SCHC wint Gold Cup en neemt revanche op Den Bosch

Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft SCHC donderdagavond aan de Oosterplas met een knappe 1-2 winst op Den Bosch het bekertoernooi gewonnen. De Gold Cup is na de Europa Cup van 2015 de tweede hoofdprijs voor SCHC ooit. Door goals van Kyra Fortuin en Yibbi Jansen draaide SCHC na rust een 1-0 achterstand om.

Iets voor achten sprintten alle wissels van SCHC juichend het veld in. Dolblij vielen de speelsters op het veld elkaar in de armen. De Gold Cup mag vijf jaar na de invoering ervan door sommige clubs nog altijd worden gezien als een soort oefentoernooi, de speelsters van SCHC waren blij met het winnen van deze prijs.

Ongetwijfeld had dat ook te maken met de tegenstander die in de finale werd verslagen. Den Bosch – al jarenlang de angstgegner van SCHC – deelde twee weken geleden met het winnen van de onderlinge confrontatie in de kwartfinale van de Euro Hockey League een enorme tik uit aan de Bilthovenaren. Maandenlang werd de ploeg van coach Lucas Judge, die in de competitie nog ongeslagen is, gezien als de grootste concurrent van Den Bosch in de strijd om de landstitel. Maar de nederlaag in Europa veroorzaakte toch een barst in het zelfvertrouwen.

Met het verslaan van Den Bosch in de finale van de Gold Cup hebben de Bilthovenaren die schade weer gerepareerd. Het staat nu 1-1. Daardoor weet Den Bosch dat het tijdens de play-offs een versnelling moet bijschakelen en is de droom van SCHC over de landstitel weer springlevend.

Kyra Fortuin heeft kort na de rust de 1-1 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Den Bosch snel op voorsprong

Zonder hun twee beste aanvallers stond Stichtsche voor een moeilijke opgave. Ginella Zerbo ontbrak omdat zij een paar weken geleden tijdens de competitiewedstrijd tegen Rotterdam een elleboogstoot in haar gezicht kreeg. Pien Dicke liep in de kwartfinale van de Euro Hockey League tegen Den Bosch een voetblessure op. Hun gemis liet zich merken, want SCHC kwam voorin aanspeelpunten tekort. De ploeg van Judge kwam wel in de cirkel van Den Bosch, maar had moeite met het creëren en afmaken van kansen.

Scoren tegen de sterke verdediging van Den Bosch is sowieso moeilijk. Wat dat betreft hielp SCHC de tegenstander in het zadel door al na vijf minuten een doelpunt weg te geven. De eerste strafcorner van de wedstrijd leidde direct tot een volgende strafcorner, waarbij Den Bosch koos voor een verrassing. In plaats van op sleepfenomeen Frédérique Matla werd de bal gespeeld op Sanne Koolen. In de competitie scoorde zij al vier keer uit een strafcorner met haar flats. En ook deze keer was het raak. Met een harde flats passeerde zij keepster Alexandra Heerbaart, waardoor het al vroeg in de wedstrijd 1-0 voor Den Bosch stond.

Door al na vijf minuten hockeyen een doelpunt weg te geven, maakte SCHC het zichzelf moeilijk. Na een moeizaam eerste kwart werd SCHC in het tweede kwart wel dreigender, maar ondanks een veldoverwicht op bepaalde momenten sloeg het niet één keer toe. Typerend was het moment halverwege het tweede kwart, toen SCHC haar eerste strafcorner van de wedstrijd nam. Yibbi Jansen kreeg de bal niet goed in haar krul, waardoor ze niet op doel kon slepen.

Sanne Koolen heeft uit een strafcorner de 1-0 gescoord. Foto: Willem Vernes

Goals van Fortuin en Jansen

Knap genoeg slaagde SCHC er toch in om de wedstrijd te kantelen. Direct na rust zocht Stichtsche de aanval en dat leidde tot een grote kans voor Kyra Fortuin. Zij nam de bal aan, stapte weg bij verdediger Sanne Koolen en haalde met een schot over de grond hard uit, waardoor het 1-1 stond. Het gaf de spanning van de wedstrijd een boost.

Nadat Den Bosch vervolgens in het derde kwart via Frédérique Matla een strafcorner naast pushte, was het SCHC dat ook een strafcorner haalde. Voor de uitploeg was dat natuurlijk de uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar de sleeppush van Yibbi Jansen werd eruit gelopen. Dat leidde zelfs tot een counter van Den Bosch. Na een versnelling van Frédérique Matla op links had Joosje Burg de 2-1 op haar stick, maar zij stuitte op keepster Heerbaart. Kort daarop was Burg met een schot opnieuw gevaarlijk, maar wederom bracht Heerbaart redding.

Door dit soort kansen niet af te maken speelde Den Bosch de tegenstander in de kaart. Negen minuten voor tijd haalde SCHC haar derde strafcorner van de wedstrijd. Het knappe aan Yibbi Jansen blijft dat zij over stalen zenuwen beschikt. Na haar twee gemiste pogingen bleef ze koel en pushte zij deze keer laag over de grond wél raak. Opeens stond het 2-1 voor SCHC.

Daarmee was de titel nog niet binnen. Vier minuten voor tijd haalde Den Bosch drie corners op rij. Na een mislukte variant volgde weer een flats van Koolen en eindelijk de gevreesde sleeppush van Matla, maar telkens slaagde SCHC erin om het doel schoon te houden. Vlak voor tijd miste Den Bosch nog een levensgrote kans. Zodoende eindigde de finale in de Gold Cup in een groot feest voor de Bilthovenaren, die met vertrouwen richting de play-offs zullen toewerken.