Silver Cup is een feest voor de hele stad Alphen aan den Rijn

Het debuutjaar van Alphen in de Silver Cup is nu al een succes. Niet alleen omdat de ploeg het tot op heden boven eigen verwachting goed doet. Het bekertoernooi brengt ook heel wat teweeg bij de stad Alphen aan den Rijn. Heel de stad komt op vrijdagavond naar de hockeyclub om hun ‘green white army’ aan te moedigen.

In de achtste finales van de Silver Cup treft Alphen eersteklasser Roomburg. De thuisploeg is een van de vier overgebleven tweedeklassers in het toernooi. ‘Het is een mooi compliment richting de ploeg. Ik zie het als een beloning voor alles wat wij het afgelopen anderhalf jaar hebben opgebouwd.’

De Silver Cup kreeg dit jaar pas bekendheid bij Alphen. Vorig seizoen had de ploeg zich niet ingeschreven. Dat zorgde ervoor dat de jongens zonder enige verwachting hun eerste bekeravontuur aanvlogen. De ploeg van Robbert Groeneveld keek zijn ogen uit tijdens de eerste bekerwedstrijd tegen DSHC. ‘Het was rumoerig op de club. Je zag veel andere gezichten langs de lijn dan op zondag. Dat deed wel iets met de jongens’, vertelt hij. De ploeg ervaart elke ronde als een feestje en telkens onder toeziend oog van vele supporters.

Aanvoerder Bob van Rongen tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Shinty. Foto: Toni de Klerk

Aan het begin van het seizoen had de ploeg van Groeneveld nooit verwacht dat de Silver Cup zo zou leven in de stad en op de club. Hoe het bekertoernooi zou verlopen en wat het team kon verwachten was een groot raadsel voor de formatie uit Alphen aan den Rijn. ‘Het begon gelijk te leven binnen de club. Vanaf de eerste wedstrijd stond het helemaal vol langs de lijn.’

Niet alleen een feest voor de club

Nu de ploeg steeds verder komt in de beker, groeit ook het aantal toeschouwers. Tegenwoordig staan er niet alleen ouders, teams of mensen van de club langs de lijn. Inwoners van Alphen aan den Rijn komen steeds vaker een kijkje nemen. ‘Het is een feest voor de hele stad.’ Voor Groeneveld is de Silver Cup en de sfeer daar omheen een niet te vergeten ervaring. ‘Voor de jongens is het geweldig om met z’n sfeer te spelen. Als coach langs de lijn is het al hartstikke gaaf.’

Niet alleen blijdschap bij het team, ook de supporters vieren feest. Foto: Toni de Klerk

Succes Silver Cup niet het hoofddoel

Bob van Rongen is aanvoerder van de ploeg en ziet dat zijn ploeg richting het einde van het seizoen nog op twee fronten actief is. In de Silver Cup heeft het elftal zich bij de laatste zestien van Nederland geschaard en in de competitie is de ploeg lijstaanvoerder. ‘Het is mooi om te zien dat we het goed doen tegen eersteklassers. Wij denken zelf dan ook dat wij in de Eerste Klasse horen’, aldus aanvoerder Van Rongen. De ploeg straalt zelfvertrouwen uit en gaat volgens Van Rongen met een goed gevoel richting de ontknoping.

'Elk jaar gebeurt het net niet en dit jaar zijn we zo dichtbij dat dat ons hoofddoel blijft' Bob van Rongen

Hoewel het elftal een uitstekend debuutjaar in de Silver Cup beleeft, blijft het hoofddoel promoveren. ‘Elk jaar gebeurt het net niet en dit jaar zijn we zo dichtbij dat dát ons hoofddoel blijft.’ De mooiste uitkomst is volgens Van Rongen: de dubbel.

Na shoot-outs won Alphen van Shinty en dat zorgde voor de nodige blije gezichten. Foto: Toni de Klerk

De weg naar die dubbel is nog lang en het elftal staat voor een drukke periode, iets waar coach Groeneveld van tevoren al over na heeft gedacht. ‘Deze jongens zijn niet gewend om een dubbelweekend te spelen. We wisten van tevoren niet wat dat fysiek en mentaal met die jongens zou gaan doen.’ Toch is de coach uiterst tevreden met hoe zijn elftal omgaat met die extra druk. ‘Het is een mooi leermoment voor de jongens. Tot nu toe is de staf alleen maar positief hierover.’ Van Rongen sluit zich hier ook bij aan. ‘Als wij vrijdag een goede wedstrijd spelen dan kom je in een goede flow. Je gaat dan met een boost naar zondag toe.’


16 Reacties

 1. goud

  Leuk!

 2. Bennie24

  Groeneveld, de messias van Alphen. Wat een succescoach.. Deze kampioenenmaker heeft een grote toekomst voor zich.

 3. fritsfransen

  Succes van Alphen verbaast me niks. Groeneveld lijkt het daar aardig op de rit te hebben. Ging zelf als speler over lijken en die mentaliteit ziet ‘ie dan ook graag terug bij z’n spelers. Hoe lang blijft Groeneveld nog houdbaar voor Alphen?

 4. Hockeybal

  Het swingt weer bij Alphen, sinds de komst van Groeneveld. Dit is in hockey-Nederland niet onopgemerkt gebleven. Op de pleintjes van Bloemendaal staat de jeugd niet langer in shirts van Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar deze jongens hullen zich in groen-witte shirts van Bob van Rongen. Hoe lang duurt dit sprookje nog voort?

 5. Bennie24

  @fritsfransen en Hockeybal, de geruchtenmolen draait op volle toeren en jullie lijken goed ingevoerd te zijn.. Hebben jullie wellicht geluiden opgevangen over de toekomst van Groenveld? Als ik een voorspelling voor vanavond mag wagen: Alphen trekt hem in de laatste minuut over de streep: 2-1. Zal me niks verbazen als iemand bij de tweede paal hem erin prikt. Per slot van rekening was dit Groeneveld zijn "signature" move en op het bezetten van deze positie zal hij ongetwijfeld hameren bij zijn manschappen.

  1. fritsfransen

   De naam Groeneveld zingt sinds enige tijd rond in Eindhoven. Alhoewel ik persoonlijk denk dat OR nog een jaartje te vroeg komt. Gekke gedachte hoor, maar de Bundesliga? Ik denk dat Groeneveld zich daar als een vis in het water zal voelen.

 6. fritsfransen

  Wat betreft vanavond, vul maar een 1 in. No way dat die op eigen veld gaan verliezen.

 7. Hockeybal

  Ik acht de kans groter dat een aap solo in een zweefvliegtuig om de wereld vliegt dan dat Alphen thuis in de beker verliest.

 8. markjan10000

  Het is 3-1 voor Alphen geworden!

 9. Hockeybal

  De Soezen zijn er met boter en suiker in gegaan.

 10. fritsfransen

  En zo geschiedde. Zou me niet verbazen als ze nu all the way gaan. Succes Groeneveld!

 11. Hockeybal

  Het doet pijn om over na te denken, maar in het moderne hockey zou het zomaar kunnen dat de grote clubs dit team uit elkaar gaan trekken. Coach Groeneveld staat inmiddels op de radar van een hoop grote clubs.. Zeg maar eens "nee" als Kz met een zak geld aan komt zetten. Bob van Rongen zou zomaar eens voor een lucratief contract in de zandbak kunnen kiezen, en dan kan het heel snel gaan...

 12. Bennie24

  Ook deze wedstrijd weet dit tactisch meesterbrein naar zijn hand te zetten. Met al deze aandacht schiet zijn marktwaarde omhoog en moet Alphen van goede huizen komen om Groeneveld aan boord te houden. Wordt Alphen slachtoffer van het eigen succes? In de wandelgangen ving ik namelijk op dat, naast sterkhouder Van Rongen en topschutter De Klerk, meerdere spelers in de belangstelling staan van verschillende grootmachten uit de Haagse regio. De vraag is: gaat de clubliefde van "Alphens Finest" het winnen van het grote geld?

 13. albertmonpellier

  Ik kom uit Brabant maar MHC Alphen heeft mijn hart gestolen! Good luck 🍀👍🏾


Wat vind jij? Praat mee...