Overbos maakt het Hurley knap lastig tijdens gezellig Gold Cup-feest

Voor de duidelijkheid: de hockeysters van Overbos maakten zich geen enkele illusies voor een eventuele stunt in de Gold Cupwedstrijd tegen hoofdklasser Hurley. Een spektakel werd het Gold Cup-feestje aan de Van Loenenlaan in Beverwijk in ieder geval wel, waarbij de dames van de eersteklasser hun huid duur verkochten: 0-4.

De formatie van Maarten Bosman stond nog nooit tegenover zo’n sterke tegenstander als Hurley. ‘Het was echt een supergave pot’, zei de ijzersterk keepende Fransje Boot na afloop. ‘De hele wedstrijd heb ik iedereen naar voren geschreeuwd. Ik hoopte zo op een doelpuntje van ons.’

Overbos deed er alles aan om het Hurley zo lastig mogelijk te maken. Jente Buntsma (links) zet druk op de bal. Foto: Koen Suyk

Overbos leek in de 34ste minuut ook te scoren, maar de bal vloog via een stick van Hurley – zonder dat een stick van Overbos de bal had aangeraakt – in het Amsterdamse doel. ‘Die bal ging er zo mooi in’, doelde de 28-jarige keepster op de tip-in van de Hurley-defensie. Helaas voor de dapper strijdende thuisploeg tellen eigen goals niet in het hockey.

Clinic van Hurley

De goalie noemt 0-4 tegen Hurley zeer bescheiden ‘netjes’. Voor de wedstrijd grapten de speelsters van Overbos al naar elkaar over de hoogte van de uitslag. ‘Wordt het 0-12? Wordt het 0-16?’, zo’n beetje alle uitslagen met dubbele cijfers passeerden de revue.

(Tekst loopt door onder de foto)

De aankondiging van Overbos op Instragram. Bron: Instagramaccount Overbos

Dat begon al vlak na de loting met een Instagrampost met een geweldige zelfspot. ‘Donderdag 24 oktober clinic van Hurley Dames 1’, pronkte op het Instagramaccount van de eersteklasser. Ook de speelsters van Hurley konden daar wel om lachen. Het massaal toegestroomde publiek rekende ook op Amsterdamse hockeyles.

‘Geweldige ervaring’

De eersteklasser uit Beverwijk heeft deelname aan de Gold Cup te danken aan de goede prestaties van vorig jaar. GCHC was weliswaar tijdens de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse over twee wedstrijden te sterk. Desondanks mocht de equipe uit Beverwijk instromen in het bekertoernooi voor overgangsklasseteams en hoger, omdat Overbos afgelopen seizoen de halve finale van de Silver Cup bereikte.

In de eerste ronde van de Gold Cup nam de ploeg van Bosman na een gelijkspel (1-1) tegen Rood-Wit – waarin Boot een strafbal stopte – de shoot-outs beter dan de overgangsklasser uit Aerdenhout. Zodoende mocht Overbos in de tweede ronde van het bekertoernooi aantreden tegen ‘het grote Hurley’.

Overbos-coach Maarten Bosman spreekt zijn ploeg tussen de kwarten toe. Foto: Koen Suyk

Uiteindelijk viel ‘de clinic van Hurley’ gigantisch mee en stond er na zeventig minuten slechts 0-4 op het scorebord. De uitblinker van de avond moest pas op slag van rust voor de eerste keer vissen na een rake strafcorner van Lieke van Wijk. Boot was zelfs nog kritisch op haar eigen keeperswerk: ‘Ik vond eerlijk gezegd dat ik die bal wel moest hebben.’

Ik had een paar droomdoelen, zo wilde ik een strafcorner van Hurley stoppen Fransje Boot, keepster Overbos

In het laatste kwart liep Hurley uit naar een riantere zege door twee treffers van Joelle Ketting en een goal van Roost Drost, maar Overbos maakte het de hoofdklasser uit Amsterdam overduidelijk lastig door lang in de wedstrijd te blijven.

Hurley-spits Elke Boers stuit op Overbos-keepster Fransje Boot. Foto: Koen Suyk

Natuurlijk, Hurley had een gigantische overwicht, maar de bal leek er in de eerste helft maar niet in te gaan voor de Amsterdammers. Keer op keer ontsnapte de thuisploeg na sterk keeperswerk van Boot. Of dankzij de nodige engeltjes op de paal, die een vroege voorsprong van Hurley een aantal keer voorkwam.

‘Ik geef het niet graag toe, maar in het laatste kwart waren we gewoon op’, zei de keepster. ‘Het hele derde kwart hield ik mijn doel schoon. Uiteindelijk weten de speelsters van Hurley ook wel dat ik elke keer ver uit mijn doel kom. Dat deed ik namelijk de hele wedstrijd en dat is ook mijn stijl van keepen. Dan doen ze in het laatste kwart exact datgene wat ik altijd tegen mijn aanvalsters altijd zeg. Slim om de keeper heen spelen.’

Strafbal

Desalniettemin keek de keepster samen met haar ploeg terug op een geweldige ervaring. ‘Ik had allemaal doelen voor deze wedstrijd, net als de rest van het team’, vertelde ze. ‘Daar zaten ook een paar droomdoelen bij. Zo wilde ik een strafcorner van Hurley stoppen. Bij de eerste bal die ik kreeg, kon ik dat doel meteen afstrepen. Check, op naar de volgende.’

Fransje Boot stopt de strafbal van Hurley-aanvoerder Lisa Visser. Foto: Koen Suyk

Dat Boot nog geen halfuur later een strafbal stopte van Hurley-aanvoerster Lisa Visser, had ze nooit durven dromen. ‘Dat kwam niet eens in me op’, vertelde de keepster die seizoen nog in Dames 2 zat. Boot: ‘Voor ons was het überhaupt een unieke mogelijkheid om zo’n wedstrijd te spelen.’

De goalie genoot zichtbaar van de entourage rondom het veld. ‘Vanaf het begin van het seizoen roep ik al dat er veel mensen langs de kant staan, maar vanavond was echt bizar. Zo druk…’ Er volgt een brede grijns: ‘Mijn ouders moeten altijd werken op zondag, dus die zijn er helaas niet vaak bij. Vanavond stonden ze wel langs de kant.’ Zij waren duidelijk niet de enige.

Lampionnenoptocht, bitterballen en Glühwein

De Beverwijkse club pakte donderdagavond uit voor het historische duel op de Leeuwenkamp. Zo werd een kwartier voor aanvang een lampionnenoptocht door jeugdleden gehouden om de supporters naar het hagelnieuwe veld, vijf minuten verderop, te begeleiden. De jeugdleden werden gevolgd door een stroom aan supporters.

De massaal toegestroomde supporters van Overbos. Foto: Koen Suyk

Speciaal voor de wedstrijd werd een mobiele bar (lees: een auto met de achterklap open) geïnstalleerd waar de fans onder andere koffie, gevulde koeken en Glühwein konden halen. Na afloop genoten de supporters uit Beverwijk van een afterparty met bier en bitterballen. Hurley-coach Patrick Bakker was onder de indruk. ‘Een groot compliment naar de hele vereniging van Overbos’, zei hij na afloop.

‘Ik vind het heel tof hoe ze het hier hebben aangepakt. Dit is precies de sfeer zoals een bekerwedstrijd hoort te hebben. Het leek zelfs even magisch te worden omdat het best wel lang duurde voordat we scoorden. Ik vind het heel knap dat zij het zo lang hebben volgehouden.’

Hurley op volle oorlogssterkte

Bakker stuurde tegen de eersteklasser in Beverwijk dezelfde namen het veld in als in het hoofdklasseduel met Pinoké (4-1 winst) van afgelopen zondag. ‘We zitten midden in de week van de voorbereiding naar de competitiewedstrijd tegen Stichtsche. Ik vind dat we hier met het hele team naartoe moesten reizen, anders doorbreken we het proces waarin we zitten’, aldus de coach.

Hurley-coach Patrick Bakker benaderde de wedstrijd tegen Overbos zoals ieder ander duel. Foto: Koen Suyk

Gezien de resultaten van de afgelopen twee jaar in het Gold Cup-toernooi behoort Hurley tot de bekerfavorieten. In het seizoen 2017/18 bereikte de Amsterdammers de halve finale, vorig jaar werd in de finale na shoot-outs verloren van Oranje-Rood. ‘Wij nemen de beker heel serieus’, zei Bakker daarover.

‘Niet onderschat’

‘Dan vind ik ook dat ik met het beste team moet komen. Wij hebben Overbos absoluut niet onderschat. We hebben de wedstrijd benaderd zoals we dat elke zondag doen. Dat ging van op tijd komen, naar inspelen tot de strategie die we hebben gebruikt.’

En dus stonden ‘gewoon’ een aantal voormalig (jeugd)internationals op het veld in Beverwijk, net als Dowe Maddison uit Nieuw-Zeeland. De Canadese Natalie Sourissau ontbrak vanwege interlandverplichtingen. Yasmin Geerlings was ziek en was ook niet van de partij. De enige wissel die Bakker doorvoerde was in het doel. Keepster Wendela van Dedem werd vervangen voor de debuterende Fleur Hofman, die nauwelijks een bal heeft aangeraakt.

De hele ploeg van Overbos ‘viert’ de 0-4 nederlaag. Foto: Koen Suyk

Desondanks kon Overbos-trainer Bosman zijn geluk niet op na afloop: ‘Ik was verbaasd dat we zolang in de wedstrijden bleven’, jubelde hij. De 0-4 nederlaag werd dan ook in het kamp van de thuisploeg gevierd alsof het een overwinning was.

En Boot – die bij tijd en wijlen openlijk leek te solliciteren naar een plek onder de lat bij Hurley – heeft alweer nieuwe doelen vastgesteld. ‘Ik blijf gewoon lekker in Beverwijk, hoor’, lachte ze. ‘Vorig jaar heeft Overbos net niet de finale van de Silver Cup gehaald. Ik hoef je niet te vertellen waar we nu voor gaan.’


Wat vind jij? Praat mee...