Tol schiet Bloemendaal naar bekerwinst in afscheidsduel

In haar laatste wedstrijd voor Bloemendaal schoot Pien Tol, kind van de club, haar ploeg met een beslissende shoot-out naar de winst van de eerste editie van de Gold Cup Dames. In de finale op ’t Kopje won Bloemendaal van hdm nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd.

Voor de camera van onze live-stream pinkte Tol een traantje weg, een paar minuten nadat ze met haar winnende shoot-out geschiedenis had geschreven. Na HBS, Leonidas, QZ en SCHC was hdm de vijfde ploeg voor wie Bloemendaal in de Gold Cup te sterk was. ‘Mooier kan ik geen afscheid nemen. Dit is te mooi om waar te zijn. Ik weet niet wat ik zeggen moet. Ik word er emotioneel van’, zei Tol, die toe is aan een nieuwe uitdaging.

(Het interview is in de video hieronder te zien en begint op 1.45.10)

‘Dit is fantastisch. Het was ongelofelijk close’, analyseerde Bloemendaal-coach Teun de Nooijer kort na de wedstrijd. ‘Toen we ons inschreven, had ik niet verwacht dat we de Gold Cup zouden winnen. Ik wist wel dat het goed voor ons was om ‘m te spelen. Als we een paar wedstrijden zouden winnen, was het goed voor ons zelfvertrouwen. Prachtig dat we nu de beker omhoog mogen houden. Ik ben trots op onze dames.’

Wij waren bij vlagen het betere team. hdm-coach Sonja Thomann

hdm-coach Sonja Thomann vertelde dat ze teleurgesteld was, vooral omdat ze hdm de betere ploeg vond. ‘Wij waren bij vlagen het betere team. Over de hele wedstrijd gezien hadden wij moeten winnen. Maar in de finale gelden anderen wetten. Dan moet je lef hebben en durf tonen. De scherpte in de cirkel heb ik bij ons gemist. We hebben verloren door onze eigen slordigheid. In de cirkel hebben we te weinig afgedwongen. We hebben kansen gehad om de wedstrijd te beslissen, maar dat hebben we niet gedaan. We dwongen niks af. We waren niet killer genoeg.’

Heerlijke bekersfeer

De sfeer langs de lijn bij de finale van de allereerste editie van de Gold Cup was prachtig. Vooral de meegereisde supporters van hdm lieten hun toeters horen of zongen luidkeels mee. Al het feestgedruis was reden genoeg voor de speaker om in de rust te vragen of supporters niet op hun fluitjes wilden blazen, om te voorkomen dat de speelsters het geluid zouden aanhoren voor het gefluit van de scheidsrechters.

Foto: Koen Suyk

Bloemendaal op voorsprong

hdm denderde in de eerste paar minuten meteen over Bloemendaal heen, maar gaf in de negende minuut zomaar een strafcorner weg. Melle Spruijt mocht aanleggen, maar haar flats werd gekraakt en kwam bij teamgenote Kiki Rozemeijer terecht. Zij ging op avontuur en schoot zomaar over de grond in de verre hoek: 1-0 voor Bloemendaal.

Het was een voorsprong tegen de verhoudingen in, die nog in het eerste kwart door hdm werd weggepoetst. Uit de rebound van de eerste strafcorner van hdm schoot Hester van der Veld de bal snoeihard raak: 1-1. Daarna vreesde Bloemendaal nog twee keer voor een tegentreffer toen strafcornerkanon Pien van Nes twee keer vanaf de kop van de cirkel mocht aanleggen. De eerste keer had ze te veel tijd nodig en kon ze niet pushen, maar sloeg ze de bal en raakte ze ‘m totaal verkeerd. De tweede keer sloeg ze de bal recht op keepster Diana Beemster af.

In de openingsfase na rust was Bloemendaal de betere ploeg. Na een minuut of acht verdiende de ploeg van Teun de Nooijer een strafcorner. Na de flats van Melle Spruijt volgde een nieuwe strafcorner. Uit de rebound sloeg Merel Aarts de bal in kansrijke positie naast. Daarna trapte hdm het gaspedaal harder in. Een schot op doel van Pien van Nes was het belangrijkste wapenfeit van hdm in het derde kwart. Kort daarop, aan het begin van het vierde kwart, kreeg Bloemendaal een dot van een kans. Melle Spruijt maaide rond de strafbalstip helemaal vrij over de bal heen.

Foto: Koen Suyk

Van overleven naar shoot-outs naar bekerwinst

’Haags kwartiertje’ zongen de supporters van hdm een kwartier voor het einde. Het leidde de fase in waarin hdm op oorlogspad ging en op jacht naar de winnende treffer ging. In kansrijke positie lukte het Julia Verschoor net niet om haar stick tegen de bal te slaan en hard uit te halen. Een snoeihard schot van Fay van der Elst werd door de scheidsrechters als gevaarlijk bestempeld en afgefloten. Het was overleven voor Bloemendaal.

Toen leed hdm opeens knullig balverlies achterin en kreeg Myrthe van Kesteren de uitgelezen kans om Bloemendaal vijf minuten voor tijd op voorsprong te schieten. Maar haar schot ging naast. In de slotfase was hdm ook niet meer machte om de winnende treffer te maken, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin trok Bloemendaal aan het langste eind.

Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...