‘Oude namen’ Van Grimbergen en Steens weer belangrijk bij KZ

Martijn van Grimbergen (21) en Douwe Steens (19) maken net als hun vaders en oud-internationals Maarten van Grimbergen en Tim Steens vroeger furore bij Klein Zwitserland. Maar voorlopig op een ander niveau. Toch is het voor de kinderen van de beroemde internationals geen last.

Kind zijn van een roemruchte hockeyfamilie betekent niet dat je familie ook altijd bij de wedstrijd komt kijken. En zeker niet bij de halve finales om de Silver Cup in Ede. ‘Mijn oom Ron. Die vindt Eerste Klasse echt te laag. Daar doet hij wat lacherig over. Dan begint hij over de acht landstitels die hij in zijn tijd won. En mijn vader Tim? Die moet vaak zondag werken. ik vind het wel jammer dat ze niet zo vaak komen’, zegt verdediger Douwe Steens na de 4-2 zege op Ede in de halve finale van de Silver Cup over zijn bekende vader en oom.

Vader Tim Steens (61) speelde 162 interlands en is nu hockeycommentator voor NOS en Ziggo. Ron Steens (64) speelde 167 interlands. Samen met Maarten van Grimbergen (57) hoorden zij bij de gouden generatie die in de jaren zeventig en tachtig van 1977 tot 1984 landskampioen werd.

Rustige verdediger Douwe Steens en drukke aanvaller Martijn van Grimbergen

De vrolijke Martijn van Grimbergen en Douwe Steens lijken in de bossen van Ede niet te zuchten onder het juk van de verwachtingen van hun hockeyfamilie of het stempel dat Klein Zwitserland toch diep is gezonken. Douwe is een rustige verdediger, die zich niet gek laat maken. Die kan volgens zijn maat Martijn zeker de rol van aanvoerder Joppe Ellenbroek overnemen. Martijn is een heerlijk druk dravende aanvaller, die net als zijn vader makkelijk kan scoren. Eerst ramt hij tegen Ede er een backhand hard in (1-3). Daarna is hij de aangewezen man voor een strafbal, maar wordt zijn inzet knap gered met de stick van Ede-keeper Diederik van Schooten.

Het maakte niet uit, want KZ is vanmiddag overduidelijk de betere ploeg. En als het goed is, dan komt ook vader Maarten van Grimbergen morgen kijken bij de bekerfinale. ‘Mijn ouders komen zeker hoor. Ze hadden het vandaag druk met werk. Ik vind het zelf wel prettig dat mijn vader zo hoog gehockeyd heeft. Hij geeft mij toch advies en tips.’

Oud-internationals Jaap-Derk Buma en Rochus Westbroek zaterdag op Ede. Foto: Koen Suyk

De vijfde colonne van De Steenbokken

Van de Final Four op Ede is KZ van de eersteklasseclubs Ede, MEP en Oss de enige die gepromoveerd is naar de Overgangsklasse. Dat is niet het enige wat ze anders maakt dan die andere teams. Bij KZ gebeurt er tijdens de wedstrijd tegen Ede veel in en om de dug-out. Het zijn oud-internationals Jaap-Derk Buma (143 interlands) en Rochus Westbroek (13 interlands) die samen met oud-teamgenoot Paul den Dekker continu stampij maken. Westbroek schreeuwt: ‘Wil die bal hebben’, terwijl de Argentijnse coach Carlos Castaño zich verbaal laat gelden en ook asssistent Don Tissen er bovenop zit. ‘Blijf nou rustig spelen!’, schreeuwt hij bij een 2-4 voorsprong. De Haagse bluf zit er nog goed in bij KZ en met zo’n historie hebben ze ook recht van spreken. Dat zit ook bij Van Grimbergen al in de genen. ‘Je ziet dat als we tien minuten goed spelen twee goals maken. Maar het was ook moeilijk om ons op te laden na de promotie vorige week tegen Myra.’

Steens voelt het niet als druk, zo’n vijfde colonne bij de club: ‘Nee, het is supermooi dat die oude garde er is. Zij stoppen er veel energie in en hebben veel clubliefde. Zij nemen de tijd om hier op hun vrije zaterdag naar Ede te komen.’

Snel naar de Overgangsklasse dankzij teruggekeerde spelers

De inzet van de oude garde heeft in ieder geval succes. Afgelopen seizoen degradeerde KZ naar de Eerste Klasse, maar door het terughalen van hoofdklassespelers als Govert Soeters (Rotterdam), Wouter Rens (Amsterdam) en Steven van Rhede van der Kloot (Victoria) met een KZ-verleden staat er weer een fundament dat heeft geleid tot directe terugkeer naar de Overgangsklasse. De komst van die spelers neemt druk weg voor talenten als Van Grimbergen en Steens. Onder de vleugels van de Hoofdklasse-ervaring van die routiniers kunnen zij beter worden.

‘Zij zijn altijd aanspeelbaar. Je kunt ze altijd de bal geven. Het is zo fijn om dat soort gasten in je team te hebben’, vindt Steens. ‘Ze zijn net wat slimmer dan andere jongens. Wat er ook gebeurt, ze halen altijd een zesje of een zeventje’, weet Van Grimbergen.

Weer kan KZ de dubbel pakken. Alleen een andere dubbel.

In 1981 pakte KZ voor het laatst ‘de dubbel’ met de landstitel en de Europa Cup 1. Met Tim en Ron Steens en Maarten van Grimbergen. In 2017 werd de Haagse club met Douwe Steens en Martijn van Grimbergen kampioen in de Eerste Klasse. Ze wonnen 21 wedstrijden en speelden een keer gelijk. En nu kunnen ze zondag weer de dubbel pakken met winst in de Silver Cup. Het is even anders, maar het blijft een dubbel. En ook de namen blijven hetzelfde.


Wat vind jij? Praat mee...