis geschreven. De winst van de Gold Cup is de eerste prijs in de historie voor de Eindhovense dames. Bij de ploeg van coach Tina Bachmann vervulde tweede keepster Sarah Sinck een hoofdrol tijdens de shoot-outs tegen Hurley. 

‘Ik had al zo’n gevoel dat het shoot-outs zouden worden’, zijn de eerste woorden die uit de mond komen van tweede keepster Sarah Sinck. De keepster verdedigde als kind van de club het doel tijdens de Gold Cup. In de reguliere competitie moest de jongeling het hoofd buigen voor de van Nijmegen overgekomen Saskia van Duivenboden. Maar de Gold Cup, is haar toernooi.  ‘En zo voelt het ook echt’, zei ze trots.

Even leek het weer mis te gaan voor Oranje-Rood. Na de mislukte EHL voor de mannen van Oranje-Rood op de eigen club, zaten de fans twintig minuten voor tijd met samengeknepen billen op de tribune. De kansen van Hurley waren op een hand te tellen, maar uit het niks opende Teuntje Horn de score voor de underdog: 0-1.

De Gold Cup 2019 is voor Oranje-Rood. Rechts Sarah Sinck. Foto: Willem Vernes Fotografie

‘Ik had na het tegendoelpunt nog steeds het vertrouwen’, vervolgde Sinck. ‘Had ik al gezegd dat ik dacht dat het shoot-outs werden’, herhaalde ze enthousiast. Ondertussen sprong aanvoerder Daphne van der Velden op haar rug. ‘Lekkerrrr keepertje’, jubelde ze. ‘Niet normaal, die adrenaline komt nu pas. Tijdens de shoot-outs was ik zo rustig en kalm’, zei Sinck.

Valerie Magis

Dat Oranje-Rood de beker ging winnen, daar zag het lange tijd niet naar uit. Al was de ploeg in grote delen van de wedstrijd beter. In de eerste helft kreeg Oranje-Rood drie strafcorners. Eerst mocht Yibbi Jansen aanleggen. Haar inzet duurde te lang. Even later was het aan Valerie Magis, die ondanks de blessure aan haar vinger, toch binnen de lijnen stond tijdens de Gold Cup-finale. Magis probeerde het laag, maar Wendela van Dedem lag al klaar. Organisatorisch klopte het even niet bij de ploeg van Tina Bachmann, toen Oranje-Rood een derde corner kreeg. Zowel Jansen als Magis stonden niet binnen de lijnen. Een internationale variant via de Japanse Shihori Oikawa en Poolse Marlena Rybacha trof geen goal.

Laura Nunnink in duel met Natalie Sourisseau en Wandela van Dedem. Foto: Willem Vernes

Kans Elke Boers

Uit het niks kreeg Hurley misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Via Gitte Michels belandde de bal bij Elke Boers. Heel behendig tipte de spits de bal achter haar lichaam door op goal. Zonder dat Sinck het door had, vloog de bal net naast de goal.

Sabine Plönissen leverde direct na de rust de bal onhandig in de eigen cirkel en vlak voor Wendela van Dedem in. Majo Granatto mocht vrij uithalen, maar raakte de bal niet lekker. Zo stuiterde de openingstreffer naast het doel. Dit voorval bleek het beeld van de tweede helft. Hurley was agressief op de bal, maar kon vrijwel niet opboksen tegen het technisch veel vaardiger Oranje-Rood. De Eindhovense ploeg liet het na de openingstreffer te maken. Magis mocht in de tweede helft nog een keer aanleggen voor een strafcorner, maar ook deze bal ging laag en werd gekeerd door Van Dedem. 

Underdogrol waarmaken

Totdat daar plots Teuntje Horn was voor het doel van Sinck. Gitte Michels vond de aanvaller met haar bekende flats en zonder dat de Eindhovense keepster het door had, tipte Horn de bal in de goal. Even leek de droom voor Hurley uit te komen. ‘Je doet mee aan iets om te winnen, niet om alleen maar mee te doen’, sprak coach Patrick Bakker vooraf. De Amsterdammers wilden de underdogrol waarmaken, maar dat bleek tevergeefs. 

Yibbi Jansen zorgde voor de uiteindelijke shoot-outs, met haar gelijkmaker. Ze liet zien dat ze meer kan dan alleen maar scoren uit de strafcorner. In een overvolle cirkel nam ze de bal aan en sloeg onberispelijk in de lange hoek: 1-1. De thuisploeg kreeg via Majo Granatto en Laura Nunnink nog grote kansen op de voorsprong, maar kwam in de slotminuten goed weg, toen Elke Boers bijna binnen kon tippen. Opnieuw eindigde, net als vorig jaar tussen Bloemendaal en hdm, de Gold Cup finale in shoot-outs. En opnieuw won de thuisploeg. 

Yibbi Jansen viert haar treffer samen met Majo Granatto. Foto: Willem Vernes

Shoot-outs

Die kant leek het in eerste instantie niet uit te vallen. Nadat Jansen en Magis de eerste shoot-outs voor Oranje-Rood misten, begon Hurley in een sprookje te geloven. Nunnink, Donja Zwinkels en Freeke Moes kwamen wel tot scoren, net als Boers, Natalie Sourisseau en Marente Barentsen, 3-3. Sudden death. 

Tien shoot-outs werden er uiteindelijk genomen in de welbekende afvalrace. Michels miste de vierde inzet van Hurley, maar ook Moes trof geen doel. Ronde vijf bleek uiteindelijk beslissend. Horn werd op haar stick getikt: strafbal. Lisa Visser produceerde echter een rollertje, waar Sinck een passend antwoord op had. Donja Zwinkels hielp haar vervolgens ploeg aan de winst. Haar shoot-out trof doel. 

‘Ik wist dat ik moest ingrijpen, toen we met 2-0 achterstonden’, blikte Sinck terug. Of ze tijdens de play-offs ook shoot-outs keept, is nog een vraag. ‘Ik heb vandaag laten zien dat ik het goed kan. Wie weet. Dat zou heerlijk zijn.’

 

Balende Gitte Michels. Foto: Willem Vernes

 


Wat vind jij? Praat mee...